Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 aug 2018 - Anul XXIII, nr. 181 (6891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Guvernul intră în al treilea război mondial. Cu porcii!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un prieten, cu funcţii în profesia cu puşca, mi-a transmis matinal că Guvernul ia în calcul scoaterea armatei pentru nimicirea inamicului porcin. Pesta porcină se adaugă neliniştilor guvernamentale legate de extrădarea doamnei Kovesi, iar numirea unui procuror-şef la DNA tulbură concediul domnului Tudorel Toader, adus la birou pe targa unei îngrijorări, spre a ţine cuvântări în faţa ziariştilor.

Cu pesta porcină africană, intrată – vorba ministrului Daia – pe unica uşă a unei mari crescătorii de râmători din Tulcea, se petrece la fel. Cad pe rând toate celelalte subiecte şi vioiciunea guvernamentală se manifestă călare pe mătură ca o vrăjitoare. Cum să scoţi armata în lanurile de porumb şi-n mărăcinişuri pentru a omorî pesta cuibărită în porci? În primul rând, cum îmi spune prietenul meu Vasile Americanu, din Urlaţi, soldaţii sunt antrenaţi nu pentru pânda la mistreţi. Ei au priceperea de a nimeri alte ţinte. Apoi acest război de gherilă e o imposibilitate şi un nonsens. Cine a strecurat sub buclele doamnelor din Guvern viermele acestei nenorociri mai mari decât pesta?

Între timp ţara este informată că războiul cu porcii ia amploare, omorârea bieţilor râmători petrecându-se în coteţe. Fireşte, 99 la sută sunt porci sănătoşi, iar băbuţele plâng ca după mort, după ce le e asasinat animalul scărpinat drăgăstos pe burtă şi alintat cu tărâţe. Preventiv, orice porc – domestic sau sălbatic – găsit în zona presupusă cu pestă trebuie musai stârpit în numele microbului inexistent în el, dar depistat la vecini. Această judecată cu sentinţă rapidă, redactată de magistraţi veterinari, face să curgă râuri de lacrimi în gospodăriile sărace, unde porcul este limuzina, belşugul, nivelul de trai, siguranţa zilei de mâine. Îmi amintesc copilăria mea de la Sângeru, unde bunicul de mamă era vizitat uneori de un prieten care la despărţire făcea urarea ”Să-ţi trăiască, Mihai, porcul şi copiii!”. Pleca lăsând în spate o nedumerire pe care am încercat s-o dezleg. De ce, mi-am întrebat bunicul, zice ăsta să-ţi trăiască întâi porcul şi apoi copiii? Copil eram doar eu. Pentru că, mi-a răspuns bătrânul, dacă îţi trăieşte porcul, au şi copiii ce mânca. Moare porcul, vine foamea şi bucata de carne pusă la păstrat în untură, pe care bunică-ta ţi-o dă uneori, nu mai e!

Omorârea, cu sau fără armată, a porcilor seamănă cu asasinarea în masă a găinilor. Deosebirea constă în metoda de luare a vieţii. Păsările erau îndesare vii în nişte containere sau în saci de plastic unde mureau asfixiate. Porcii – mai ales cei din păduri – trebuie depistaţi în crucea lunetei şi nimeriţi în fugă. Armata noastră trebuie să facă faţă acestui al treilea război mondial care vine spre Capitală dinspre Bulgaria, iar acum se duc lupte grele în periferiile Brăilei. Poate biruie porcii, singurii nevinovaţi în acest război vinovat prin interese şi obârşii. Vioiciunea de vin spumant, de regiune superior, a Guvernului e pe metereze şi aşteptăm noi imagini grăitoare despre nemărginita-i înţelepciune patriotică. Armata de luptători antitero va fi, cred, o vreme retrasă din Kandahar şi suită în pădurile patriei unde râmă pesta. Deviza, că tot se împlinesc 101 ani de la bătăliile de la Mărăşeşti, unde a luptat şi bunicul de tată, ar trebui să fie, cu impietăţile asumate, ”Pe aici nu se trece!”. Aviz pestei porcine, că aia omenească se strecoară prin toate cancelariile, făcând nenumărate porcării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul intră în al treilea război mondial. Cu porcii!.
 Vizualizări articol: 2828 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Guvernul intră în al treilea război mondial. Cu porcii!5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei