Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 apr 2023 - Anul XXVIII, nr. 98 (8322)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Barbă propune organizarea unui festival de jazz „Anca Parghel”, în memoria artistei

Duminică, 30 Aprilie 2023 (18:16:33)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Suceava ar putea avea în curând un nou festival de jazz, care să poarte numele regretatei cântărețe Anca Parghel. Vicepreședinte Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a anunțat duminică, 30 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Jazzului, sărbătorită în peste 190 de țări din întreaga lume, că Suceava „se poate mândri cu un mare artist, cea care a fost Anca Parghel, un mare și multiplu talent, apreciată de public și la catedră, cu o voce și o capacitate de creație cu totul remarcabile”, „un artist de talie mondială, pe care nu trebuie să-l uităm”.

Anca Parghel s-a născut la Câmpulung Moldovenesc și Barbă este de părere că orașul și județul „care au dat lumii acest Nume” merită un festival de jazz "Anca Parghel". „Au fost câteva discuții, iar în perioada următoare vor fi o serie de evenimente culturale importante la Suceava, cu participarea unor personalități din lumea muzicală, ocazie cu care vom putea să abordăm și acest proiect”, a afirmat Niculai Barbă. Cea mai potrivită perioadă pentru festival i se pare a fi în jurul datei de 16 septembrie, ziua de naștere a marii artiste.

„Ziua Internaţională a Jazzului” a fost proclamată în noiembrie 2011, în timpul Conferinţei Generale UNESCO, la solicitarea artistului american de jazz Herbie Hancock, ambasador al bunăvoinţei pe lângă această organizaţie. Ziua este destinată promovării virtuţilor jazz-ului ca un mijloc de educaţie, precum şi ca o forţă de pace, unitate, dialog şi cooperare între oameni.

Anca Parghel s-a născut în 16 septembrie 1957 la Câmpulung Moldovenesc. A absolvit Liceul de Muzică şi Conservatorul de Muzică din Iaşi. Până în 1989, a predat canto, pian şi improvizaţie la Liceul de Artă din Suceava. Artista a predat şi la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, în Belgia, la Bruges şi Namur (La Marlagne), în Germania, la Hanovra, Ravensburg, la Conservatorul din Leipzig, München, Oldenburg), în Marea Britanie (la Silsoe şi Cleolaine Workshops) şi în Republica Moldova, la Chişinău.

A participat la festivaluri de jazz din România, Germania, Austria, Cehia începând cu 1984, a cântat în cluburi de jazz din ţară şi din Europa. De-a lungul carierei sale, Anca Parghel a cântat alături de mari muzicieni români şi reprezentanţi ai jazz-ului mondial: Larry Coryell, Rick Condit, Archie Shepp, Jean-Louis Rassinfosse sau Phillipp Catherine. Printre numele celebre din România cu care a cântat se numără Mircea Tiberian, Johnny Răducanu, Dan Mândrilă, Ion Baciu.

Anca Parghel a interpretat prelucrări jazz neconvenţionale din muzica tradiţională şi religioasă românească (albumul „Carpathian Colors“), blues (Colaborarea cu Weinberger pe albumul „Good Morning, Mister Blues“), Tango argentinian sau soul-pop (albumul „Midnight Prayer“), unde muzica ei aminteşte de cea a Dianei Ross. Anca Parghel a fost comparată cu legendara cântăreaţă peruană Yma Sumac (despre care muzicianul american Billy Hart spunea „că într-o viaţă anterioară trebuie să fi fost o trompetă“).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Barbă propune organizarea unui festival de jazz „Anca Parghel”, în memoria artistei.
 Vizualizări articol: 773 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Barbă propune organizarea unui festival de jazz „Anca Parghel”, în memoria artistei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei