Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 feb 2016 - Anul XXI, nr. 38 (6151)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ați făcut-o de oaie cu cardul de sănătate. Merge cineva la DNA?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu am nimic împotriva cardului de sănătate. Consider că este o modalitate foarte eficientă de a controla, din punct de vedere statistic şi financiar, ce se întâmplă în sistem. Am fost extrem de lezat de cum se prezenta la început bucăţica asta de plastic cu cip. Adică, vezi doamne, cum intră în vigoare, cum medicii nu mai pot fura. Colegii mei au tăcut. Normal. Aşa cum tace tot poporul ăsta când e jignit, acuzat pe nedrept sau jefuit la drumul mare prin tăieri de pensii şi salarii. Au fost prezentate apoi nu ştiu ce laboratoare de prin capitală. În cârdăşie cu anumite forme de viaţă purtătoare de halat alb, acestea sifonau bani publici prin analize fictive. Cazuri izolate. Punctiforme. Dar anatema a fost aruncată asupra întregului corp medical, speculându-se ura, nemulţumirea şi prostia marii majorităţi. Dacă prindeţi un locuitor din nu ştiu ce sat furând o găină, înseamnă automat că toţi oamenii de acolo fură?

A urmat prezentarea cardului. Implementarea lui. Toată baba a învăţat despre cip şi pin. Surpriza majoră a fost când s-a observat că numărul de consultaţii era real. Ba chiar mult mai mare. Ceea ce nu acceptă marii noştri conducători e faptul că populaţia chiar e bolnavă. În multe cazuri îmbolnăvită de nivelul de trai de care tot ei sunt responsabili.  Adresabilitatea la medic e enormă. Când ai 9.000 de accesări pe secundă din toată ţara e clar că trebuie undeva tras un semnal de alarmă. A interesat pe  cineva? Nicicum. Totul e de faţadă. Noi, marii justiţiari ai sănătăţii, luptăm cu medicii care nu au alt scop decât acela de a fura.

Au început problemele. Cozile infernale. Sistemul blocat. Poate astea nu s-au văzut pe la televizor, dar au fost bolnavi de cancer care au stat pe la cozi imense la casele de asigurări de sănătate cică pentru o bucată de plastic. La asta nu s-a gândit nimeni. De parcă dă cineva doi bani pe bolnavi sau pe oameni în general. S-a văzut în schimb la televizor cum se spunea că totul funcţionează perfect. Ca pe vremea lui Ceauşescu. Planul cincinal depăşit în primul an.

Din decembrie 2015, nu de acum, sistemul funcţionează doar cu întreruperi. O zi da, cinci nu. Pe nervii medicilor. Pe timpul pacienţilor. Haos şi incompetenţă. Cum să faci un sistem naţional cu sute de milioane de euro şi tu să nu ai mentenanţă? Şi să spui că totul e ok. Mai ţineţi minte carnetele de asigurat? Alea albastre. Altă ţeapă. Alţi bani publici cheltuiţi cu „cap”. Se mai aude ceva de ele? Nimic, aşa-i? Şi alea erau obligatorii într-o vreme. Asta va fi şi soarta cardurilor. Dar ce mai contează? Banii s-au încasat. Comisioanele s-au plătit. Ce dacă nu funcţionează? Cui îi pasă? Cine e curios că stau medicii şi-şi crapă capul cu o bucată de plastic în loc să consulte? Ca să nu mai spun de bazele de date. Nesincronizate între ele decât atunci când se urmăresc amenzi sau recuperarea de sume de la pensionari care au bani de înmormântare la bancă, cupoane de acum 20 de ani, vând butelii sau au alte „mari afaceri”. Şi au venit în plus la pensie 3 lei pe lună. Dacă am avea baze de date corecte, sincronizate între instituţiile statului, aşa cum e normal, am putea evita situaţiile astea. Dar, nah, cu ce să ne mai lăudăm în presă şi să ne umflăm muşchii că-i prindem noi pe medicii care fură sau risipesc bănişorii asiguraţilor?

Pentru mine e clar un lucru. Nicio decizie în sănătate nu trebuie şi nu poate fi luată de cineva care nu cunoaşte realitatea din România noastră, a tuturor. Nu din aia care se vede prin geamurile birourilor luxoase din sedii care au costat câteva zeci de milioane de euro. Avem două Românii acum. România reală şi România lor, care se vede doar din capitală. Total incompatibile. Sunt curios dacă va răspunde cineva pentru vraiştea din sistem.

Sunt medic, da? Am parafă. Am responsabilitatea actului meu medical. Lăsaţi-mă dracului să scriu reţete cu pixul. Cum am scris atâţia ani. Ce mă tot frecaţi cu semnături electronice, reţete electronice şi servere care nu funcţionează? Asta nu înţeleg cei care iau decizii. Că actul medical nu trebuie grevat de variabile. Adică eu te consult, dar nu-ţi pot elibera reţeta pentru că nu funcţionează sistemul. Asta este iresponsabilitate sau inconştienţă.

Ieri au mai cârpit sistemul o dată. Cum să ai pretenţia să funcţioneze ceva fără mentenanţă? Au făcut vreo simulare înainte? Au verificat dacă nu le crapă serverele? Sau, nah, întâi dăm lege să vopsim toate raţele în albastru şi apoi ne dăm seama că nu avem vopsea. Dar ieşim în media şi spunem că România raţelor e albastră. Lasă că merge. Că proştii tac şi numai albastru văd în faţa ochilor.

Sunt tare curios ce explicaţii se vor da în public. Şi cum vor avea pretenţia ca totul să nu fie perturbat. Pariu că ies şi spun că totul e ok? Că se poate lucra offline. Să văd eu o farmacie care eliberează reţete offline. Asumaţi-vă naibii că aţi făcut-o de oaie. Şi ascultaţi dracului de cei pe care i-aţi obligat să lucreze cu cardul când vă spun că nu funcţionează. Că ştiu mai bine ca voi. Că noi trebuie să lămurim pacienţii. Nu voi. Voi doar lămuriţi-vă că nu aveţi niciun drept să vă jucaţi cu actul medical, cu nervii medicilor, cu pacienţii, cu boala. Nu vă interesează. Se vede. Că fugiţi toţi peste hotare când aveţi o problemă de sănătate. Ca nu cumva să vi se blocheze cardul, nu? Ah, dacă toate bisturiele din lumea asta ar funcţiona ca SIUI-ul sau cardul vostru, aşa-i că v-ar lua naiba şi pe voi? 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ați făcut-o de oaie cu cardul de sănătate. Merge cineva la DNA?.
 Vizualizări articol: 7824 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.45/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 22 voturi
Ați făcut-o de oaie cu cardul de sănătate. Merge cineva la DNA?4.5522

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sunteti prea negativist trimis de
(16 feb 2016, 13:03:58
Chiar daca nu se folosesc acum acum datele din sistem pentru analize si decizii, peste ani o sa poata verifica cine/ce/cui a facut. In viitor se pot face analize precise, reforme ale sistemului, optimizari de costuri pe baza datelor care se aduna acum in sistem.

Va doriti sa scrieti pe foaie retete?!? Nu sunteti prea intelept daca afirmati ca nu e util sistemul. Este in primul rand util pacientului.
Un alt doctor poate vedea ce retete i s-au prescris in trecut unui pacient. Asa, cu scrisul pe foaie se pierde istoricul pacientului. Sau va convine sa plimbe pacientii cu ei in traista retetele de acum 5 ani ca sa le poata vedea doctorul?

Una peste alta va vad un om negativist care enunta doar problemele nu si beneficiile evidente ale informatizarii sistemului de sanatate.
2.   Trebuiesc bani bagati acolo trimis de
(16 feb 2016, 13:15:13
"Când ai 9.000 de accesări pe secundă din toată ţara e clar că trebuie undeva tras un semnal de alarmă. "
La asa trafic iti trebuiesc specialisti seriosi nu gluma. ITistii bugetari NU au nici o sansa sa mentina asa un sistem. Iti trebuiesc profesionisti platiti regeste.
3.   Cardul cea mai tare, profitabila "fitza" cu statu trimis de
(16 feb 2016, 19:41:03
Implementarea tehnologiei la nivel national este cea mai banoasa si mai ales greu de "urmarit" afacere cu statul, datorita nivelului precar de pregatire profesionala la nivel de tehnologie al celor care fac controale . Sant o gramada de inspetori la stat care habar nu au sa deschida un computer. Sistemul cardului de sanatate a inceput frumos ,dar e greu de pus in practica. De la sefii din ministere pana la cei mai mici din sistem , SPAGA este a doua religie. Teoretic acest sistem inlatura spaga, dar mai ales furaciunea. in practica sistemul este sabotat cu BUNA STIINTA chiar cu sprijinul celor cu fonctii foarte mari de prin ministere.
4.   ... trimis de
(16 feb 2016, 23:43:35
Sistemul este bine gandit doar teoretic.
Practic... pe langa idee mai ai nevoie si de specialisti si de tehnica buna. Problema e ca tehnica costa, iar specialistii trebuiesc platiti bine (peste 1000 euro pe luna) ca sa ramana. Dar cand angajezi "nepoti" ca sa faca treaba de specialisti... rezultatul nu trebuie sa va enerveze.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Jeleuri de casă Se pregătesc foarte ușor, arată bine și seamănă la gust cu jeleurile moi din comerț, dar nu conțin puzderia de conservanți și coloranți artificiali din jeleurile produse industrial.Avem nevoie de:200 ml suc natural de fructe sau zeamă de compot (... Citeşte