Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 87 (8004)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

S-a dat startul Festivalului Interjudețean de Poezie „Ion Cozmei”, ediția a IV-a

Joi, 14 Aprilie 2022 (09:24:06)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

S-a dat startul Festivalului Interjudețean de Poezie „Ion Cozmei”, ediția a IV-a, ce se va desfășura la Suceava și Călinești, în zilele de 14 și 15 mai 2022. Organizatorii festivalului sunt Centrul Cultural „Bucovina”, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava și Inspectoratul Școlar Județean Suceava, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

Pentru concurs, se va trimite textul poetic (poezie în manuscris – nepublicată) prin e-mail, într-un document Word, care va cuprinde cel mult 10 poezii și cel puțin 5 poezii semnate cu un motto, alături de fișa de înscriere. Același motto trebuie să figureze și în fișa de înscriere. Motto se atașează o singură dată pe grupajul poetic și nu deasupra fiecărui poem/poezie.

Organizatorii atrag atenția: „În nici un caz 10 poezii și 10 mottouri!”. La concurs pot participa elevi din clasele a VIII-a, dar și cei din clasele IX-XII din județul Suceava, cât și din celelalte județe ale țării din România, iubitori de poezie și creatori, cadre didactice etc., care nu au debutat editorial și nu au câștigat Marele Premiu la edițiile anterioare ale festivalului.

Reguli de redactare: „Textele tuturor secțiunilor studiului se redactează în Word, font Times New Roman, corp 12, spațiere: la un singur rând. Nu se admit texte fără diacritice. Textele vor fi redactate cu â/sunt. De asemenea, se vor respecta normele în vigoare: vezi Academia Română, Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ed. a II-a revizuită și adăugită, Univers Enciclopedic, București, 2010”. Lucrările vor fi trimise până pe 1 mai 2022, pe adresa de e-mail ioanmanole2010@gmail.com . Pentru mai multe informații despre concurs puteți suna la 0755 764 373.

Poeziile vor fi evaluate de un juriu de specialitate. Juriul concursului va fi alcătuit din poeți și critici literari, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. În măsura posibilităților, organizatorii vor acorda premii în bani: Marele Premiu „Ion Cozmei” - 1.500 de lei; Premiul I - 800 de lei; Premiul II - 600 de lei; Premiul III - 400 de lei. Vor fi acordate, „în funcție de posibilități și deschidere”, și premii ale unor reviste literare, edituri, instituții de cultură, fundații.

Organizatorii asigură concurenților cheltuieli de masă și transport.

„În cazul în care restricțiile impuse de situația pandemică nu ne vor permite desfășurarea fizică a evenimentului, acesta se va desfășura exclusiv online”, transmit organizatorii.

 

·        „O sărbătoare a poeziei tinere”

Am aflat de la scriitorul Ioan Manole că Festivalul Interjudețean de Poezie „Ion Cozmei” (ce a luat ființă în anul 2018) devine, încet-încet, „o sărbătoare a poeziei tinere, a elevilor, a profesorilor ce scriu și trăiesc în sanctuarul poeziei și un loc de pelerinaj pentru admiratori și iubitori de literatură română, mari poeți ai timpului lor, scriitori, oameni de cultură, artiști, manageri de instituții culturale, dar și a noilor generații de literați care promit în aceste timpuri extrem de confuze pentru opțiunile noilor generații”.

Scriitorul a completat că Suceava are obligaţia zilnică de a-şi tot cinsti nemuritorii peste care timpul așază, indiferent și cinic, capcane pentru uitare. „Ne propunem ca acest festival să polarizează alte energii creatoare, care să devină o adevărată sărbătoare a poeziei tinere. Și a poeziei din școli și din liceele județului Suceava, dar și a celorlalte județe. Poezia generației tinere care, parcă, se revoltă și se eliberează din tirania năucitoare a internetului și redescoperă valorile citirii unei cărți sau lecturile publice din cenacluri și festivaluri. Pe scenele acestor festivaluri sau în amfiteatrele liceelor care le consolidează tinerilor creatori, încet-încet, un destin... Și anul acesta, în plină primăvară, ne vom reîntâlni cu spiritul lui Ion Cozmei, întru memoria sacră a literaturii române, la ediția a IV-a. Festivalul de Poezie <Ion Cozmei> este, pe zi ce trece, o certitudine, un generator de valori, provocări și sens pentru literatura română tânără și sperăm să rămână așa și în viitorii 100 de ani”, ne-a mai spus scriitorul Ioan Manole.

Majoritatea poeților laureați ai acestui festival devin, în timp, nume
importante în literatura tipărită, susțin organizatorii. Ioan Manole a completat că la fiecare ediție a festivalului s-au implicat instituții reprezentative ale județului, Consiliul Județean Suceava, prin Centru Cultural „Bucovina”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava (cu instituții subordonate), Muzeul Național al Bucovinei, Biblioteca Județeană „I.G. Sbiera”, Societatea Scriitorilor Bucovineni, alte muzee și instituții culturale din județ, Primăria Șerbăuți, școli, licee, uniuni de creație, societăți profesionale etc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului S-a dat startul Festivalului Interjudețean de Poezie „Ion Cozmei”, ediția a IV-a.
 Vizualizări articol: 1032 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S-a dat startul Festivalului Interjudețean de Poezie „Ion Cozmei”, ediția a IV-a0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei