Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 dec 2010 - Anul XV, nr. 287 (4578)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

“Deschide ochii, deschide inima!”

Spectacol emoţionant, oferit sucevenilor de persoanele cu dizabilităţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Spectacolul ,,Deschide ochii, deschide inima!”, oferit sucevenilor de persoanele cu dizabilităţi, vineri, la Iulius Mall, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, a reprezentat o lecţie de viaţă, un semnal adresat societăţii civile „de a acorda şanse egale semenilor cu dizabilităţi, pentru ai câştiga parteneri de dialog şi acţiune”.

Spectacolul a ajuns la a V-a ediţie, şi a fost organizat de Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, cu sprijinul Iulius Mall. Echipa de organizare a acţiunii a fost formată din Marius Boghian, Laura Bocăneţ, Corina Sveduneac, Radu Botezatu, oameni care lucrează zi de zi cu persoane cu dizabilităţi şi care au depus eforturi pentru ca participanţii să simtă bucurie, utilitate şi şanse egale. „Pentru aceşti copii şi adulţi este o creştere a stimei de sine evoluţia pe aceeaşi scenă cu interpreţi cunoscuţi”, ne-a spus Laura Bocăneţ, asistent - Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică - CRRN - şi Locuinţă Maxim Protejată Mitocu Dragomirnei - LMP.

 

Încredere

,,Un joc de şah e viaţa, destinul singur joacă...” ne-au reamintit beneficiarii de la CRRN şi LMP Mitocu Dragomirnei, lumea poveştilor a fost adusă în faţa publicului, prezent în număr mare la spectacol, de copii de la Căsuţele ,,Domino” şi “Dalia” Fălticeni, Centrul de plasament ,,Laurenţia Ulici” -Servicii alternative Gura Humorului, Spitalul de Cronici Siret.

Spiritul Crăciunului a fost „reînviat” de beneficiarii ce la CRRN Costâna, copii de la Complexul terapeutic ,,O Noua Viaţă” Siret, Clubul de zi ,,Împreună”. Obiceiurile populare, vechile şezători au fost prezentate de asistaţii de la CRRN Sasca Mică, CRRN Zvoriştea şi CRRN Pojorâta. Invitaţii speciali în spectacol au fost copiii de la Centrul de plasament ,,Mihail Şi Gavriil” Solca, care şi-au arătat talentul actoricesc interpretând ,,Ridichea uriaşă”. Alexandru Cozaciuc, în vârstă de 12 ani, a impresionat întreg auditoriul cu talentul său de a interpreta piese populare la instrumente muzicale de suflat. Elevul ştie să cânte la cimpoi, nai, caval, ocarină, fluier moldovenesc (fără dop). Vedetele populare Sorin Filip, Maria Tănase, Ionuţ Vieru şi grupul „Mioriţa” au încununat spectacolul cu evoluţiile lor, dându-le încredere persoanelor cu dizabilităţi, alături de care au urcat pe scenă, că nu au fost uitate şi că nu sunt cu nimic mai prejos decât noi, ceilalţi, care credem că nu purtăm povara unei dizabilităţi.  

 

„Milităm pentru integrarea noastră”

,,Deschide ochii, deschide inima!” a cuprins şi o expoziţie cu obiecte realizate de persoanele cu dizabilităţi din toate centrele de copii şi adulţi din cadru Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. „Fiecare beneficiar a muncit un an pentru a se pregăti pentru acestă zi. Cu toţii s-au mobilizat pentru a aduce lumea poveştilor, voia bună şi spiritul Crăciunului în inimile spectatorilor”, ne-a mai spus Laura Bocăneţ.Sponsori ai acţiunii de la mall au fost Cornelia Procopiuc, SC VURAL SRL.

Tot vineri, câteva sute de tineri cu dizabilităţi de la Complexul „Blijdorp”, împreună cu părinţii lor, membrii ai Asociaţiei Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale, cu voluntari şi reprezentanţi ai Protecţiei Copilului, au parcurs pe jos distanţa dintre Primăria Suceava şi Consiliul Judeţean, în marşul „Pledoarie pentru demnitate”. 

„Milităm astăzi pentru integrarea noastră. Aţi văzut că am fost demni, liniştiţi, cuminţi ca întotdeauna. Dorim să ne integrăm, dorim să fim priviţi normal, să avem şi noi aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice cetăţean. Nu vrem milă, nu vrem să revendicăm nimic, nu urmărim un scop politic, dorim doar să fim văzuţi! Existăm şi trebuie ţinut cont şi de noi. Încă nu ni s-a alăturat nimeni dintre cei care erau în trecere pe stradă, dar, totuşi, nu ne privesc ca pe nişte creaturi, cum făceau cu ani în urmă. Noi ne încăpăţânăm să fim văzuţi şi sperăm la ziua în care ni se va alătura societatea civilă”, ne-a spus Eugenia Hodoroabă, preşedinta Asociaţiei Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale Suceava. Printre voluntari, parteneri ai acestei manifestări, s-au numărat elevi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Suceava, Şcoala Generală „Ion Creangă”, Şcoala Generală Nr. 1 Suceava, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Fundaţia „O Nouă Viaţă” Siret, A.R.E.A.S. Suceava, Şcoala Generală Nr. 11 Suceava, Şcoala “Filadelfia”.

Elevii au împărţit trecătorilor inimioare din hârtie colorată special create pentru a putea fi puse la gât, purtând mesajul “Ziua Internaţională a persoanelor cu handicap – Pledoarie pentru demnitate” şi pliante.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacol emoţionant, oferit sucevenilor de persoanele cu dizabilităţi.
 Vizualizări articol: 1990 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Spectacol emoţionant, oferit sucevenilor de persoanele cu dizabilităţi5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pacat trimis de
( 6 dec 2010, 12:49:20
A fost frumos si emotionant spectacolul, ptr cei ce au privit macar o parte din el.Ce nu am inteles este de ce produsele expuse de participanti spre vanzare nu au fost "campate" in zona intrarii in Iulius Mall (unde duminica seara erau cei cu obiecte vechi)?asa nu prea a stiut lumea de ele, sunt unii care au privit o parte din spectacol si se uitau cum sa ajute si nu vedeau nici urne de donatii dar nici "magazinutele".Oricum marea parte a spectatorilor erau din mediul concurentilor, respectiv participanti sau rude ale acestora.Efectiv nu le pasa altora de problemele acestea, ei sa aiba in blid si atat
2.   Frumos trimis de
( 6 dec 2010, 13:50:36
A fost un spectacol emotionant.Merita toata lauda acesti copii si adulti din centre.Prezentarea si organizarea foarte buna.Zici ca sunt artisti adevarati.Iar acele obiecte facute de ei sunt extraordinare, pacat ca nu au fost mai multi suceveni.Felicitari organizatorilor !
3.   Emotionant trimis de
( 6 dec 2010, 15:04:29
Spectacolul oferit de acesti oameni, aceste suflete marginalizate si ridiculizate de catre majoritatea dintre noi doar pentru ca sunt altfel, a meritat cele aproape 4 ore rupte din cotidianul nostru. Cred ca atat ropotele de aplauze cat si zambetele sincere de pe fata spectatorilor i-au facut sa nu se mai simta diferiti, ci normali si apreciati. Nu pot exprima in cuvinte fetele pline de multumire ale "mesterilor" in momentul in care am achizitionat ( la preturi derizorii) produsele artizanale facute de catre ei cu foarte multa grija. Pacat ca nu s-au sensibilizat mai multi - nu conta produsul in sine ci mai mult gestul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei