Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 nov 2022 - Anul XXVII, nr. 269 (8186)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Campanie de donare de sânge la Câmpulung Moldovenesc

Marţi, 15 Noiembrie 2022 (11:03:55)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caravana de recoltare de sânge a Centrului Județean de Transfuzii Sanguine (CTS) Suceava se va afla joi, 24 noiembrie a.c., începând cu ora 8.30, la Policlinica Municipală Câmpulung Moldovenesc. Persoanele care pot dona sânge sunt invitate să contribuie la refacerea stocului CTS și să contribuie astfel la salvarea de vieți. Într-un județ ca Suceava, unde aproape zilnic au loc accidente grave de circulație, cu victime care au nevoie de intervenții chirurgicale mari consumatoare de sânge, cu spitale care tratează patologii complexe, care de foarte multe ori presupun și necesar de sânge, Centrul de Transfuzii Sanguine se confruntă aproape permanent cu o criză de sânge.

Condițiile pentru donarea de sânge

Pentru a putea dona, o persoană trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 ani, greutatea de peste 50 de kg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale (inclusiv intervenții la dentist sau tatuaje), femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală (nici cu cinci zile înainte sau după menstruație). În plus, este esențial să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării. Nu vor trece „proba chestionarului” dat la fața locului nici cei care sunt sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, iar la nivel celular în două săptămâni. Această „reînnoire” este considerată benefică întregului organism.

Înainte de donare se recomandă somn de 7-8 ore și un mic dejun format din proteine și glucide, puține grăsimi, și lichide dulci: ceai, cafea, sucuri naturale. Sub nici o formă nu trebuie să se fumeze înainte și după donare. Cafeaua este recomandată mai ales persoanelor care au în mod frecvent tensiunea arterială mică. După donare se recomandă două, trei ore de odihnă.

Traseul pentru donare este următorul: la Centrul de Transfuzie persoana care vrea să doneze sânge se prezintă la Fișier cu actul de identitate și cu adeverința medicală care atestă că este sănătoasă. Aici i se întocmește fișa de donator, i se fac testele preliminare (valoarea hemoglobinei, a tensiunii arteriale, glicemiei, greutatea corporală etc.), după care, dacă acestea corespund, ajunge la medicul care efectuează selecția donatorilor.

După donare persoana respectivă primește un card electronic cu suma totală 66,99 lei, valoarea a 7 tichete de masă x 9,57 lei.

Programul de donare la Centrul de Transfuzie Suceava este de luni până vineri, orele 07.30-13.00, în cadrul programului de lucru 07.00-15.00. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Campanie de donare de sânge la Câmpulung Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 604 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Campanie de donare de sânge la Câmpulung Moldovenesc0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei