Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 oct 2012 - Anul XVII, nr. 254 (5159)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Copilul şi formarea caracterului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cuvântul "caracter" are sensuri foarte diferite. Îl găsim ca sinonim al personalităţii, ca semn distinctiv care dă fiecărei persoane un stil propriu, ca manifestare prin actele de comportare. 

Auzim adesea în jurul nostru: "Are un caracter frumos/urât", "Ce fel de caracter are?". În astfel de discuţii oamenii nu se referă la sensul psihologic al cuvântului. Caracterul apare ca un ansamblu al modurilor de a simţi şi de a acţiona care se manifestă prin conduită, atitudine şi comportament. El reprezintă un mod sintetic de a exprima trăsăturile pozitive sau negative de caracter dominante, capacitatea de interrelaţionare şi calităţile morale ale persoanei.

Oamenii aplică "eticheta" de caracter bun sau caracter rău cu destulă uşurinţă, uneori după prima vedere şi de cele mai multe ori situaţional, în funcţie de anumite reacţii ale persoanei.

Caracterul este o carte de vizită nescrisă, o amprentă în adâncul fiinţei, care arată cine eşti. Este o prezentare fără cuvinte care se exprimă prin felul cum reacţionezi, cum vorbeşti, cum te îmbraci, cum te comporţi în diferite locuri şi situaţii, cum îţi alegi prietenii. Dacă eşti o persoană de încredere sau nu, dacă eşti punctual sau întârzii mereu, dacă eşti certăreţ sau paşnic, dacă priveşti lucrurile la suprafaţa sau în adâncul lor, totul, absolut totul arată caracterul pe care îl ai. 

Caracterul nu se naşte odată cu persoană. El se formează prin dragostea şi grija părinţilor. Comenius spunea: "Omul trebuie format ca să devină om."

Caracterul copilului se organizează treptat, fiind influenţat de temperamentul înnăscut, de mediul în care trăieşte şi de educaţia primită în familie şi în afara ei. El nu este prezent la naştere, nu se creează, se formează.

Unii copii trebuie tot timpul stimulaţi, alţii trebuie susţinuţi şi ajutaţi sau disciplinaţi, dar sunt şi copii care au nativ iniţiativă şi determinare în ceea ce fac.

Sentimentul de inferioritate, nesiguranţa, atitudinea de retragere sau de revendicare, gelozia, lenea, prefăcătoria pot fi influenţate de educaţie.

Fiecare caracter are nevoie de o educaţie potrivită lui. Aceeaşi metodă dă rezultate diferite pe copii diferiţi. Este bine să se ţină cont de temperamentul fiecăruia, deoarece temperamentul este baza organică a caracterului.

Un copil coleric, activ, cu reacţii rapide, ridică probleme total diferite de cele ale flegmaticului liniştit, înţelegător, supus. Un melancolic ordonat, perseverent, perfecţionist are cu totul alte nevoi educative decât un sangvinic vesel, distrat, sociabil.

Caracterul este o realitate complexă care în general rezistă la analiză. Cele mai bune indicii le primim din manifestările spontane în diferite situaţii sau activităţi. Atenţia centrată pe manifestările copilului, intervenţia imediată prin exemple şi comunicarea ajută la formarea caracterului.

Trăsăturile de caracter nu apar la întâmplare, ci sunt corelate între ele, determinând tipuri de caracter.

Evoluţia comportamentului poate fi benefică sau poate perturba relaţiile copilului cu anturajul său, cu mediul, influenţând direct adaptarea.

Cunoaşterea caracterului ne ajută să reperăm posibilităţile şi dificultăţile copilului, aptitudinile înnăscute, ne oferă informaţii utile pentru a-l ajuta să se dezvolte la nivelul potenţialului lui.

www.problemele-copilului-meu.ro 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copilul şi formarea caracterului.
 Vizualizări articol: 4953 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Copilul şi formarea caracterului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei