Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 iun 2009 - Anul XIV, nr. 150 (4136)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Insomnia, calvarul din fiecare noapte

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Odată cu venirea verii, nopţile care ar fi trebuit să fie liniştite şi odihnitoare s-au transformat în ore de nesomn stresante şi obositoare. Insomnia, în special în sezonul cald, devine un calvar pentru milioane de persoane, mai ales pentru femei.
Vă simţiţi surmenată, obosită nu doar de zilele aglomerate, ci şi de nopţile în care Moş Ene se încăpăţânează să vă ocolească. Nopţile sunt şi aşa prea scurte, următoarea zi se prefigurează parcă mai aglomerată decât celelalte şi nu reuşiţi sub nici o formă să adormiţi. Mai mult decât atât, căldura sufocantă de afară se strecoară şi în casă şi nu vă lasă să închideţi un ochi. Începe deci o lungă bătălie contra insomniei, un rău uneori dificil de recunoscut şi de tratat. Contrar ideilor preconcepute, somniferele nu reprezintă un remediu miraculos care vă scapă de insomnie.

 

De ce nu vine somnul?

Tulburările de somn sau dezechilibrele în programul de odihnă pot fi consecinţele activităţii intense din timpul zilei. Din cauza muncii, noaptea vă gândiţi involuntar la foarte multe lucruri deodată, încercaţi să vă organizaţi ziua următoare sau să stabiliţi ce mai aveţi de făcut. Deveniţi astfel hiperactivă şi compensaţi oboseala cu o activitate, renunţând la somn de bunăvoie sau, pur şi simplu, nereuşind să adormiţi.
Anxietatea poate provoca şi ea tulburări de somn, şi în general insomnia la femei poate avea o multitudine de cauze. Insomniile pot fi provocate, de exemplu, de depresie, de durerile ce însoţesc menstruaţia, de stresul generat de mediul în care lucraţi sau trăiţi, de siestele prelungite sau chiar de o alimentaţie nepotrivită, care este prea bogată în grăsimi şi zaharuri.

 

Tratamente pentru insomnie

Aşa cum spuneam, somniferele nu sunt cel mai bun remediu pentru insomnie. Tocmai de aceea, nu luaţi aceste medicamente decât la recomandarea medicului, nu „după ureche” şi, cel mai important, nu le amestecaţi. Somniferele pot provoca dependenţă şi pot chiar înrăutăţi situaţia.
Puteţi încerca să trataţi insomnia cu ajutorul medicinei alternative. Acupunctura, de exemplu, s-a dovedit eficientă în tratarea tulburărilor de somn, la fel ca şi terapia cu lumină. Acupunctura, o terapie originară din China, are drept scop refacerea circuitului energetic pentru regăsirea somnului reparator. De cealaltă parte, terapia cu lumină foloseşte proprietăţile luminii pentru regăsirea echilibrului şi refacerea somnului. Cu alte cuvinte, acest gen de terapie este de ajutor persoanelor al căror ceas biologic este dereglat, făcând organismele afectate de această problemă să recunoască din nou ziua şi noaptea.
În afara de medicină, clasică ori alternativă, există câteva mici gesturi şi obiceiuri pe care le puteţi adopta pentru a scăpa de insomnie. Evitaţi să aveţi un program de muncă şi de viaţă haotic, evitaţi să beţi cafea în mod excesiv şi încercaţi să vă abţineţi de la a petrece ore întregi la televizor înainte de culcare. Dacă vreţi să aveţi un somn liniştit, beţi ceai de valeriană sau puneţi pe pernă câteva picături de lavandă înainte de a merge la culcare. Pasiflora este altă plantă care vă va ajuta să vă eliberaţi de stresul intens.

 

Femeile, mai afectate de insomnie decât bărbaţii

Femeile sunt mai expuse riscului de a suferi de insomnie decât bărbaţii, o posibilă explicaţie fiind aceea că doamnele se confruntă cu mai multe tulburări hormonale. Ciclul menstrual, menopauza, sarcina, perioada post-partum sau pilulele anticoncepţionale, toate acestea sunt cauzatoare de dereglări hormonale care se fac simţite şi care se pot manifesta inclusiv prin insomnie.

 

Terapia cu lumină

Terapia cu lumină presupune expunerea pacientului la o lampă specială ce reproduce lumina naturală, cu scopul de a reechilibra ritmul circadian, cel care indică organismului faptul că noaptea trebuie să doarmă şi ziua să „lucreze”. Terapia prin lumină este folosită în special în cazul persoanelor care lucrează noaptea, şi al căror ritm biologic este grav perturbat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Insomnia, calvarul din fiecare noapte.
 Vizualizări articol: 897 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Insomnia, calvarul din fiecare noapte0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei