Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 feb 2016 - Anul XXI, nr. 38 (6151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din nou

Funcţionarea cardurilor de sănătate, complet blocată până ieri la ora 10.15

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 Sistemul electronic al cardurilor de sănătate, pentru care statul a plătit 180 de milioane de euro, s-a blocat din nou, la mai puţin de un an de când a devenit operaţional, la 1 mai 2015.

Medicii şi farmaciştii nu au putut utiliza cardurile electronice de sănătate ale pacienţilor lor, de duminică, de la ora 14.00, până ieri dimineaţă, la ora 10.15. Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a anunţat că ”echipa tehnică a CNAS a constatat duminică 14.02.2016 ora 14:00 o defecţiune în funcţionarea autorităţilor de certificare pentru componenta CEAS (card naţional)”. ”Estimăm că în maxim 30 de ore de la constatarea problemei (în cursul zilei de 15.02.2016) echipa tehnică va remedia defecţiunea şi sistemul PIAS va fi funcţional în parametrii proiectaţi. Până la anunţul remedierii problemelor apărute, confirmarea semnării prin cardul de sănătate a serviciilor medicale / prescrierii reţetelor / eliberării medicamentelor vor putea fi efectuate în modul offline. Serviciile operate în acest interval vor trebui încărcate în PIAS în maxim 72 ore de la prestarea acestora”, a fost anunţul pe care l-au văzut farmaciştii la care s-au prezentat pacienţi duminică după-amiază pentru eliberare de medicamente compensate, precum şi medicii, ieri dimineaţă, la începerea programului.

 

Cocriş: ”Este clar că sistemul a fost dimensionat greşit, că nu s-a luat în calcul numărul mare de utilizatori”

Dacă în spitale nu s-au înregistrat disfuncţiuni deoarece externările – la care este necesar cardul - se fac după ora 13.00, medicii de familie, medicii specialişti şi farmaciştii s-au chinuit din nou cu sistemul înregistrărilor offline.

Șefa Colegiului Farmaciştilor din judeţul Suceava, Doiniţa Cocriş, ne-a declarat, ieri, că din cauza disfuncţionalităţilor şi blocajelor în sistem, farmaciştii sunt nevoiţi să facă tot felul de acrobaţii ”la limita legalităţii” pentru ca pacienţii să nu plece acasă fără medicamentele prescrise pe reţetă. ”Interesul nostru este ca omul să nu plece din farmacie fără medicamentele de pe reţetă. Dacă i-au fost prescrise de medic înseamnă că sunt medicamente vitale. În astfel de situaţii, reţetele se lucrează cu buletinul unui împuternicit. Este clar că sistemul a fost dimensionat greşit, că nu s-a luat în calcul numărul mare de utilizatori”, a declarat Doiniţa Cocriş, care a mai spus că, în opinia ei, cei care au lucrat la implementarea cardului de sănătate nu au avut în vedere nici măcar faptul că în perioada afecţiunilor sezoniere numărul consultaţiilor şi reţetelor pentru afecţiuni acute creşte foarte mult şi se solicită suplimentar sistemul.

Blocajul apărut duminică a fost remediat de echipa tehnică a CNAS ieri, la ora 10.15, când platforma informatică PIAS a devenit funcţională în parametrii proiectaţi. În condiţiile în care contractul de mentenanţă a expirat din 15 decembrie 2015 şi nici o firmă nu s-a prezentat la licitaţia organizată pentru atribuirea contractului, rămâne de văzut cât va dura minunea funcţionării unui sistem pentru care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de euro. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funcţionarea cardurilor de sănătate, complet blocată până ieri la ora 10.15.
 Vizualizări articol: 2356 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Funcţionarea cardurilor de sănătate, complet blocată până ieri la ora 10.155.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Jeleuri de casă Se pregătesc foarte ușor, arată bine și seamănă la gust cu jeleurile moi din comerț, dar nu conțin puzderia de conservanți și coloranți artificiali din jeleurile produse industrial.Avem nevoie de:200 ml suc natural de fructe sau zeamă de compot (... Citeşte