Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 apr 2022 - Anul XXVII, nr. 80 (7997)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Administratorul public Irina Vasilciuc dezminte acuzațiile lui Vasile Rîpan referitoare la derularea contractului cu Consiliul Județean

Miercuri, 6 Aprilie 2022 (15:25:22)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administratorul public al județului Suceava, Irina Vasilciuc, a transmis, miercuri, precizări referitoare la modul de derulare a lucrărilor efectuate de Autotehnorom SRL, a omului de afaceri Vasile Rîpan, după ce acesta a făcut mai multe acuzații la adresa Consiliului Județean Suceava.

Irina Vasilciuc a arătat că prin contractul de finanțare nr.390/04.09.2017, UAT Județul Suceava prin Consiliul Județean Suceava, în calitate de partener, implementează în parteneriat cu UAT Județul Iași prin Consiliul Județean Iași, în calitate de lider, proiectul de modernizare a drumului care leagă județul Iași de județul Suceava, prin Dolhasca. Administratorul public al județului a subliniat că proiectul tehnic,  precum și întreaga documentație tehnico-economică (realizate de proiectanți autorizați și verificate de persoanele desemnate conform legislației în materie) au fost puse în transparență publică încă din etapa de licitație publică organizată pentru desemnarea constructorului lucrării. „Astfel, constructorul desemnat câștigător a avut la cunoștință încă de la început despre detaliile acestui proiect tehnic, iar prin semnarea contractului de lucrări și-a asumat executarea lucrărilor în condițiile proiectului tehnic, piesele desenate, specificațiile și listele de cantități cu documentele aferente au devenit anexe la contract, astfel încât antreprenorul desemnat (SC AUTOTEHNOROM S.R.L. în asociere) în urma procedurii de licitație publică și-a însușit și asumat aceste documente”, a informat Irina Vasilciuc.

·       „Nu există solicitări ale antreprenorului care să nu fi fost supuse spre analiză și rezolvare”

Pentru realizarea acestui contract, Consiliul Județean Suceava, conform legii, a contractat o firmă specializată în prestarea serviciilor de dirigenție de șantier, care a avut ca obiect principal urmărirea și supravegherea execuției lucrărilor, precum și elaborarea și emiterea de instrucțiuni, ordine administrative care erau necesare pentru implementarea modificărilor, adaptărilor proiectului. „În acest sens, la solicitarea antreprenorului au fost emise peste 30 de soluții tehnice pentru adaptarea, respectiv optimizarea proiectului. Mai mult decât atât, în spiritul unei bune colaborări cu antreprenorul, beneficiarul, prin dirigintele de șantier și proiectant, a emis dispoziții de șantier care au fost solicitate de antreprenor ca urmare a unor capacități, tehnologii sau utilaje deținute de antreprenor (de exemplu anumite lucrări de foraj, executare acostament cu pante transversale). Ca atare nu poate fi invocată, nicicum, lipsa de atitudine extrem de promptă din partea beneficiarului la provocările tehnice în execuție sesizate de antreprenor”, a afirmat Vasilciuc.

Ea spune că au fost „zeci de ședințe comune între beneficiar prin diriginte de șantier, reprezentantul proiectantului, al antreprenorului și dacă a fost cazul, primari, reprezentanți ai societăților furnizoare de utilități în scopul evaluării și rezolvării problemelor din execuția proiectului”, demonstrându-se astfel „întreaga determinare a beneficiarului pentru parcursul corect al acestui proiect, subliniind încă o dată că nu există solicitări ale antreprenorului care să nu fi fost supuse spre analiză și rezolvare atât dirigintelui de șantier, cât și proiectantului”.

·       „Au fost executate plăți de peste 7 milioane de lei numai cu titlul de ajustări de preț”

Cu privire la nefurnizarea de informații solicitate de antreprenor, invocată în articol, Irina Vasilciuc afirmă că, dimpotrivă, imediat după solicitarea acestora, respectiv în 16 decembrie 2021 (cerere de solicitare), a emis răspunsul conform, în data de 27 decembrie 2021,  ocazie cu care i s-a transmis antreprenorului contractul de achiziție publică între Consiliul Județean Suceava și dirigintele de șantier și caietul de sarcini aferent, precum și acordul de asociere între Consiliul Județean Suceava și Consiliul Județean Iași, documente al căror semnatar este CJ Suceava. „Totodată, beneficiarul a indicat, prin răspuns scris, antreprenorului, să solicite documentele la care nu eram semnatar și pentru care nu deținem originalele de la Consiliul Județean Iași – liderul proiectului și semnatarul în drept al documentelor solicitate. Am livrat și pentru a doua oară, în termen legal, aceleași documente solicitate de antreprenor. Este necesar de precizat faptul că Consiliul Județean Suceava nu deține o relație contractuală cu proiectantul lucrării, ci prin Consiliul Județean Iași, lider desemnat al asocierii”, subliniază administratorul public al județului Suceava.

Cu privire la asigurarea finanțării, „aceasta nu poate fi pusă în discuție”, afirmă Vasilciuc, întrucât în toate întâlnirile tehnice ale echipelor „a fost asigurat antreprenorul de faptul că este asigurată finanțarea lucrărilor la costul ofertat, inclusiv cel suplimentar apărut ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor contractuale cu privire la actualizarea contractului și ajustarea prețurilor”. „În acest sens, beneficiarul a semnat cu antreprenorul actele adiționale de actualizare a contractelor și au fost executate plăți de peste 7 milioane de lei numai cu titlul de ajustări de preț”, se arată în precizările transmise.

În ceea ce privește garanțiile de bună execuție, Irina Vasilciuc explică faptul că acestea au fost solicitate a fi executate pentru ne-executarea obligațiilor contractuale, așa cum este specificat atât în prevederile contractelor de lucrări, cât și în polițele de asigurare, acestea făcând obiectul unor dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată, Consiliul Județean urmând a se conforma dispozițiilor instanțelor. „Trebuie să precizăm faptul că antreprenorul a solicitat de fapt restituirea polițelor/scrisorilor de garanție astfel încât nu s-ar mai fi putut pune în discuție executarea acestora la termenul din 2027 odată cu returnarea lor. Mai mult decât atât, după luna aprilie 2022 (data la care antreprenorul ar fi trebuit să finalizeze lucrările), valoarea acestora ar fi scăzut cu 70% față de valoarea inițială”, a mai spus Irina Vasilciuc, administrator public al județului Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Administratorul public Irina Vasilciuc dezminte acuzațiile lui Vasile Rîpan referitoare la derularea contractului cu Consiliul Județean.
 Vizualizări articol: 2767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 3 voturi
Administratorul public Irina Vasilciuc dezminte acuzațiile lui Vasile Rîpan referitoare la derularea contractului cu Consiliul Județean1.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei