Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 apr 2011 - Anul XVI, nr. 88 (4686)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alzheimer: creierul începe să se micşoreze cu 10 ani înainte de diagnosticarea bolii

Anumite zone din creier care sunt afectate de maladia Alzheimer încep să se micşoreze cu 10 ani înainte ca această tulburare cerebrală incurabilă să fie diagnosticată, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii, informează AFP.

Deşi este vorba doar de rezultate preliminare, cercetătorii consideră că această descoperire ar putea permite într-o bună zi, cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (RMN), să identifice acele persoane care prezintă cel mai mare risc de a dezvolta această maladie, uneori ereditară.

În cadrul acestui studiu, medicii au măsurat cu ajutorul RMN acele zone cerebrale care sunt în general afectate de maladia Alzheimer în cazul unui număr de 64 de persoane sănătoase, care nu prezentau tulburări de memorie şi alte simptome ale demenţei. Voluntarii au fost monitorizaţi apoi pentru o perioadă care a variat între şapte şi 11 ani.

Savanţii americani au constatat că voluntarii cu cel mai subţire cortex - alcătuit din substanţa cenuşie ce conţine neuroni, esenţiali pentru funcţiile cognitive, senzoriale şi motrice - se confruntau cu un risc mai mare de a suferi de maladia Alzheimer, comparativ cu pacienţii ale căror cortexuri aveau o grosime mai mare.

Astfel, din grupul de 11 participanţi care aveau cele mai subţiri cortexuri, 55% au dezvoltat maladia Alzheimer.

În schimb, nici un pacient din grupul de nouă persoane ale căror cortexuri prezentau cele mai mari grosimi nu s-a îmbolnăvit de Alzheimer. Din grupul pacienţilor ale căror cortexuri prezentau grosimi medii, doar 20% s-au îmbolnăvit de Alzheimer.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Harvard, a fost publicat în revista Neurology, publicaţia asociaţiei American Academy of Neurology.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alzheimer: creierul începe să se micşoreze cu 10 ani înainte de diagnosticarea bolii.
 Vizualizări articol: 825 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Alzheimer: creierul începe să se micşoreze cu 10 ani înainte de diagnosticarea bolii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei