luni, 25 oct 2021 - Anul XXVI, nr. 250 (7862)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9696 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6562 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Repartizarea diferențelor de consum la apa rece, o problemă controversată

Sunt unul dintre cei peste 400 de membri ai Asociației de proprietari nr. 4 Suceava și, în numele locatarilor de la scara B a blocului din strada Ștefan cel Mare nr. 28, municipiul Suceava, pun în discuție publică problema metodologiei utilizate de asociațiile de proprietari pentru repartizarea pe proprietățile individuale a diferențelor de consum la apa rece livrată condominiului.

Problema diferențelor înregistrate între volumul de apă rezultat în urma citirii contorului de branșament și cel obținut prin însumarea consumurilor declarate de consumatorii racordați nu este nouă, având diferite cauze, dintre care menționăm corectitudinea citirii contorului de branșament și a contoarelor individuale ale consumatorilor, nedeclararea întregului consum înregistrat de aparatele de măsură, neverificarea la termen a acestora, existența unor consumuri necontorizate, decalajul între data citirii contorului de branșament și datele de citire a contoarelor individuale, clasele diferite de precizie ale contoarelor de branșament și cele ale consumatorilor și altele.

După cum este cunoscut, pe listele de plată întocmite de asociațiile de proprietari reprezentând contribuția locatarilor la cheltuielile comune, apar într-o coloană distinctă diferențe la consumul de apă rece. Totodată, în baza principiului potrivit căruia apa rece intrată se deversează ulterior în rețeaua de canalizare, pe listele de plată se regăsește în altă coloană denumită ,,Canal”, valoarea aceleași cantități de apă. Mai precis, locatarii plătesc, la prețuri diferite, atât apa rece intrată, cât și apa uzată.

Trecând de la general la particular, arătăm că la scara B a blocului la care ne referim, condominiul este compus din douăsprezece apartamente și trei spații cu altă destinație decât cea de locuință, respectiv un reastaurant, o unitate de prestări servicii și sediul Asociației de proprietari nr. 4 Suceava. Alimentarea cu apă rece se face printr-un branșament separat, iar toate apartamentele și celelalte spații cu altă destinație au instalate apărate de măsură a cantităților consumate.

Observând că, în ultimul timp, diferențele la consumul de apă rece afișate pe listele de plată au depășit cu mult cantitățile din lunile anterioare, am procedat la analizarea în detaliu a acestei probleme și am constatat că aceste diferențe au reprezentat, în luna mai 2021, 16% dincantitatea de apă rece înregistrată de contorul de branșament, pentru ca în luna septembrie 2021 să ajungă la  23,5%. Această situație, când aproape un sfert din cantitatea de apă rece livrată nu este contorizată, impune luarea unor măsuri de reducere substanțială a pierderilor în sistemul de alimentare cu apă a condominiului. Totodată, având în vedere că Asociația de proprietari nr.4 Suceava, ca și celelalte asociații din municipiu, repartizează diferențele la consumul de apă rece proporțional cu numărul de persoane, ne-a interesat să aflăm care este metodologia legală pentru repartizarea pe consumatorii individuali a cantității de apă rece înregistrată de contorul de branșament. Răspunsul la această întrebare este prevăzut în Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, la art. 82 alin.(1) și (2) și la art. 83 alin.(1) și (2), prezentate, față în față, în tabelul de mai jos.

                                                                                                                                                        

SECȚIUNEA 3: Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale.

Art. 82

(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilitați publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfașoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.

(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apa rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.

SECŢIUNEA 4: Repartizarea cheltuielilor pe consumuri individuale.

 

Art.83

(1) Cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece și canalizare; apă caldă consum; energia termică, combustibilul și apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încalzirea proprietății individuale.

(2) Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul contoarelor individuale, în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice și metodologiilor elaborate de autoritățile naționale de reglementare sau de autoritățile administrației publice locale, sau în funcție de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile, cu respectarea legislației și a reglementarilor în vigoare.

 Așadar, modalitatea de repartizare în funcție de numărul de persoane se aplică, după cum este prevăzut la art. 82 alin. (1), numai dac nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii şi caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.  În această variantă, în care consumurile individuale nu sunt contorizate, nu există nici diferențe de apă de repartizat, deoarece se repartizează pe proprietățile individuale întregul consum înregistrat de contorul de branșament.

Având în vedere că la proprietarii de pe scară suntmontate contoare de apă rece și consumurile sunt individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală, repartizarea diferențelor de apă rece proporțional cu numărul de persoane nu îndeplinește condițiile prevăzute de art.82 alin.(1) din Legea nr.196/2018.

Pentru scara B a blocului, unde sunt contorizate consumurile individuale, repartizarea diferențelor de apă rece rezultate între cantitatea înregistrată de contorul de branșament și suma cantităților înregistrate de contoarele individuale trebuie să se facă potrivit prevederilor art.83 alin.(2) din Legea nr.196/1991 în funcţie de indexul contoarelor individuale, în funcţie de indexul repartitoarelor de costuri, conform normelor tehnice şi metodologiilor elaborate de autorităţile naţionale de reglementareîn vigoare. 

 Această modalitate de repartizare a diferențelor la cosumul de apă rece se regăsește și înNormele metodologice de facturare şi repartizare pe proprietari individuali a consumului total de apă înregistrat la nivelul branşamentului condominiului (Anexa 12), elaborate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunale de Utilități Publice (A.N.R.S.C.)în baza prevederilor art. 21 alin. (2) lit. e) din Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 şi art. 16 alin (2) lit. b) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare.Potrivit prevederilor art.9 (4) din aceste norme, cota – parte din diferența dintre volumul de apă rece aferent blocului/ scării și suma contoarelor din apartamente sau spațiile cu altă destinație decât locuință se repartizează proporțional cu consumul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație. De asemenea, în conformitate cu prevederile art 22 din aceste norme, asociaţiile de proprietari/locatari vor aplica această metodologie de repartizare a cantităţilor de apă pe proprietarii individuali, în cazul în care această repartizare nu se realizează de operatorul serviciului de apă sau dacă nu sunt preluaţi în facturare individuală.

Aplicarea de către Asociația de Proprietari nr. 4 Suceava a două metodologii de repartizare a consumului de apă rece înregistrat de contorul de branșament la scara B a blocului, atât în funcție de cosumurile individuale, cât și în funcție de numărul de persoane, nu are bază legală.

Pentru a stabili care sunt consecințele de ordin financiar rezultate în urma repartizării, prin nerespectarea prevederilor legale sus-menționate, a diferențelor înregistrate la consumul de apă la scara B a blocului, am întocmit o situație comparativă de  repartizare  pentru lunile mai și septembrie 2021 prin aplicarea celor două metodologii, mai întâi proporțional cu numărul de persoane și apoi, proporțional cu consumul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație. Prezentăm mai jos situația pentru luna septembrie 2021.

                                                                  SITUAȚIA

diferențelor la consumul de apă rece și canalizare pe luna septembrie 2021

la scara B a blocului din strada Ștefan cel Mare nr.28 Suceava

 

 

Număr

apart.

 

 

Număr

pers.

     Consum apă rece (mc)

                                                      l consum apă

 Total consum

   apă rece (mc)

Valoare cosum apă

Valoare apă rece

 

Valoare canal

 

        

               Total valoare

 

Decla-

rat

     Diferență

                                                       repartizată                                                         Diferență    repar

Asocia- 

    ție

 Recal-

  culat

Asocia-ție

Recal-culat

Asocia-ție

Recal-culat

Asocia-ție

Recal-culat

Asocia-ție

Recal-culat

Diferențe

(11-12)

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

1

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

2

1

1

2,21

0,31

3,21

1,31

17,52

7,14

12,82

5,23

30,34

12,37

17,97

3

2

5

4,43

1,53

9,43

6,53

51,39

35,59

37,62

26,05

89,01

61,64

27,37

4

1

0

2,21

0

2,21

0

12,07

0

8,83

0

20,90

0

20,09

5

2

5

4,43

1,84

10,43

7,84

56,84

42,73

41,61

31,28

98,45

74,01

24,44

6

2

10

4,43

3,07

14,43

13,07

28,64

71,73

57,57

32,15

136,21

123,38

12,83

7

2

6

4,42

1,84

10,45

7,84

56,84

42,43

41,61

31,28

98,45

73,71

24,74

8

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

9

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

10

4

10

8,86

3,07

18,86

13,07

102,78

71,23

75,24

52,15

178,02

123,38

54,64

11

3

4

6,64

1,23

10,64

5,23

58,00

28,50

42,46

20,87

100,46

49,37

51,09

12

1

2

2,21

0,61

4,21

2,61

22,97

14,22

16,81

10,41

39,78

24,63

15,15

13

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

14

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

15

10

158

22,14

48,49

180,14

206,49

981,78

1125,75

718,77

823,92

1700,55

1949,67

- 249,12

TOTAL

28

202

61,99

61,99

263,99

263,99

1438,82

1438,82

1053,34

1053,34

2492,16

2492,16

0

                Notă:  1). Din lipsă de spațiu, în această situație nu s-a evidențiat distinct volumul de apă deversat în rețeaua de canalizare, acesta fiind egal cu volumul de apă rece intrat în condominiu. 2). Prețuri: apă 5,45 lei/mc , canal 3,99 lei/mc.

În urma comparării rezultatelor obținute s-a constatat că repartizarea diferențelor la consumul de apă rece proporțional cu numărul de persoane avantajează proprietarii cu un consum mare și un număr redus de persoane, încărcându-se, în mod nejustificat, locatarii cu un consum mic și număr mare de persoane. În cazul nostru, prin repartizarea diferenței la consumul de apă proporțional cu numărul de persoane, pentru unitatea de alimentație publică de la parterul blocului, valorile de plată la consumul de apă și canalizare au fost mai mici decât cele calculate în funcție de consumul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație cu 108 lei în luna mai și 249 lei în luna septembrie. Desigur că aceste sume au fost plătite în plus de către proprietarii apartamentelor de pe scară.

Din situația comparativă, la care ne-am referit mai sus, s-a mai constatat că, prin repartizarea diferențelor de consum la apa rece în funcție de numărul de persoane, proprietarilor care nu au declarat consum în luna respectivă, li se repartizează o cantitate de apă egală cu media diferențelor de consum pe persoană. Cu alte cuvinte, dacă lipsești de la domiciliu o lună de zile sau mai multe, constați că ai                ,,consumat“un volum de 1, 2, sau mai mulți metri cubi de apă, calculat prin ponderarea numărului de persoane cu diferența de consum mediu/persoană, la care se adaugă aceeași cantitate deversată în rețeaua de canalizare. Așa, spre exemplu, în luna septembrie 2021 s-a repartizat cantitatea de 2,21 mc apă și 2,21 mc canalizare proprietarului de la apartamentul nr. 4, care nu a declarat consum de apă, fiind probabil plecat de acasă, dar este obligat să plătească 20,90 lei pentru ce n-a consumat. O privire atentă pe situația de mai sus relevă și faptul că prin metodologia folosită de asociațiile de proprietari se repartizează suplimentar o cantitate de apă rece apropiată sau mai mare decât consumul declarat de proprietari. A se vedea, în acest sens, consumurile suplimentare repartizate proprietarilor de la apartamentele 2 , 3 , 5 , 10 , 11 și 12.

Toate constatările noastre cu privire la repartizarea pe consumatorii individuali a diferenței dintre volumul de apă rece aferent scării și suma contoarelor din apartamente sau spațiile cu altă destinație decât locuință au fost aduse la cunoștința Asociației de proprietari nr.4 Suceava, precum și serviciului Asociații de proprietari din Primăria Suceava, solicitându-li-se să aplice metodologia prevăzută la art.83 alin.(1) și (2) din Legea nr.196/2018 prin repartizarea acestor diferențe proportional cu consumul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație.

Răspunsurile primite la solicitarea noastră confirmă faptul că aceste două organisme susțin în continuare, contrar prevederilor legale sus-menționate, că repartizarea diferențelor la apa rece se face în mod legal, în conformitate cu prevederile art 82 alin.(1) și (2) din Legea nr.196/2018.

Refuzul Asociației de proprietari nr.4 Suceava de a respecta prevederile legale sus-menționate ne-a determinat să facem publică această problemă și să cerem sprijin tuturor membrilor asociațiilor de proprietari să ni se alăture în demersul nostru de a obliga asociațiile de proprietari să aplice metodologia de repartizare a diferențelor înregistrate la consumul de apă rece proporțional cu consumul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație, în conformitate cu prevederile art. 83 alin.(2) din Legea nr.196/2018.                                                                                                                                                              

 Există două soluții pe care le putem folosi în acest scop. Prima dintre ele, care depinde numai de noi, este să ne prezentăm în număr mare la adunările generale ale asociațiilor de proprietari, să propunem pe ordinea de zi această problemă și să votăm, în acord cu prevederile legii, pentru aplicarea acestei metododologii. Această soluție o putem folosi, așa cum ne sugerează și A.N.R.S.C. în răspunsul la solicitarea noastră, în baza art. 53 litera i) din Legea nr.196/1918, potrivit căruia adunarea generală a proprietarilor membri ai asociației de proprietari, stabilește modalitățile și tranșele de plată a contribuțiilor fiecărui proprietar, pentru fiecare dintre categoriile de cheltuieli, conform prevederilor legale în vigoare “  

A doua soluție, ar fi să încercăm rezolvarea pe cale judecătorească, dar până la obținerea unei hotărâri favorabile a instanței de judecată ar trece prea mult timp.  

Închei aici prezentarea problemei din titlu cu un apel către membrii  asociațiilor de proprietari să ne sprijine pentru a determina asociațiile de proprietari să aplice metodologia prevăzută la art.83 ali.(2) din Legea nr.196 2018 la repartizarea pe apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință a diferențelor la apa rece rezultate între cantitatea înregistrată de contorul de branșament și suma cantităților înregistrate de contoarele individuale.

Curcă Dumitru - economist, Suceava

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Repartizarea diferențelor de consum la apa rece, o problemă controversată.
 Vizualizări articol: 2783 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Repartizarea diferențelor de consum la apa rece, o problemă controversată5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei