Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 3 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 101 (8018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Fostul senator Ilie Niță, condamnat la peste 8 ani de închisoare, a achitat integral prejudiciul în timpul judecării apelului

Marţi, 3 Mai 2022 (10:35:58)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fostul senator sucevean Ilie Niță, condamnat la începutul anului 2021 de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsă de 8 ani și 5 luni de închisoare cu executare, a achitat, în timp ce i se judecă apelul, întregul prejudiciu, plus o majorare de 20%, pentru acoperirea penalităților.

Informația a fost publicată de Evenimentul Zilei, care a avut un jurnalist prezent la procesul aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în faza de apel. Este practic ultima fază a procesului, iar senatorul speră ca va scăpa de închisoare, prin achitarea prejudiciului. Șansele sunt cât se poate de reale, având în vedere că în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală există o lege care face referire la posibilitatea aplicării pedepsei cu amenda, în loc de închisoare, pentru inculpații care achită prejudiciul integral.

După cum se arată într-un material detaliat din EVZ.ro, avocatul Mihai Giurgea, cel care l-a reprezentat pe fostul senator și la fond, a confirmat că a depus dovada achitării prejudiciului reținut de procurori și a majorării de 20%, în vederea unei posibile decizii de nepedepsire a clientului său. 

 

·       Condamnat pentru evaziune fiscală, operațiuni financiare incompatibile cu funcția și fals în declarații

 

Monitorul de Suceava a scris, pe 25 ianuarie 2021, că Ilie Niță, fostul senator ALDE, ulterior PSD, a fost condamnat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la o pedeapsă de 8 ani și 5 luni de închisoare cu executare, pedeapsă care rezultă din mai multe infracțiuni. Ilie Niță a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală pentru care a primit două pedepse, una de 2 ani și alta de 7 ani de închisoare. De asemenea, fostul senator a fost găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, faptă pentru care a fost condamnat la 2 ani de închisoare. Instanța supremă l-a mai găsit vinovat și pentru comiterea infracțiunii de fals în declarații, faptă pentru care a pronunțat o condamnare de 3 luni de închisoare. Fostul parlamentar a fost achitat însă pentru acuzațiile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Judecătorii au admis și partea civilă din dosar și l-au obligat pe Ilie Niță la plata către partea civilă Statul român, prin Administraţia Naţională a Finanţelor Publice prin reprezentant Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava, a sumei de 580.341 de lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând daune materiale, precum şi a accesoriilor fiscale aferente prejudiciului reţinut, calculate de la data scadenţei obligaţiei de plată şi până la data achitării efective.

Potrivit unui comunicat postat în 2018 pe site-ul DNA, faptele pentru care s-a dispus trimiterea în judecată s-au petrecut în perioada 2009-2017. În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi ulterior senator în Parlamentul României, Ilie Niţă ar fi exercitat în fapt atribuţiile de control şi administrare a unei societăţi comerciale, deşi, potrivit statutului societăţii, administrator era o altă persoană.

Printre altele, inculpatul Niţă Ilie a fost condamnat pentru faptul că  ar fi ascuns cu intenție sursa impozabilă sau taxabilă, pentru activitatea comercială desfăşurată inclusiv în perioada insolvenţei, pentru care a încasat suma totală de 2.929.664 lei, neevidenţiată contabil şi nedeclarată organelor fiscale. Aceasta a avut drept consecinţă sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum total de 693.289 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fostul senator Ilie Niță, condamnat la peste 8 ani de închisoare, a achitat integral prejudiciul în timpul judecării apelului.
 Vizualizări articol: 2269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Fostul senator Ilie Niță, condamnat la peste 8 ani de închisoare, a achitat integral prejudiciul în timpul judecării apelului1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei