Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 dec 2010 - Anul XV, nr. 287 (4578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă spre final

Cuplul Duduman - Ţugui, aproape de boxa acuzaţilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Probabil cel mai mare dosar de spălare de bani instrumentat în Suceava este aproape de finalizare. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, s-au lămurit cu privire la ceea ce s-a întâmplat la SC MES SA, iar în scurt timp vor finaliza şi rechizitoriul de trimitere în judecată. Un pas premergător sesizării instanţei de judecată a fost făcut în ultimele săptămâni. Este vorba de prezentarea materialului de urmărire penală, de care au luat la cunoştinţă mai multe persoane. Printre acestea se numără Cezar Ţugui, fost executor judecătoresc, Dumitru Duduman, director al SC MES SA, dar şi fiul acestuia Andrei Duduman. Pe lângă cei trei, procurorii au mai prezentat materialul de urmărire penală şi altor persoane, dar nu se ştie încă dacă toţi vor şi fi trimişi în judecată. Şi expertiza comandată în acest caz duce la concluzia că este vorba de un prejudiciu imens adus bugetului statului, de circa 6,6 milioane de lei.

 

Licitaţii cu cântec

Spălarea de bani în cazul SC MES SA Suceava a avut mai multe etape distincte, dar totul a fost posibil doar cu implicarea executorului judecătoresc Cezar Ţugui. Pe 7 noiembrie 2007, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a decis să instituie sechestru asigurator pe bunurile mobile şi imobile ale societăţii conduse de Dumitru Duduman. Măsura a fost luată pentru faptul că reprezentanţii MES Suceava nu au respectat un grafic de reeşalonare a datoriilor stabilit cu Direcţia Muncii. În consecinţă, facilităţile de care beneficia SC MES SA au fost anulate, iar inspectorii fiscali au calculat datorii, incluzând şi penalităţile aferente, de circa 6,6 milioane de lei (66 de miliarde de lei vechi). Pentru aceste debite, DGFP Suceava a încheiat actele privind sechestrul asigurator pe toată averea SC MES SA. Cunoscând aceste amănunte, executorul Cezar Ţugui şi Dumitru Duduman, directorul SC MES SA, s-au grăbit să încheie şi ei un act de sechestru pe care l-au înregistrat la Cartea Funciară. Fără să ţină cont de prevederile legale, care spun că în aceste situaţii executorul fiscal, respectiv DGFP Suceava, este singurul în măsură să se ocupe de acţiunile de executare silită, Ţugui şi Duduman şi-au văzut de treabă nestingheriţi. Pe 31 martie 2008, Biroul Executorului Judecătoresc Cezar Ţugui a organizat o pseudolicitaţie pentru bunurile imobile, la care singurii participanţi au fost SC Machines Wood&Metal (MWM) SRL Suceava, firmă deţinută de Dumitru Duduman, fiul acestuia Andrei Duduman şi un fost şofer al lui Dumitru Duduman. MWM a adjudecat totul la preţul de pornire, de 11,05 milioane de lei (110 miliarde de lei vechi) fără TVA, asta deşi evaluarea realizată la comanda DGFP Suceava pentru aceste bunuri imobile arăta o valoare de piaţă de 18 milioane de lei (180 de miliarde de lei vechi). Actul de adjudecare al licitaţiei din 31 martie 2008 a constituit titlu de proprietate pentru MWM, care s-a înscris la Cartea Funciară, iar executorul Cezar Ţugui a acceptat ca plata să se facă după 90 de zile. Practic, prin această vânzare fantomă, datoriile pe care SC MES SA Suceava le avea faţă de SC MWM SRL s-au stins. Nu şi în opinia executorului judecătoresc Cezar Ţugui şi a lui Dumitru Duduman. Aşa se face că Ţugui organizează noi licitaţii pentru înstrăinarea bunurilor mobile, chiar dacă Dumitru Duduman îl anunţase că DGFP Suceava avea instituit sechestru pe acestea. La licitaţiile organizate în zilele de 15 şi 27 mai 2008, tot ce mai rămăsese din averea SC MES SA Suceava, adică bunurile mobile, a fost vândut către SC MWM SRL şi SC Ady Logistics SRL, o altă societate controlată de Andrei Duduman.

 

Suveică pentru pierderea urmelor

Pentru a pierde urma bunurilor cumpărate de la SC MES SA, clanul Duduman a aplicat metoda revânzării. Aşa se face că după ce au cumpărat bunurile mobile ale SC MES SA Suceava, firmele lui Duduman tatăl şi Duduman fiul, MWM şi Ady Logistics, au efectuat alte tranzacţii. În perioada iunie-iulie 2008, bunurile au fost înstrăinate către SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, o firmă patronată de un anume Liviu Şelaru. Menghinele şi celelalte maşini-unelte nu au făcut prea mulţi purici în bătătura noului proprietar, pentru că imediat au intrat în proprietatea lui Andrei Duduman. Acesta a adus bunurile drept capital social într-o altă firmă, SC Aedificium SRL Suceava, în care este acţionar împreună cu fratele său. Scopul acestor schimbări de proprietar succesive a fost acela de a ascunde originea bunurilor şi de a le face pierdute în cazul în care cineva ar fi dorit să le recupereze. Trebuie spus că licitaţiile organizate de Cezar Ţugui au fost anulate în instanţă, iar ulterior au intrat pe fir şi procurorii DNA Suceava.

 

Un şir întreg de infracţiuni

În urmă cu mai bine de un an, DNA Suceava a început urmărirea penală faţă de cinci persoane, toate acuzate de fapte extrem de grave. Executorul judecătoresc Cezar Ţugui este cercetat pentru evaziune fiscală, abuz în serviciu, falsuri intelectuale şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni. La rândul său, Dumitru Duduman este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani, constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni şi infracţiuni prevăzute de Legea 31/1994, cu privire la activitatea societăţilor comerciale. Lui Andrei Duduman, fiul directorului SC MES SA Suceava, i se impută următoarele fapte: spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la abuz în serviciu şi constituirea unui grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni. Ultimele trei infracţiuni au fost reţinute şi pentru Liliana Vasilisa Daniliuc, jurista SC MES SA, în timp ce Liviu Şelaru, administratorul SC Portic SRL Câmpulung Moldovenesc, este cercetat penal pentru complicitate la spălare de bani.

 

Sechestru pe averile lui Ţugui şi Duduman

Pentru a recupera măcar parţial prejudiciul creat, anchetatorii au dispus instituirea de sechestre pe bunurile celor implicaţi în această afacere din care bugetul de stat a rămas în pierdere cu 6,6 milioane de lei. Executorului Cezar Ţugui i-au fost „sigilate” două apartamente, iar lui Dumitru Duduman un apartament şi o maşină proprietate personală. Pe ultima sută de metri, fostul executor judecătoresc Cezar Ţugui a încercat să scape de tot ce avea pe numele său, astfel încât una din cele patru maşini pe care le deţinea a ajuns cu titlu gratuit la unul dintre vecini. Pentru recuperarea prejudiciului s-a mai dispus şi punerea de sechestre asiguratorii pe bunurile mobile şi imobile care au aparţinut SC MES SA Suceava şi care au fost vândute fraudulos de Cezar Ţugui. Mai trebuie spus că Cezar Ţugui a fost exclus din rândul executorilor judecătoreşti, după ce pe numele său a fost pronunţată o condamnare definitivă şi irevocabilă de 6 luni cu suspendare pentru că a trucat o licitaţie organizată în cursului anului 2003.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cuplul Duduman - Ţugui, aproape de boxa acuzaţilor.
 Vizualizări articol: 1167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 10 voturi
Cuplul Duduman - Ţugui, aproape de boxa acuzaţilor4.2510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei