Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 mai 2011 - Anul XVI, nr. 111 (4709)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agorafobia, simptome şi remedii

Dacă vă este teamă să intraţi în magazine, locuri publice aglomerate, dacă gândul de a călători singur cu trenul, autobuzul sau avionul vă declanşează stări de anxietate şi panică, dacă sunteţi cuprinşi de o teamă inexplicabilă în momentul în care vă aflaţi în conjuncturile prezentate şi trăiţi cu impresia că nimeni nu va poate ajuta în momentul în care pierdeţi controlul, înseamnă că suferiţi de agorafobie.

Frica normală este o reacţie emoţională care are caracter adaptativ, pentru că în cazul unui pericol ne mobilizăm să luăm anumite măsuri pentru a ne proteja. Totuşi, frica este normală până la un anumit punct.

Dacă frica apare atunci când subiectul se simte rău sau se comportă ca şi în cazul unui pericol major, deşi situaţia în care se află prezintă un pericol minimal sau aproape inexistent, în mod sigur avem de-a face cu o fobie. Cei în cauză îşi dau seama de faptul că frica lor este nejustificată sau chiar ridicolă, luptă împotriva ei, dar nu o pot reprima.

Persoanele cu agorafobie pot prezenta o parte sau toate simptomele de mai jos: tremurături, puls rapid, transpiraţii, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie, senzaţie de sufocare, greaţă, ameţeli, senzaţia de pierdere a controlului, teama că vor leşina, teama că vor muri. Rareori se întâmplă ca o persoană să prezinte toate simptomele în acelaşi timp. Totuşi dacă experimentează o parte din aceste simptome simultan, probabil prezintă un atac de panică.

În cazurile extreme, simptomele îl pot face pe pacient să fugă din locul în care se găseşte într-un loc în care se simte în siguranţă. Acest lucru poate determina pe viitor evitarea situaţiilor, conjuncturilor care ar putea declanşa simptomele prezentate mai sus.

Uneori, pacienţii cu agorafobie prezintă anxietate şi disconfort psihic când pleacă de acasă sau când se găsesc într-un loc public, dar, totuşi nu dezvoltă un atac de panică. Unii dintre agorafobici pot prezenta semne minime de anxietate, întrucât, în timp, pot învăţa să evite situaţiile care le activează fobia. Agorafobia este de asemeni legată de alte tulburări cum ar fi depresia şi tulburarea obsesiv compulsivă. În cazuri extreme, persoanele cu agorafobie pot deveni incapabile să părăsească locuinţa dacă nu sunt însoţite de persoane de încredere.

Cu toate că cei care suferă de agorafobie îşi pierd uneori controlul, foarte rar se întâmplă să leşine sau să se sufoce. Este foarte important de menţionat că, în afara situaţiei respective, aceste persoane se comportă absolut normal.

Cauzele posibile care ar putea activa în mod profund aceste manifestări diferă de la o persoană la alta. Situaţia clasică este aceea când un eveniment neplăcut survine într-o situaţie specifică. Astfel, se creează un răspuns condiţionat care va produce, chiar şi atunci când stimulul lipseşte, o reacţie fobică.

Din fericire, persoanele care suferă de agorafobie se pot vindeca într-un interval de timp relativ scurt, terapiile ce prezintă aplicabilitate, dovedindu-se în cele mai multe cazuri eficiente.

O modalitate complementară de tratament presupune administrarea unor suplimente naturiste, cu efect antidepresiv, pentru diminuarea stărilor anxioase.

Persoanele trebuie să devină conştiente că această frică este una dobândită prin învăţare. Ele trebuie să se familiarizeze cu ea prin intermediul unor şedinţe terapeutice ce pot implica regresii în perioadele din trecut când această frică s-a instalat, de cele mai multe ori, prin intermediul unor episoade cu caracter traumatic.

De asemeni, este necesar ca pacientul să înveţe modul cum funcţionează această frică, ce reacţii fiziologice produce.

Sfatul terapeuţilor pentru persoanele care suferă de această tulburare este acela de a nu încerca să se trateze singure. Fără tratament terapeutic de specialitate, agorafobia poate dura mai mulţi ani şi se agravează în timp.

 

Psih. Mihai MOISOIU 

psiholog – psihologie clinică

terapeut - terapii alternative

tel: 0753937223

e-mail: training.reality@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agorafobia, simptome şi remedii.
 Vizualizări articol: 969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Agorafobia, simptome şi remedii1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei