Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 12 aug 2014 - Anul XIX, nr. 185 (5694)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controale

Prejudicii de aproape 100.000 de lei, recuperate de CAS de la zece medici de familie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi medici din judeţ au intrat în atenţia Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava, după ce au emis o serie de reţete fără a respecta regulile de prescriere a medicamentelor. Neajunsurile au fost depistate în urma unor controale derulate luna trecută, iar doctorii în cauză au fost obligaţi să achite integral prejudiciul creat. Alături de medici, la plată au fost puşi şi pacienţii care n-au fost cinstiţi atunci când şi-au declarat veniturile şi astfel au primit compensări nejustificate la medicamente. Şi spitalele au pierdut bani după ce s-a dovedit că au greşit prin necompletarea corectă a unor documente sau prin raportarea eronată a consumului de medicamente, în cazul lor dispunându-se diminuarea valorii de contract.                                                                                

Aşa reiese dintr-un raport al CAS Suceava, în care se precizează că în iulie au fost întreprinse 22 de controale, dintre care zece la medicii de familie, trei la medicii specialişti din ambulatorii, câte unul la laboratoarele de analize medicale, spitale şi furnizorii de servicii medicale de recuperare şi şase la farmacii, verificările urmărind modul în care au fost respectate clauzele contractuale.

În urma controalelor, inspectorii instituţiei au constatat că trei medici de familie nu au completat corect şi la zi documentele de evidenţă a serviciilor medicale, motiv pentru care au primit câte un avertisment, doctorii în cauză fiind la prima abatere de acest gen constatată. Pe de altă parte, patru medici de familie s-au ales cu diminuarea cu 5% a valorii lunare “per capita” pentru că nu au venit la serviciu. Mai mult, în cazul a zece medici de familie s-au aplicat măsuri de recuperare a unei sume de 99.019,60 de lei, reprezentând contravaloarea unor reţete prescrise fără respectarea protocolului de prescriere a medicamentelor.

 

Pacienţi care au minţit pentru a primi compensări de 90% la medicamente

Tot cu ocazia verificărilor de luna trecută, inspectorii CAS au descoperit cinci asiguraţi care au beneficiat de reţete compensate cu 90% din preţul de referinţă, ca urmare a declaraţiilor pe care le-au depus la medicii de familie şi a încadrării lor în categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 de lei pe lună”, deşi conform bazei de date de la Finanţe aceşti pacienţi aveau şi alte venituri impozabile, nu doar venituri din pensie. În aceste situaţii, Compartimentul Juridic al CAS le-a transmis asiguraţilor notificări de recuperare a contravalorii de 40% din preţul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, în valoare de 613,96 de lei.

Raportul CAS Suceava precizează că, în iulie, s-au mai aplicat măsuri de recuperare a unor sume de la trei medici de familie care au emis reţete compensate în Programul de compensare 90% care se aplică pensionarilor cu venituri numai din pensii mai mici de 700 de lei/lună, fără să aibă la fişă declaraţia pacientului că nu realizează alte venituri în afară de cele din pensii. Suma recuperată în aceste cazuri a fost de 292,67 de lei. În plus, în cazul a şase medici de familie s-a dispus recuperarea sumei de 2.215,39 de lei, reprezentând contravaloarea compensată a reţetelor duble eliberate într-o lună pentru pacienţii beneficiari ai programului de compensare 90%.

Pe de altă parte, inspectorii CAS au hotărât să recupereze de la doi medici de familie contravaloarea unor servicii neefectuate, în sumă de 4.978,96 de lei, în cazul unuia dintre aceştia fiind luată şi măsura de diminuare cu 10% a valorii lunare “per capita”. Tot luna trecută, în cazul medicilor de familie a fost aplicată şi o măsură de recuperare a sumelor reprezentând contravaloarea reţetelor medicale off-line neintroduse în sistemul informatic, în valoare de 10,94 de lei.

 

Lipsa de la program şi documente incomplete, sancţionate cu avertisment

În ceea ce priveşte farmaciile, în iulie a fost dat un avertisment pentru neconcordanţe identificate în gestiunea cantitativ-valorică, se mai arată în raportul CAS Suceava. În acelaşi timp, a fost luată o măsură de recuperare a unei sume de 333,13 lei, pe motiv de introducere eronată a datelor cuprinse în reţetele medicale prescrise off-line de medici.

La medicii specialişti din ambulatorii, verificările de luna trecută au scos la iveală un caz în care documentele de evidenţă a serviciilor medicale nu erau completate corect şi la zi, abatere sancţionată cu un simplu avertisment, dat fiind faptul că era prima de acest gen constatată. În schimb, o măsură mai dură, de diminuare cu 5% a valorii minim garantate a punctului pentru o lună, a fost luată atunci când s-a constatat nerespectarea programului de lucru. Tot la specialişti, inspectorii CAS au cerut restituirea în două cazuri a contravalorii serviciilor medicale raportate pentru asiguraţi internaţi în spital, în sumă de 47,43 de lei.

Controalele derulate în iulie la unul dintre spitalele din judeţ s-au lăsat cu diminuarea cu 1% a valorii de contract pentru lunile în care s-a constatat necompletarea corectă şi la zi a documentelor de evidenţă a serviciilor medicale, în valoare de 34.093,48 de lei. O altă măsură a constat în diminuarea cu 3% a valorii de contract pentru luna în care s-a constatat raportarea incompletă a consumului de medicamente, în valoare de 26.637,62 de lei. Tot ca sancţiune, a fost dispusă recuperarea sumei de 117,55 de lei,  reprezentând contravaloarea reţetelor medicale off-line neintroduse în sistemul informatic.

În raportul CAS Suceava se mai arată că, luna trecută, inspectorii acestei instituţii au efectuat şi patru controale operative la furnizorii de servicii medicale la domiciliu, în urma cărora au fost aplicate două avertismente pe motiv de necompletare corectă a formularelor obligatorii utilizate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prejudicii de aproape 100.000 de lei, recuperate de CAS de la zece medici de familie.
 Vizualizări articol: 1283 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Prejudicii de aproape 100.000 de lei, recuperate de CAS de la zece medici de familie1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei