Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 sep 2016 - Anul XXI, nr. 213 (6326)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Suntem din ce în ce mai bolnavi

Cancerul face ravagii printre suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cancerul rămâne una dintre cele mai temute boli şi loveşte, din păcate, un număr din ce în ce mai mare de suceveni. Boala este chinuitoare din cauza suferinţelor atroce îndurate de bolnav, cât şi de familia acestuia, sub ochii căreia se stinge. În evidenţa DSP Suceava sunt la această oră 10.102 pacienţi cu diverse forme de cancer, din care 416 cazuri sunt descoperite în prima parte a acestui an.

Cele mai multe cazuri rămase în evidenţă sunt de cancer la sân, 1.383, urmate de cele de cancer de prostată – 959, colo-rectal -916 şi de col uterin – 802. În privinţa cazurilor nou diagnosticate, pe locul întâi este cancerul bronhopulmonar – 47 de cazuri noi numai în acest an, după care vin cancerul colo-rectal şi cel de sân, cu câte 41 de cazuri.

Șeful secţiei Oncologie de la Spitalul de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, dr. Doina Ganea Motan, subliniază că ”datele de epidemiologie la nivelul judeţului Suceava evidenţiază încadrarea într-un trend ascendent atât în ceea ce priveşte incidenţa, cât şi prevalenţa bolii canceroase”. Medicul a arătat că, dacă în anul 2007 numărul cazurilor noi de pacienţi diagnosticaţi cu diferite afecţiuni oncologice era de 1.236, în anul 2013 acesta era 1.783, iar în anul 2014 – 1.809.

În 2015 au fost luate în evidenţa cabinetului judeţean de oncologie 1.706 cazuri noi, iar numărul pacienţilor rămaşi în evidenţă era 9.959. Incidenţa cea mai mare aparţine cancerului bronhopulmonar, urmat de cancerul colo-rectal, cancer al prostatei, cancerul gastric, cancerul mamar, urmat de cancerul de ficat, vezica urinară, pancreas, col uterin, cancerul cutanat.

”Posibilităţile de investigaţii actuale, începând cu cele imagistice de înaltă performanţă (CT, RMN) şi terminând cu cele de imunohistochimie care pot fi efectuate în cadrul laboratorului nostru de anatomie patologică au permis abordarea tuturor localizărilor cu indicaţie de tratament chimioterapic citostatic. Programul naţional de tratament al pacienţilor oncologici a dat posibilitatea ca de la an la an să poată fi abordate tratamentele de ultimă generaţie, inclusiv terapia ţintită cu anticorpi monoclonali conform criteriilor de eligibilitate din protocoalele aprobate şi updatate  periodic”, a precizat dr. Ganea Motan.

 

Costul mediu pe zi pentru un pacient internat la Oncologie este de 929 de lei

În primele 6 luni din anul 2016, numărul pacienţilor internaţi în Spitalul de Urgenţă care au beneficiat de medicamente din Programul Naţional de Oncologie  (PNO) a fost 596. Valoarea medicamentelor este de aproape jumătate de milion de euro, respectiv 2.203.600 de lei. Pe parcursul anului trecut, suma a fost de un milion de euro, de medicamente beneficiind 897 de pacienţi care au fost internaţi în spital, conform unei situaţii furnizate de departamentul de statistică al Spitalului de Urgenţă Suceava.

Secţia de Oncologie Medicală Suceava funcţionează cu 40 de paturi pentru spitalizările în regim continuu şi un compartiment pentru spitalizările de zi dotat cu nouă fotolii pentru chimioterapie perfuzabilă intravenos. De PNO beneficiază atât pacienţii cu asigurare medicală, cât şi cei fără asigurare. Mai mult, odată cu încadrarea într-un program naţional de sănătate, pacientul care nu a fost plătitor la sistemul de asigurări de sănătate devine asigurat cu drepturi depline. Costul medicaţiei oncologice de care are nevoie de un pacient cu cancer, fără internare, poate să depăşească 2.200 euro lunar.

Pentru pacientul internat în Spitalul de Urgenţă Suceava, suportat din bugetul asigurărilor de sănătate, costul mediu este de 929 de lei pe zi. Suma este formată din tariful pe zi de spitalizare, de 155 lei, la care se adaugă costurile medii ale investigaţiilor, medicaţiei şi materialelor sanitare, de 87 de lei, 661 lei şi 29 lei.

 

Lista medicamentelor gratuite, decisă de Ministerul Sănătăţii şi Casa de Asigurări de Sănătate

Mai menţionăm că nu toate tratamentele împotriva cancerului sunt asigurate bolnavilor gratuit, ci doar cele aprobate de Ministerul Sănătăţii şi Casa  Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Ne referim îndeosebi la terapiile imuno-oncologice, disponibile pentru pacienţii cu melanom în stadiu avansat şi cancer de prostată şi în studiu pentru alte tipuri de cancere dificil de tratat.

La nivel european sunt în curs de aprobare terapii pentru tratarea cancerului pulmonar, colo-rectal, renal, de prostată şi al altor tipuri de cancer şi în curs de desfăşurare numeroase studii clinice. Pentru că fiecare ţară din Europa are propriul sistem de compensare a medicamentelor inovatoare, terapiile imuno-oncologice sunt disponibile pacienţilor mai rapid în unele ţări, comparativ cu altele.

Terapia imuno-oncologică este doar o parte în tratarea cancerului, alături de intervenţiile chirurgicale, radioterapie, chimioterapie şi terapiile ţintite reprezentate de anticorpii monoclonali. Nu funcţionează la toţi pacienţii şi cercetătorii nu au încă un răspuns la întrebarea ce face ca un anumit pacient să răspundă la un anumit tratament. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cancerul face ravagii printre suceveni.
 Vizualizări articol: 6615 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cancerul face ravagii printre suceveni5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Sos pentru iarnă cu gogoşari şi mere Este savuros, acrişor şi dulce simultan, are o culoare portocalie superbă şi este un preparat foarte versatil. În mai puţin de o oră putem pregăti o cantitate impresionantă (8-10 litri), cu minimă cheltuială. Și peste toate, devine tot mai... Citeşte