Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mar 2020 - Anul XXV, nr. 65 (7370)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Incendii de vegetație uscată unul după altul, provocate de suceveni

Joi, 19 Martie 2020 (12:32:29)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Viața rurală din județul Suceava pare să-și continue cursul normal, în ciuda pandemiei de coronavirus. Oamenii nu numai că nu stau mai mult prin case, însă dau foc pe terenuri pentru a arde vegetația și scapă arderile de sub control. Vești deloc bune așadar și muncă foarte multă și stres pentru pompieri.

La 12 astfel de incendii au intervenit pompierii militari pe parcursul zilei de ieri, în localitățile Vama, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Costileva, Cârlibaba, Putna, Capu Codrului, Straja, Frătăuții Noi și Stroiești (2). În ultima localitate s-au înregistrat și cele mai mari suprafețe afectate, în două incendii, respectiv 15 hectare, la primul, și 10 hectare, la al doilea.

Câteva exemple spun totul despre gradul de inconștiență.

O anexă gospodărească a fost cuprinsă de flăcări, ieri, în cartierul siretean Pădureni, iar proprietara, în vârstă de 88 de ani, a ajuns la spital cu atac de panică. Incendiul a pornit de la un foc deschis în spații deschise, făcut în urma curățeniei de primăvară. Casa și anexele femeii au fost salvate de pompierii militari în ultima clipă.

Probleme destul de mari au fost și la Marginea, unde un incendiu de vegetație uscată s-a propagat de pe un teren viran la o societate comercială, unde a ars un perete din fibră de sticlă de la o construcție, pe aproximativ 15 mp. Pompierii au avut parte de o intervenție la limită și aici. 

Incendiul cel mai întins s-a produs pe raza comunei Cârlibaba, unde un foc în aer liber a pus în pericol fondul forestier și unde au ars aproximativ 4 hectare de vegetație uscată și de islaz împădurit. La fața locului au intervenit pompierii militari de la Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Fălticeni și Rădăuți, precum și lucrători ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență și de la Ocolul Silvic Cârlibaba.

”Peste 8 ore de luptă cu flăcările, pe un teren accidentat, în condiții de vânt și curenți ascendenți, cu vegetație uscată și resturi de exploatare forestieră, foc ce s-a extins foarte rapid și a pus în pericol fondul forestier învecinat. Chiar dacă lipsa apei a reprezentat una dintre marile probleme, forțele de intervenție au reușit să lichideze ultimele focare aproape de ora 23:00, iar peste noapte, o parte dintre acestea, au rămas în supraveghere pentru ca incendiul să nu reizbucnească. Fondul forestier a fost salvat”, a descris intervenția Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al pompierilor militari suceveni.

Acolo unde au fost identificați autorii, inspectorii de specialitate ai pompierilor militari suceveni au acordat de la începutul anului amenzi în cuantum total de 22.500 lei. Chiar și așa, și cu atât mai mult în criza mondială actuală, oamenii par să rămână la fel de inconștienți.

Recomandările ISU sunt următoarele:

- nu utilizaţi focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopţii şi pe timp de vânt;

- nu utilizaţi focul deschis la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de construcții

- arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile efectuaţi-o în locuri special amenajate (gropi ş.a.);

- interesaţi-vă la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;

- arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale efectuaţi-o numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul primăriei;

- asiguraţi supravegherea permanentă a arderii şi stingeţi jarul după încetarea acesteia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Incendii de vegetație uscată unul după altul, provocate de suceveni.
 Vizualizări articol: 1550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Incendii de vegetație uscată unul după altul, provocate de suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei