Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 30 mai 2012 - Anul XVII, nr. 123 (5028)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

DSP

Şase suceveni, decedaţi în 2012, din cauza maladiei HIV/SIDA

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Şase persoane bolnave de HIV/SIDA au murit de la începutul anului din cauza acestei maladii, trei dintre acestea decedând la scurt timp de la diagnostic, arată o statistică întocmită de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi dată publicităţii recent, de directorul executiv adjunct medical al instituţiei, dr. Cătălina Zorescu.

Pacienţii depistaţi târziu, în stadii finale de boală, care nu le-au lăsat nici o şansă de supravieţuire, sunt două femei şi un bărbat. Este vorba de o femeie de 45 de ani şi un bărbat de 35 de ani, ambii din Vatra Dornei, care au decedat în aprilie, şi o femeie de 28 de ani, dintr-o localitate limitrofă Sucevei, care a murit în martie.

Ceilalţi trei bolnavi decedaţi în cursul acestui an sunt persoane de sex masculin diagnosticate cu HIV/SIDA în anii 1998, 2001 şi 2008. Este vorba de un tânăr de 22 de ani, din Suceava, mort în aprilie, un tânăr de 23 de ani, dintr-un sat din zona Fălticeni, decedat tot în aprilie, şi un alt tânăr de 22 de ani, din Vatra Dornei, decedat în martie.

 

Opt cazuri noi de HIV/SIDA, în acest an

În 2012, în judeţ, opt persoane au fost depistate cu HIV, virusul imunodeficienţei dobândite care provoacă SIDA. Toţi pacienţii diagnosticaţi în acest an cu teribila maladie, patru femei şi patru bărbaţi, cu vârste între 17 şi 45 de ani, s-au îmbolnăvit după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate.

Dr. Cătălina Zorescu a declarat: „În 2012, cazurile cele mai grave provin din Vatra Dornei. Este un motiv pentru a continua în această zonă campania de prevenire demarată anul trecut în rândul elevilor şi liceenilor”.

La ora actuală, numărul seropozitivilor din judeţ este de 186, dintre care 156 urmează un tratament de specialitate, care este subvenţionat de stat, prin Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava.

 

Fălticeni, zona cu cel mai mare număr de seropozitivi

Majoritatea bolnavilor provin din zona Fălticeni – 79 de cazuri, în restul judeţului situaţia fiind următoarea: Suceava – 54 de cazuri, Gura Humorului – 19, Vatra Dornei – 16, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi câte nouă cazuri.

Pentru tratamentul seropozitivilor din judeţ, CAS a alocat în acest an 4,355 de milioane de lei, respectiv 67% din necesar. În aceste condiţii, nu toţi pacienţii cu HIV/SIDA beneficiază de o schemă completă de tratament, ceea ce înseamnă că pacienţii pot dezvolta boli oportuniste, discontinuităţile în asigurarea medicamentelor dând ocazia virusului să acţioneze. Pentru ca bolnavii cu HIV/SIDA să aibă o şansă la viaţă, CAS ar trebui să aloce lunar pentru tratamentul lor 540.000 de lei.

 

Campanie de prevenire a îmbolnăvirilor prin HIV/SIDA în zona Vatra Dornei

În 2012, campania de prevenire a îmbolnăvirilor prin HIV/SIDA demarată anul trecut de Direcţia de Sănătate Publică Suceava se axează pe zona Vatra Dornei, de unde provin cele mai multe şi mai grave cazuri de boală. Prima acţiune din acest an are loc astăzi, la Grupul Şcolar Broşteni, între orele 11.00 – 13.00, când elevii vor primi informaţii cu privire la virusul HIV care declanşează SIDA, bolile cu transmitere sexuală şi metodele de contracepţie.

La acţiune participă, pe lângă specialişti din cadrul DSP, medicul infecţionist Corina Stănescu de la Spitalul Suceava, medicul Maria Bucşineanu de la Cabinetul de Planning Familial şi psihologul Ema Tucaliuc de la Centrul de Consiliere HIV.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase suceveni, decedaţi în 2012, din cauza maladiei HIV/SIDA.
 Vizualizări articol: 1236 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şase suceveni, decedaţi în 2012, din cauza maladiei HIV/SIDA0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei