Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 dec 2010 - Anul XV, nr. 287 (4578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Efecte mai puţin cunoscute ale anticoncepţionalelor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Este oare posibil ca pilula contraceptivă să vă schimbe starea de spirit cât se poate de mult? Se pare că da. Potrivit unui studiu efectuat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stirling, pilulele care conţin estrogen scot la suprafaţă gelozia femeilor.

Popularitatea pilulelor anticoncepţionale este în continuă creştere, aceasta fiind una dintre cele mai eficiente şi comode metode de planificare familială. Aşa cum probabil ştiţi, există două categorii principale de pilule contraceptive: pilula combinată, care conţine atât estrogen, cât şi progesteron, şi minipilula, care conţine doar progesteron. Alegerea pilulelor se face la indicaţia medicului, dar şi în funcţie de particularităţile fiziologice ale fiecărei femei. Efectele adverse ale anticoncepţionalelor sunt comune celor două tipuri de pilule şi în general sunt menţionate pe prospect. Iată însă şi câteva efecte mai puţin cunoscute - unele benefice, altele mai puţin - pe care le determină acţiunea pilulei contraceptive.

 

Reduce libidoul

Pilulele contraceptive pot fi considerate drept „ucigaşul pasiunii”, avertizează medicii ginecologi. Explicaţia este aceea că, prin faptul că previn ovulaţia, anticoncepţionalele scad şi nivelul de testosteron, hormonul responsabil pentru dorinţa de a face sex. În plus, pilulele cresc cantitatea de globulină de legare a hormonilor sexuali din organism, lucru care face ca efectul testosteronului să fie limitat şi chiar blocat.

 

Alină durerile asociate endometriozei

Anticoncepţionalele nu au capacitatea de a vindeca endometrioza (o boală care se caracteriza prin apariţia unor tumori benigne, constituite din elemente epiteliale, care se dezvoltă în ţesuturi îndepărtate de uter), însă pot calma durerile asociate acestei boli, prin suprimarea menstruaţiei. Ţesutul endometrial are nevoie de estrogen pentru a supravieţui, prin urmare pilulele care conţin puţin estrogen sau chiar deloc, aşa cum este cazul minipilulei, pot încetini dezvoltarea acestui tip de ţesut.

 

Vă face „mămoasă”

În mod ironic, dacă luaţi pilule contraceptive aveţi toate şansele să deveniţi mămoasă şi sensibilă, chiar dacă nu vă imaginaţi că aţi putea fi aşa. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea St. Andrew’s din Scoţia, femeile care iau anticoncepţionale au reacţii mai pozitive şi mai afectuoase atunci când văd chipul unui copil, în comparaţie cu femeile care utilizează alte metode contraceptive. Explicaţia ar fi aceea că nivelul ridicat de hormoni sporeşte dorinţa femeilor de a se apropia de copii.

 

Creşte nivelul de inteligenţă

Potrivit publicaţiei de specialitate Brain Research, pilulele anticoncepţionale cresc dimensiunea creierului femeilor cu trei procente, iar zonele cerebrale asociate cu memoria, abilităţile de a conversa şi aptitudinile sociale sunt mai mari în cazul doamnelor şi domnişoarelor care iau pilule contraceptive.

 

Rezolvă problema anemiei

Se întâmplă deseori ca femeile care au o hemoragie puternică în timpul menstruaţiei să sufere de anemie cu deficienţă de fier, provocată tocmai de pierderea de sânge. Pilula contraceptivă poate îndrepta această situaţie pentru că progesteronul pe care îl conţine subţiază membrana care îmbracă uterul, pentru ca, dacă un ovul este fertilizat, acesta să nu îşi poată continua dezvoltarea. Când această membrană se subţiază, hemoragia nu va mai fi la fel de abundentă.

 

Declanşează depresia

Schimbările de dispoziţie, depresia şi irascibilitatea sunt elemente comune tuturor femeilor care iau pilule contraceptive. Iată şi explicaţia: progesteronul sintetic prezent în anticoncepţionale creşte cantitatea de enzime ce descompun serotonina, substanţa chimică responsabilă pentru generarea unei stări bune de spirit.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Efecte mai puţin cunoscute ale anticoncepţionalelor.
 Vizualizări articol: 862 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Efecte mai puţin cunoscute ale anticoncepţionalelor5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cacatur i trimis de
( 6 dec 2010, 19:44:01
nu stiu daca aceste pilule te fac mai desteapta sau mai miorlaita, dar cu siguranta induc cancerul la san. asta de ce nu se zice ??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei