Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iun 2011 - Anul XVI, nr. 140 (4738)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Un plasture revoluţionar poate să prevină apariţia cicatricelor chirurgicale

Un plasture revoluţionar realizat dintr-un anumit tip de silicon poate să prevină apariţia cicatricelor chirurgicale, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani de la Universitatea Stanford, informează dailymail.co.uk.

Acest bandaj este întins peste rană şi lăsat deasupra ei până la opt săptămâni. Plasturele este eficient prin faptul că reduce tensiunea din piele, principalul vinovat de apariţia cicatricelor.

După o operaţie, medicii folosesc de obicei fire de sutură pentru ca marginile inciziei să rămână în contact, pentru ca rana să se vindece şi să fie acoperită de un nou strat de piele.

În timpul primei etape a procesului de vindecare a rănii, inflamaţia care înconjoară zona vătămată stimulează producerea de către organism a unei substanţe denumite colagen.

Straturile de colagen încep să se formeze treptat şi ajută la vindecarea rănii. Din nefericire însă, aceste straturi noi nu sunt dispuse conform aceluiaşi tipar, ordonat, ca în cadrul ţesuturilor sănătoase, ieşind în evidenţă faţă de pielea din jurul rănii, provocând apariţia cicatricelor.

Această problemă este şi mai mult agravată după scoaterea firelor de sutură, deoarece marginile inciziei sunt trase în direcţii diferite de pielea întinsă din jurul rănii.

Această tensiune din piele poate să provoace uneori alungirea cicatricelor dincolo de zona vătămată, făcând ca acestea să se ridice şi apoi să se îngroaşe.

Un studiu recent a evidenţiat faptul că nouă din zece persoane care au suportat o intervenţie chirurgicală de rutină sunt nemulţumite de cicatricele apărute în următoarele 12 luni de după operaţie.

Noul tip de plasture, care este aplicat imediat după scoaterea firelor de sutură, este astfel conceput pentru a se contracta uşor în primele ore după aplicare, trăgând uşor pielea din zonele înconjurătoare către locul inciziei sau al rănii.

Astfel, se reduce tensiunea din piele, oprind răspândirea cicatricelor în afara zonei de incizie.

Metoda a fost pusă la punct de cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii. Cercetătorii americani au testat-o mai întâi pe porci, care au o piele cu o structură foarte apropiată de cea a oamenilor, şi au constatat că noul tip de plasture reduce de până la şase ori dimensiunile cicatricelor provocate de o incizie de circa 1 inch (2,54 centimetri, n.r.).

În a doua etapă a studiului, plasturele din silicon a fost testat pe un eşantion de nouă femei care au suportat o abdominoplastie, o procedură chirurgicală ce lasă în urma ei cicatrice groase şi late.

Jumătate din lungimea fiecărei incizii a fost tratată cu noul plasture, iar cealaltă jumătate a fost lăsată să de vindece pe cale naturală.

Rezultatele acestui studiu, coordonat de medicul Michael Longaker şi publicat în revista medicală Annals Of Surgery, au demonstrat faptul că zonele tratate cu noul plasture din silicon s-au vindecat lăsând în urma lor cicatrice considerabil mai mici.

Apariţia acestui nou tip de plasture ar putea să îi încurajeze pe pacienţii care au rămas cu cicatrice desfigurante să apeleze la noi intervenţii chirurgicale pentru a scăpa de acestea, prin folosirea acestei tehnici noi, care ameliorează procesul de vindecare.

Deşi se află într-un stadiu relativ incipient de testare, dacă testele viitoare se vor dovedi relevante, noua metodă ar putea fi disponibilă pe scară largă începând din 2014.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un plasture revoluţionar poate să prevină apariţia cicatricelor chirurgicale.
 Vizualizări articol: 1578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Un plasture revoluţionar poate să prevină apariţia cicatricelor chirurgicale4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei