Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 215 (8132)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Primul spital din județ care va oferi gratuit tratament prin acupunctură asiguraților medical va fi cel din Siret

Marţi, 13 Septembrie 2022 (13:39:04)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sucevenii cu asigurare medicală vor putea beneficia gratuit de tratament prin acupunctură, de anul viitor. Primul spital care va oferi acest serviciu în ambulatoriul de specialitate va fi cel de Boli Cronice din Siret. Primarul din Siret, Adrian Popoiu, a declarat, marți, că lucrările la noul ambulatoriu sunt realizate în proporție de 50%, au început achizițiile pentru dotări, astfel încât anul viitor, în septembrie, va putea fi dat în folosință. Noua clădire include cabinete medicale dotate pentru patru noi servicii medicale – acupunctură, neurologie, cardiologie și laborator de imagistică, precum și săli și dotări care vor crește capacitatea de tratare a ambulatoriului de recuperare fizică și balneologie (BFT).

Managerul spitalului, Sorin Haraseniuc, a declarat că unitatea medicală deja colaborează cu un medic care are competență în acupunctură, atestat să profeseze în România și UE, dr. Veaceslav Berco. La acest moment, dr. Berco face gărzi la spitalul din Siret. „Postul de medic atestat în acupunctură va fi scos la concurs și se va putea înscrie orice doctor care are această competență”, a precizat managerul spitalului. Acesta a spus că la cabinetul din noul ambulatoriu se va face atât terapie cu ace, cât și acupunctură cu laser, ambele tehnici de medicină complementară şi alternativă fiind foarte populare în lume. În România, acupunctura a fost introdusă oficial în anul 1952, la Spitalul Clinic Colţea. Tehnica se bazează pe stimularea pielii la nivelul unor puncte bine localizate, care determină reacţii din partea unui organ, a unei funcţii sau a unui grup de organe. Principala indicaţie a acupuncturii este terapia durerii cronice şi acute, printre care nevralgia de trigemen, nevralgiile după Zona Zoster, dureri reumatismale, durerea asociată unor forme de cancer, dar și ca remediu în alte probleme de sănătate.

 

·        La acest moment terapia prin acupunctură în județul Suceava se face doar contracost

Purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Anda Sălăgean, a confirmat că la acest moment nici un spital sau cabinet medical din județ nu se află în contract cu CAS pentru decontarea serviciilor de acupunctură. În toate unitățile medicale în care se practică, terapia este doar contra cost. Anda Sălăgean a arătat că în baza competenţei/atestatului de studii complementare în acupunctură se poate încheia contract de furnizare de astfel de servicii în ambulatoriu, similar cu contractul pentru specialităţile clinice. În baza contractului, CAS decontează 13 lei pentru o singură consultaţie pentru fiecare cură de tratament; se acordă maximul două cure/an calendaristic pe asigurat, după care asiguratul plăteşte integral serviciile medicale. O cură reprezintă în medie 10 zile de tratament şi în medie 4 proceduri/zi. Tariful pe serviciu medical - caz pentru serviciile medicale de acupunctură de care beneficiază un asigurat pentru o cură de servicii de acupunctură este de 140 lei. Consultaţiile de acupunctură se acordă pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul de specialitate din ambulatoriu clinic, a precizat Anda Sălăgean.

Extinderea ambulatoriului integrat de la Siret prin construirea și dotarea unei clădiri noi va duce la creşterea accesibilităţii la servicii de îngrijire medicală, afirmă primarul din Siret, Adrian Popoiu, în special a persoanelor sărace şi a celor cu acces redus la servicii de sănătate, care nu vor mai fi nevoite să meargă la spitalele din Rădăuţi sau Suceava pentru un examen la computerul tomograf, de exemplu.

„În domeniul balneofizioterapiei vor fi noi săli de tratament cu băi galvanice, împachetări cu parafină şi nămol, combine terapeutice, laser, magnetoterapie, unde scurte, kinetoterapie, recuperare neuromotorie computerizată destinată pacienților cu dizabilități locomotorii, totale sau parțiale. Acest tip de recuperare este bazat pe reproducerea mișcărilor mersului prin utilizarea sistemului de scripeți și orteze robotizate pentru efectuarea exercițiilor ghidate, în funcție de programe de antrenament stabilite de către terapeut. De asemenea, va fi înfiinţată o sală de hidroterapie, serviciu nou, cuprinzând un bazin cu apă sărată, jacuzzi şi saune”, a afirmat primarul.

Finanțarea acestui obiectiv de investiție este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului depășește 2,2 milioane de euro, cu finanțare 100% nerambursabilă.

Mai trebuie spus că și clădirea Spitalului de Boli Cronice din Siret a fost reabilitată, cu fonduri proprii ale spitalului, de la bugetul local și din sponsorizări. Anul trecut a fost reabilitată fațada, iar până la sfârșitul acestei luni se finalizează interioarele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primul spital din județ care va oferi gratuit tratament prin acupunctură asiguraților medical va fi cel din Siret.
 Vizualizări articol: 1356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Primul spital din județ care va oferi gratuit tratament prin acupunctură asiguraților medical va fi cel din Siret0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei