Consumul de curry o dată sau de două ori pe săptămână poate ajuta la prevenirea unor boli precum Alzheimer sau demenţa, potrivit unui cercetător american, informează BBC News Online.
Ingredientul cheie al acestui condiment, care ajută la prevenirea unor boli precum Alzheimer sau demenţa, este curcuminul, un component al turmenicului. Turmenicul este extras din rădăcina plantei Curcuma longa, din aceeaşi familie cu ghimbirul, care poate fi găsită în stare sălbatică în munţii Himalaya. Mirodenia este utilizată la prepararea multor feluri de mâncare indiene şi ca agent colorant în mâncărurile vestice. Curcuminul are efecte antioxidante, anti-inflamatorii şi anticancerigene, conform unor studii realizate anterior, dar cercetătorii încă mai studiază calităţile acestui pigment.
Curcuminul ajută la prevenirea răspândirii în creier a plăcilor amiloidice, o proteină produsă de tulburări de celule din măduva osoasă, care se crede că ar cauza demenţa.
Această teorie, prezentată la Colegiul Regal al Psihiatrilor, a fost bine primită de către experţii britanici.
Plăcile amiloidice, alături de resturile de fibre nervoase, sunt considerate un factor care contribuie la degradarea legăturilor dintre celulele din creier, ceea ce provoacă simptomele demenţei.
Potrivit profesorului Murali Doraiswamy, de la Duke University din Carolina de Nord, este evident faptul că oamenii care consumă curry de două sau trei ori pe săptămână prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de demenţă.
Profesorul a mai specificat faptul că derulează teste pentru a vedea care sunt efectele unei doze mai mari de curcumin, administrată în cadrul unei diete bogată în curry, timp de o săptămână.
"Există dovezi solide care arată că plăcile sunt blocate de curcumin şi testele efectuate pe animale, care au fost modificate genetic pentru a produce amiloide umane, au demonstrat deja asta", a mai spus profesorul.
"Se poate modifica genetic un şoarece, astfel încât în 12 luni creierul lui să fie plin de plăci. Dacă hrăneşti şoarecele cu alimente bogate în curcumină, aceasta dizolvă plăcile. Aceeaşi dietă a prevenit apariţia plăcilor la şoarecii mai mici", a mai spus Doraiswamy.