Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 87 (8004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pacient cu botulism, de la zacuscă de pește, salvat prin colaborarea dintre medicii de la Spitalul de Urgență Suceava

Joi, 14 Aprilie 2022 (15:55:13)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a îmbolnăvit de botulism după ce a mâncat zacuscă de pește făcută în casă, a fost salvat de medicii de la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Dan Teodorovici, a arătat că în luna martie a acestui an la ambulatoriul de Neurologie al unității medicale s-a prezentat  un pacient în vârstă de 60 de ani, care s-a plâns că de câteva zile brusc a început să vadă dublu. Neurologul a solicitat o investigație RMN la nivel cerebral, care a evidențiat câteva leziuni neurologice, motiv pentru care a fost internat în secția Neurologie.

Ulterior, pe baza simptomatologiei – vedere dublă, dificultăți la înghițirea lichidelor, dificultăți de respirație, absența tranzitului intestinal de 5 zile, și anamnezei amănunțite, în cadrul căreia pacientul a declarat că a consumat zacuscă de pește făcută acasă, neurologul a solicitat consultul unui medic infecționist. Acesta a suspicionat botulismul și a realizat transferul în secția Boli Infectioase, dar cu supraveghere în ATI. „Pacientului i s-au recoltat probe de sânge pentru identificarea toxinei botulinice și s-a făcut comandă de urgență pentru ser antibotulinic, care a ajuns și a fost administrat în 24 de ore de la ridicarea suspiciunii de infecție”, a arătat dr. Teodorovici. După administrare, simptomele s-au ameliorat: în 72 de ore a dispărut vederea dublă, s-a reluat tranzitul intestinal, au dispărut treptat tulburările de înghițire și de respirație. După 10 zile pacientul a fost externat vindecat.

Echipa care a colaborat pentru salvarea acestui bolnav a fost formată din medicul neurolog dr. Dana Neagu, medicul anestezist dr. Violeta Ștefan, farmacistul-șef Alina Apopei, medicul infecționist dr. Monica Terteliu Băițan și întregul colectiv al secției de Boli Infecțioase.

 „Anamneza atent realizată de medicul neurolog și solicitarea consultului de boli infecțioase au ridicat suspiciunea de botulism, moment în care a început o cursă contra cronometru pentru procurarea serului antibotulinic, salvator pentru pacient. Pe tot parcursul internării, au fost excluse și alte patologii neurologice, precum boala Lyme sau Myastenia Gravis. Cazul acesta demonstrează importanța anamnezei amănunțite și a consultului interdisciplinar”, a declarat medicul-șef al secției Boli Infecțioase, dr. Monica Terteliu.

Medicul a explicat că botulismul este o boală rară, extrem de gravă, provocată de neurotoxina botulinică eliberată de o bacterie. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate (marea majoritate, conserve incorect sterilizate) sau dacă o rană deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei. În absența unui tratament rapid, infecția provoacă paralizie, dificultăți severe de respirație și deces. Neurotoxina botulinică este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute. În ultimii 2 ani a mai fost diagnosticat un singur pacient cu botulism, care a fost de asemenea salvat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pacient cu botulism, de la zacuscă de pește, salvat prin colaborarea dintre medicii de la Spitalul de Urgență Suceava.
 Vizualizări articol: 2131 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pacient cu botulism, de la zacuscă de pește, salvat prin colaborarea dintre medicii de la Spitalul de Urgență Suceava5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei