Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 25 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 250 (7862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PRO SĂNĂTATE

Stresul ne îmbolnăvește

Stresul cronic este probabil cauza principală a imunității scăzute în lumea modernă, mai ales în orașele aglomerate și în societățile industrializate. Corpul uman poate să facă față tipului de stres la care oamenii erau supuși în vremurile preindustriale, cum ar fi să înfrunte un tigru, să poarte războaie între triburi, să facă față avalanșelor, inundațiilor și altor situații care declanșează în organism reacția „luptă sau fugă”. În astfel de situații, glandele suprarenale trimit adrenalină în sânge, iar sistemul nervos își schimbă modul de funcționare pe ramura simpatică. Corpul răspunde prin luptă, fugă sau alte reacții fizice care consumă multă energie, epuizându-și hormonii stimulatori și surplusul de glucoză care este pompată în sânge cu acest scop, iar apoi revine la normal. Când aceste situații apar ocazional, nu în mod repetat, după ce au trecut, corpul își recapătă singur energia și echilibrul endocrin. În zilele noastre, aceleași răspunsuri biochimice sunt declanșate de sute de ori într-o zi, de frustrările de la birou, de viața casnică grea, de furia reprimată, știrile de la televizor, expunerea la microunde și la alte câmpuri electromagnetice anormale, de frică, alienare, presiunea din partea semenilor și alte pericole ale vieții moderne. În loc să declanșeze răspunsuri fizice consumatoare de energie, oamenii își reprimă furia, frica și celelalte emoții negative provocate de stres, și prin urmare nu utilizează hormonii și substanțele neurochimice eliberate în sânge. Aceste substanțe biochimice se descompun repede în diverși derivați toxici care otrăvesc sistemul, scad imunitatea și blochează celelalte funcții vitale. În condiții de stres cronic, corpul nu are niciodată șansa să elimine în totalitate aceste toxine și să refacă echilibrul ființei.

Stresul a fost în cele din urmă recunoscut ca un factor major imunosupresiv și o cauză principală a bolilor. Din nefericire, în medicina modernă occidentală, tendința este să se trateze stresul cu tranchilizante care îndepărtează temporar simptomele exterioare, dar nu înlătură problemele fiziologice. Stresul face ca glandele suprarenale să secrete adrenalină și cortizon, acesta din urmă fiind un foarte puternic imunosupresor mai ales la nivelul timusului, nodulilor limfatici și al splinei. Cortizonul împiedică de asemenea producerea de interferon, unul dintre agenții imunitari cei mai puternici ai organismului. Bolile asociate cu nivelul crescut de cortizon sunt: cancerul, hipertensiunea, artrita, atacul cerebral, infecțiile cronice, bolile de piele, boala Parkinson și ulcerul. Nivelul ridicat de cortizon este de asemenea asociat cu tendințele suicidare. În cartea sa „Maximum Immunity” dr. Michael Weiner spune: „Stresul psihologic produce hormoni puternici care inhibă sistemul imunitar”. Iar dr. Cass Igram, în cartea „Eat Right or Die Young”, susține cauza luptei împotriva stresului cu și mai multă fervoare.

Rolul jucat de stres în declanșarea cancerului este atât de mare, încât nu ar fi o exagerare să spunem că 80% sau mai mult dintre cazurile de cancer sunt cauzate într-o anumită măsură de presiunea mentală sau încordare. Durerea, zbuciumul, frica, grijile și furia sunt emoții care au efecte teribile asupra funcționării organismului. Cercetătorii au descoperit că aceste emoții produc la nivelul creierului niște substanțe chimice numite neuropeptide. Acești compuși foarte puternici au o puternică acțiune imunosupresivă. Oamenii de știință au urmărit traseul de la creier către celulele cu rol imunitar și au dovedit că emoțiile negative pur și simplu le distrug. Acest rezultat este datorat în parte eliberării de substanțe chimice în terminațiile nervoase. Odată ce se întâmplă acest lucru, microbii dăunători sau celulele canceroase pot invada orice țesut din corp.

Dr. Weiner afirmă în cartea „Maximum Immunity”: „Dacă învățăm cum să ne controlăm mintea, vor avea loc schimbări hormonale subtile care vor controla realitatea noastră biochimică”. Chirugul oncolog Hernie Siegel de la Universitatea Yale are aceeași opinie: „Dezvoltarea psihologică și spirituală este capabilă să schimbe evoluția bolii”.

Psiholog Mihai Moisoiu

Tel. 0753937223

www.mihaimoisoiu.ro

E-mail: mmmoisoiu@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stresul ne îmbolnăvește.
 Vizualizări articol: 2439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 31 voturi
Stresul ne îmbolnăvește5.0531

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei