Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 250 (7862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Prin decizie de Consiliu Local

Dimitrie Balint, “cronicar în imagini al urbei”, Cetățean de Onoare al Sucevei

Luni, 25 Octombrie 2021 (12:48:44)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În premieră pentru municipiul Suceava, un cunoscut fotograf, Dimitrie Balint, considerat “cel mai reprezentativ veteran al artei fotografice sucevene” va fi desemnat ”Cetățean de Onoare”, la propunerea unui grup de pe Facebook, ”Suceava – leagănul sufletului nostru”, cu aproape 48.000 de membri.

Proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu va fi discutat și aprobat în ședința de Consiliu Local de joi, 28 octombrie, având la bază propunerea venită din partea grupului de Facebook administrat de Ica Mândrilă.

“Născut la data de 16 septembrie 1930, în comuna Șcheia, Dimitrie Balint este un prețios ’’cronicar în imagini al urbei”. În anii ’70 a fost unul dintre puținii fotografi români care au participat la cursuri de specializare pentru fotocolor, cursuri susținute în Germania de Est. În perioada în care a activat la UCECOM a participat la concursuri naționale și internaționale. Lucrările sale au fost expuse în Budapesta, Praga, Varșovia și Berlin, iar la concursurile de artă fotografică din Ungaria și Germania a obținut premiul 1.

În cei aproape 80 de ani de activitate a realizat zeci de mii de fotografii, cadre foto luate din același loc la interval de zeci de ani, realizând o paralelă între Suceava veche și cea de azi”, se menționează în expunerea de motive a proiectului.

Dimitrie Balint a fost atras spre arta fotografică de unchiul său, fotograf profesionist, refugiat din Cernăuți. El și-a început ucenicia după terminarea claselor primare, în atelierul fotografic al acestuia, din Centrul Vechi al Sucevei, în apropiere de strada Birjarilor, a continut anii de ucenicie în atelierul fotografului Elbling Moritz, iar ulterior s-a specializat în retușarea fotografiilor alb-negru.

El a fotografiat de-a lungul anilor satele și orașele din județ, dar în special municipiul Suceava, imortalizând astfel etapele evoluției urbane, iar expozițiile de artă fotografică ale lui Dimitrie Balint sunt considerate “zestre” inestimabilă pentru generațiile următoare:

“Oameni și locuri din Bucovina – O lume care încă mai există” (expoziție realizată de Complexul Muzeal Bucovina);

“Suceava – În trecut și acum” (expoziție organizată la Palatul Administrativ din Suceava în noiembrie 2017);

“Suceava: atunci și acum” (expoziție organizată la sediul Asociației Institutul Bucovina în iunie 2021).

Expoziția permanentă a lui Dimitrie Balint se află la Capela Bisericii ”Sfânta Înviere” din Suceava, deschisă spre vizitare publicului larg.

Dimitrie Balint spune că cel mai mult s-a atașat de fotografiile care au surprins țărani îmbrăcați în costume populare, biserici şi monumente istorice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dimitrie Balint, “cronicar în imagini al urbei”, Cetățean de Onoare al Sucevei.
 Vizualizări articol: 1336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Dimitrie Balint, “cronicar în imagini al urbei”, Cetățean de Onoare al Sucevei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei