Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 14 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 182 (6892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Mașini luate de ape, gospodării inundate, drumuri și calea ferată blocate de aluviuni, în urma ploilor torențiale de miercuri

Joi, 16 August 2018 (14:49:16)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Ploile torențiale și vijeliile au pus stăpânire pe o mare parte din județ miercuri după amiază, urmările acestor fenomene extreme fiind grave pentru cei prinși între apele învolburate. Cea mai gravă situație a fost înregistrată pe cursul pârâului Valea Seacă din municipiul Câmpulung Moldovenesc, acolo unde în urmă cu 10 ani de zile s-au înregistrat inundații istorice.

Ploile au început în jurul orei 17.00 iar de pe versanți apa s-a adunat ca într-o covată și a rupt din nou drumul din cartierul Valea Seacă. Apele extrem de rapide au măturat totul în cale, de la gabioane și garduri, până la lemnele aflate pe marginea drumului și mașinile parcate. Locuitorii au privit neputincioși cum apa furioasă ia totul în calea sa, cinci autoturisme fiind luate și distruse de ape în doar câteva minute. Zeci de gospodării au fost afectate de apele care au înconjurat casele, aducând tone de mâl. Oamenii au încercat să blocheze ușile, geamurile, însă în cele mai multe cazuri a fost inutil. La o familie a fost secționată și țeava de gaz, provocându-se o adevărată panică. Mulți nu au mai reușit să salveze mare lucru din calea apelor, iar unele case au rămas chiar izolate, podețele fiind luate de apă. Practic, o parte importantă din municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost din nou sub asediul apei, care a ieșit apoi pe drumul național DN 17, blocând circulația rutieră. Apa a trecut și peste calea ferată, blocând-o cu aluviuni cărate de pe dealuri. În zona înaltă a orașului apa a măturat cu repeziciune curțile oamenilor, lăsând în urmă o mare de nămol, însă în aval, zeci de curți au fost inundate de ape. Afectat de aluviunile cărate de ape a fost și drumul județean DJ 175B, TransRarău, care a fost închis temporar până la curățarea carosabilului.

Oamenii s-au arătat extrem de revoltați, în special pe autoritățile locale, care nu au luat măsuri de regularizare a pârâului la Câmpulung Moldovenesc. Acum 10 ani, tot pe Valea Seacă începeau cele mai mari inundații văzute de aceste meleaguri. Un perete de apă a măturat totul în cale, de la camioane la mașini, garduri, apa intrând în zeci de case și gospodării. La un deceniu din acel moment, îndiguirea pârâului care de obicei are doar câțiva centimetri, a fost abandonată. Autoritățile au spus că nu este nevoie de regularizare pentru un fir de apă, care a făcut o singură dată prăpăd. Când aceste inundații se produc însă cu repetiție într-un interval de numai 10 ani, înseamnă că există cu adevărat o problemă în zonă, care ar fi trebuit rezolvată prin îndiguiri și alte lucrări de amenajare.

Lucrătorii ISU au acționat miercuri seara pentru decolmatarea podețelor, degajarea aluviunilor și reluarea circulației pe drumuri și pe calea ferată, intervenind în același timp pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. În urma ploilor torențiale de miercuri au mai fost afectate gospodării din comuna Brodina, Volovăț, Pojorâta, unde au intervenit pompierii voluntari din comune. Urmează ca reprezentanții primăriilor, ai celor de la ISU Suceava și ai Apelor Române să se deplaseze în locurile afectate de ape, pentru evaluarea pagubelor produse. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mașini luate de ape, gospodării inundate, drumuri și calea ferată blocate de aluviuni, în urma ploilor torențiale de miercuri.
 Vizualizări articol: 6676 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Mașini luate de ape, gospodării inundate, drumuri și calea ferată blocate de aluviuni, în urma ploilor torențiale de miercuri5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei