Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 1 nov 2012 - Anul XVII, nr. 256 (5161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Registrele la control

Nereguli privind activitatea de vaccinare a copiilor, depistate la medicii de familie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

21 de cabinete de medicină de familie din zonele Suceava, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc au fost verificate în ultimele două săptămâni, de la demararea de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a unui amplu control privind activitatea de vaccinare a copiilor. Verificările au fost întreprinse după apariţia focarelor de rujeolă, meningită şi tuberculoză din judeţ, care au adus în prim-plan grave deficienţe privind modul în care se realizează şi se menţionează în documentele medicale procesul de imunizare a minorilor, îndeosebi a celor care frecventează colectivităţile şcolare.

În urmă cu două săptămâni, un medic de familie din comuna Izvoarele Sucevei, Călin Jean Fudulache, la care era înscrisă fetiţa de 9 ani decedată la începutul lunii trecute din cauza rujeolei, a fost amendat de DSP cu 5.000 de lei din cauza unor deficienţe în efectuarea vaccinărilor şi consemnarea acestora în acte, ulterior conducerea DSP hotărând să extindă controalele în cât mai multe cabinete de medicină de familie.

 

Informaţii contradictorii cu privire la ziua în care au fost imunizaţi minorii

Verificările inspectorilor sanitari vor continua până pe 15 decembrie, dată până la care conducerea Direcţiei de Sănătate Publică speră să viziteze măcar jumătate din cele 286 de cabinete de medicină de familie care funcţionează în judeţ.

Controalele întreprinse la primele 21 de cabinete de medicină de familie au scos la iveală neconcordanţe între datele de consemnare a vaccinărilor în fişele pacienţilor şi în registrul unic de vaccinare a copiilor. Practic, după ce au studiat cele două documente, inspectorii sanitari au descoperit informaţii contradictorii cu privire la ziua în care au fost imunizaţi minorii, considerând însă că este vorba mai mult de greşeli scriptice decât de altă natură.

De asemenea, s-a constatat că unii medici de familie au omis să consemneze şi în registrul unic de vaccinări a copiilor faptul că le-au administrat acestora serul în şcoli, medicilor punându-li-se în vedere să corecteze acest neajuns.

 

Dotări corespunzătoare, în cabinete

În cadrul controalelor, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică urmăresc şi alte aspecte, legate de modul de respectare a legislaţiei privind funcţionarea şi organizarea cabinetelor de medicină de familie, raportarea bolilor sau păstrarea dozelor de vaccin. Verificările la primele 21 de cabinete de medicină de familie au arătat că nu sunt probleme la aceste capitole, medicii fiind dotaţi cu instrumentarul şi aparatura prevăzute în norme şi dispunând de frigidere şi genţi frigorifice pentru seruri. De asemenea, s-a constatat că sunt respectate circuitele funcţionale, au în cabinete apă curentă rece şi caldă şi cunosc metodologia de urmărire şi raportare a reacţiilor adverse post vaccinare.

În 2012, la nivelul judeţului au fost consemnate 358 de cazuri de meningită, 693 de rujeolă şi un focar de TBC cu şapte cazuri la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Costâna.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nereguli privind activitatea de vaccinare a copiilor, depistate la medicii de familie.
 Vizualizări articol: 762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Nereguli privind activitatea de vaccinare a copiilor, depistate la medicii de familie5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei