Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 17 iun 2009 - Anul XIV, nr. 139 (4125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lipsa somnului duce la creşterea riscului de apariţie a hipertensiunii

Persoanele adulte de vârstă mijlocie care dorm prea puţin se confruntă cu un risc sporit de apariţie a hipertensiunii, potrivit unui studiu recent realizat de cercetătorii americani şi publicat în Archives of Internal Medicine, informează Reuters.
Acest studiu, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, este printre primele cercetări care măsoară în mod direct durata somnului la adulţii de vârstă mijlocie şi a relevat faptul că o oră pierdută de somn, în fiecare noapte, timp de cinci ani, creşte riscul de apariţie a hipertensiunii cu 37 de procente.
Adulţii au nevoie de 7-9 ore de somn în fiecare noapte, potrivit U.S. Centers for Disease Control and Prevention, dar multe persoane obişnuiesc să doarmă mult mai puţine ore pe noapte. Studiile din ultimii ani au relevat consecinţele acestui detaliu asupra stării lor de sănătate.
La copii, lipsa somnului duce la creşterea riscului de apariţie a obezităţii, depresiei şi hipertensiunii. La adulţii de vârsta a treia, lipsa somnului determină creşterea riscului de căderi accidentale în timpul zilei. La adulţii de vârstă mijlocie - provoacă creşterea riscului de apariţie a infecţiilor, maladiilor cardiace, atacurilor cerebrale şi a cancerului.
Medicii au realizat acest studiu pe un eşantion alcătuit din 578 de adulţi a căror medie de vârstă era de 40 de ani. Ei au efectuat diverse măsurători ale tensiunii arteriale şi au cuantificat orele dormite de fiecare persoană. Doar 1% din totalul grupului de studiu a dormit opt ore sau mai mult de opt ore pe noapte.
Aceşti voluntari au dormit, în medie, şase ore pe noapte. Cei care au dormit mai puţin sunt mai expuşi riscului de a se îmbolnăvi de hipertensiune, în următorii cinci ani. Fiecare oră de somn pierdută cauzează creşterea acestui risc.
Acelaşi studiu a relevat faptul că bărbaţii, în special bărbaţii de culoare, dorm mult mai puţin decât femeile albe participante la acest experiment, ele fiind mai puţin expuse riscului de a suferi din cauza hipertensiunii.
Această descoperire i-a determinat pe cercetători să afirme că hipertensiunea bărbaţilor afro-americani ar putea fi cauzată, în parte, de durata somnului reprezentanţilor din această categorie.
Cercetătorii americani au declarat că rezultatele acestui studiu nu au fost explicate de sindromul apneei în somn (SAS), ce produce un sforăit puternic, despre care se ştie că produce creşterea riscului de apariţie a hipertensiunii. "Persoanele care au dormit cele mai puţine ore pe noapte se confruntă cu riscul de apariţie a hipertensiunii, indiferent dacă au sforăit sau nu", au explicat medicii americani.
Cu toate acestea, au existat câteva diferenţe pe sexe. La bărbaţii, lipsa somnului determină aceleaşi efecte, indiferent dacă ei sforăie sau nu. Însă la femei, cele care sforăie sunt mult mai expuse în faţa riscului de a suferi de hipertensiune.
Medicinii americani au declarat că este nevoie de un studiu suplimentar, care să determine dacă o creştere a numărului de ore dormite determină scăderea riscului de apariţie a hipertensiunii, o maladie care afectează o treime dintre americani şi care provoacă şapte milioane de decese pe plan mondial în fiecare an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lipsa somnului duce la creşterea riscului de apariţie a hipertensiunii .
 Vizualizări articol: 692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lipsa somnului duce la creşterea riscului de apariţie a hipertensiunii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei