Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 209 (8126)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9742 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,505 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

ASFOR solicită programe de finanțare pentru IMM-urile din sectorul forestier

Marţi, 6 Septembrie 2022 (13:31:50)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociația Forestierilor din România – ASFOR atrage atenția asupra faptului că firmele mici și mijlocii din sector au nevoie de finanțare și deschidere pentru piața construcțiilor, deoarece „pentru toamna acestui an, companiile din industrie se așteaptă la o perioadă de incertitudine”.

„Sectorul forestier și de prelucrare primară a lemnului are nevoie de finanțare și deschidere pentru piața construcțiilor.

Creșterea valorii contribuției sectorului forestier și de prelucrare primară la bugetul de stat – unde azi asigură 3,5% – depinde direct de capacitatea de a investi în sector. Dincolo de finanțarea propusă prin Planul Național Strategic, este nevoie de programe concrete de finanțare.

Măsurile luate până acum, cum sunt scăderea TVA la lemnul de foc, schema de ajutor pentru lemnul de foc, dinamizarea realizării de perdele forestiere sunt pași importanți pentru România și pentru români. Dar, din perspectiva dezvoltării economice a sectorului, sunt necesare programe pentru finanțarea IMM-urilor, care reprezintă majoritatea firmelor din domeniu, pentru achiziția de utilaje noi și prietenoase cu mediul, finanțarea creșterii densității de drumuri forestiere și, așa cum se întâmplă în statele vestice, de programe care să includă lemnul în realizarea construcțiilor de lemn. În documentul de viziune al ASFOR – România Verde în 10 pași – am arătat care sunt, din punctul de vedere al industriei, reperele unor astfel de programe:

·         Programul „Construcții din lemn” – autoritățile publice vor realiza case pasive din lemn și vor folosi minim 10% lemn în toate construcțiile realizate din fonduri publice;

·         Programul „Casa din lemn” – persoanele fizice vor fi sprijinite financiar să realizeze construcții din lemn;

·         Programul „Construcții din lemn pentru o economie verde” – persoanele juridice vor fi sprijinite pentru a realiza sedii, spații tehnice, spații pentru comerț și producție din lemn;

·         Reducerea cotei TVA pentru lemnul utilizat în construcții la 5%.

Susținerea corectă a sectorului poate transforma această perioadă de criză în oportunitate. Gestionăm durabil o resursă care se dovedește fundamentală și în contextul eforturilor pentru decarbonizare, unde ne-am asumat ținte clare. Este o vreme în care avem evidentă nevoie să fim pragmatici, altfel riscăm să ratăm obiective economice coerente și compatibile cu resursa de lemn românească”, a declarat Ciprian Muscă, președintele ASFOR.

 

„Cererea este în scădere, energia electrică crește costurile, se întrevede o scădere în sectorul construcțiilor...”

 

Solicitările forestierilor vin în contextul unei perioade problematice din mai multe puncte de vedere, nu doar la nivelul României, ci internațional.

„Ultimele date publicate de Organizația Europeană a Operatorilor Economici din Domeniul Industrializării Lemnului (EOS) arată că, deși în dificultate din cauza crizei energetice și a războiului din Ucraina, industria a găsit soluții pentru a se menține la un nivel de productivitate echilibrat.

Astfel, companiile scandinave au raportat rezultate foarte bune în primul semestru din 2022. Vânzările au crescut cu 28% și au ajuns 4,2 miliarde de euro. În Europa Centrală, exporturile de cherestea de rășinoase ale Germaniei au rămas relativ constante, însumând 5,38 milioane m3.

1,3 milioane m3, adică cu 9% mai mult decât în 2021, au fost expediate către SUA în primele șase luni. Exporturile către China au crescut cu 8%, până la 204.000 m3.

În primul semestru din 2022, importurile de lemn de rășinoase ale SUA din Europa au crescut cu 10%, la 2,23 milioane m3. Germania rămâne de departe cel mai mare furnizor (1,1 milioane m3), urmată de Suedia (465.000 m3), Austria (225.000 m3) și România (220.000 m3).

Însă pentru toamna acestui an, companiile din industrie se așteaptă la o perioadă de incertitudine. Cererea este în scădere, energia electrică crește costurile, se întrevede o scădere în sectorul construcțiilor atât în Europa, cât și pe continentul nord-american. Iar în timp ce prețurile produselor din lemn au scăzut ușor, prețurile pentru lemn folosit pentru generarea de energie au crescut”, a spus Ciprian Muscă, membru al board-ului EOS și președinte al Asociației Forestierilor din România.

 

Peste 150.000 de hectare de pădure din România, distruse de foc anul acesta

 

Un alt aspect important relevat de EOS este în privința incendiilor forestiere, care au fost mai grave anul acesta decât în trecut.

Sistemul european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS) a raportat că aproximativ 660.000 hectare de teren au fost devastate de incendii de la 1 ianuarie până la 13 august 2022. Aceasta este cu 56% mai mare decât recordul anterior stabilit în aceeași perioadă de timp în 2017, când au ars 420.913 hectare.

Spania a fost deosebit de puternic afectată în acest an. Incendiile din Spania au distrus 244.924 hectare de teren. România nu este cu mult în urmă, cu 150.528 de hectare, iar Portugalia a avut 77.292 de hectare de teren care au fost distruse de la începutul anului.

La acest capitol, amintim contribuția ASFOR la Proiectul european SILVANUS, care urmărește crearea unei platforme de management forestier capabile să gestioneze prevenirea și suprimarea incendiilor forestiere. Acesta se referă la monitorizarea eficientă a resursele forestiere, evaluarea corectă a biodiversității și generarea de indicatori de risc de incendiu mai preciși. ASFOR a abordat constant aceste tematici în țară, punând accent pe nevoia dezvoltării rețelei de drumuri forestiere (departe de densitatea din Europa), pe schemele de prevenire și protecție în exercițiul managementului forestier, pe instalarea de senzori și camere video.

Finanțat de programul EU Horizon 2020 Green Deal și coordonat de Università Telematica Pegaso din Italia, proiectul SILVANUS include 49 de parteneri din Uniunea Europeană, Brazilia, Indonezia și Australia. Proiectul are un buget de 23 de milioane de euro pentru o perioadă de 42 de luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ASFOR solicită programe de finanțare pentru IMM-urile din sectorul forestier.
 Vizualizări articol: 654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ASFOR solicită programe de finanțare pentru IMM-urile din sectorul forestier0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei