Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iun 2011 - Anul XVI, nr. 148 (4746)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Transplantul de celule olfactive, o soluţie promiţătoare contra amneziei

Şoarecii amnezici şi-au regăsit memoria graţie unei grefe cu celule suşă olfactive umane, în cadrul unor experimente inedite de terapie celulară realizate de cercetătorii francezi, informează AFP.

Rezultatele acestui studiu, fructul unei colaborări între echipele universitare din Marsilia şi Montpellier, asociate Centrului naţional pentru cercetări ştiinţifice (Centre national de la recherche scientifique/ CNRS) din Franţa, au fost publicate în Journal of Clinical Investigation (JCI).

Celulele suşă olfactive umane au fost injectate în creier sau în lichidul cefalorahidian - care înconjoară măduva spinală - al şoarecilor care sufereau de amnezie.

La patru săptămâni după efectuarea grefei, testele comportamentele au arătat faptul că şoarecii incluşi în acest experiment şi-au regăsit capacităţile de a învăţa şi de a memora locul în care se află un obiect sau de a face asocierea dintre recompensă şi un anumit miros.

Animalele testate au realizat astfel scoruri similare cu cele înregistrate de animalele sănătoase, în timp ce şoarecii amnezici, dar netrataţi, au rămas incapabili să realizeze aceste sarcini de învăţare şi memorare.

Analiza ţesuturilor a relevat faptul că celulele suşă olfactive umane s-au implantat cu succes în zonele vătămate şi s-au "diferenţiat" (transformat) în neuroni.

Folosirea celulelor suşă nazale prezintă numeroase avantaje, potrivit cercetătorilor: ele sunt uşor de prelevat şi de cultivat. În plus, fiecare individ poate fi propriul donator, eliminând astfel riscul de respingere imunitară, garantând un acces imediat la aceste celule.

Pe termen lung, acest studiu ar putea deschide calea spre realizarea unui studiu clinic bazat pe autogrefarea celulelor suşă olfactive la pacienţi amnezici umani.

Aceste teste vor fi continuate potrivit aceluiaşi model pe animale care suferă de alte boli, precum maladia Alzheimer.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Transplantul de celule olfactive, o soluţie promiţătoare contra amneziei.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transplantul de celule olfactive, o soluţie promiţătoare contra amneziei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei