Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 iun 2009 - Anul XIV, nr. 130 (4116)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Direcţia urne, pas alergător!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 7 iunie, eveniment politic mare, mare, mare. Gâtuiţi de emoţie, sufocaţi de imensa responsabilitate care ne împovărează făptura umblătoare, ascultăm comanda aproape militară – „direcţia urne, pas alergător, marş!”. Europa e cu ochii larg deschişi spre noi. Nu trebuie s-o dezamăgim.
De pe uriaşe bannere, ai noştri – frumoşi, zâmbitori, retuşaţi atunci când portretul real nu concordă cu avântul mesajului electoral – ne strigă să-i votăm. Doar eu te voi face fericit, doar cu mine poţi găbji gologanii europeni, votează-mă, frumosule sau frumoaso, fiindcă altfel nici nu ştii ce pierzi. Pe stâlpi, pe porţi, în micile întretăieri de poteci din pădure şi la intersecţia bulevardelor pe mai multe benzi, mesaje calde.
Niciodată, parcă, oamenii de pe stâlpi n-au vorbit atât de amical cu mine. Mă simt fericit şi important. O vezi pe fata aia brunetă, buzată, cu părul lung şi privire languroasă? Ai întâlnit-o şi la Dorohoi, pe patru metri pătraţi în faţa primăriei, şi la Atârnaţii din Deal, şi-n inima Bucureştilor. Ei bine, tot la mine se uită, tot pe mine mă iubeşte, pentru mine şi-ar da haina şi sufletul. Cum cine sunt eu? Alegătorul, stăpânul a tot ce mişcă, fantele curtat de pe pământ, din cer şi de pe ape.
Apropo de ape! Vijelia de acum două zile din Capitală n-a rupt doar copaci şi n-a smuls doar acoperişuri, ci a amestecat, în abundenta ciorbă a ploii, partide, portrete şi candidaţi, realizând în rigole un mare parlament european de uniune naţională. Îţi poţi închipui, într-un şanţ, cărate de ape, frânturi ale unui obraz de Stolojan şi una bucată coc Rovana Plumb? Un colţ de îndemn Gigi Becali găsindu-şi continuarea într-un fragment de poster EBA? Social-democraţii s-au dus, de-a valma, la vale, cu democrat-liberalii, liberalii cu ţărăniştii lui Miluţ şi independenta cu neindependenţii. Ploaia lui Dumnezeu a făcut, prin mixerul ei tăios şi năvalnic, pace peste adversităţi, iar polemizatorii din televizor, ieşind afară din studiouri, s-au regăsit prieteni.
Zice-se, dincolo de tonul glumeţ al însemnărilor mele inspirate de mesajul prezidenţial de a da fuga să votăm, că duminică nu se vor găsi la urne decât mai puţin de un sfert dintre concetăţenii cu drept de vot. De ce? Nici n-am intrat bine în Europa, cu un uriaş procent de susţinere populară, mai mare decât în orice altă ţară a continentului, şi gata, ne-am săturat? Nu mai vrem Europa? Ne uităm iar spre pustiurile siberiene? Nici vorbă. Explicaţia trebuie găsită scormonind alte taine şi înţelesuri din sufletul românilor.
În ceea ce mă priveşte, cred că niciodată o campanie electorală cu ţintă precisă – Parlamentul European – nu s-a situat mai departe de scopul ei. Demonstraţiile toate, bătăliile toate, unele mai aprige, altele mai amorţite, n-au fost decât un antrenament pentru alegerile prezidenţiale din toamnă. Va cădea Băsescu sau nu? Dacă pică, cine va veni în loc - Crin Antonescu, Mircea Geoană, principele Radu? Sacrifică Băsescu PD-L-ul şi pe Boc pentru asaltul electoral ultim, când va trebui să se disocieze de eşecurile guvernamentale numeroase şi previzibile? Iese PSD de la guvernare pentru a uşura drumul prezidenţial al lui Geoană sau locul de la ospăţ nu se cedează?
Sub acest panou uriaş al alegerilor din toamnă a încăput şi ceva din figuraţia scrutinului de duminică pentru europene. Să ne mai mirăm că publicul, şi aşa prins în ale lui, n-a prea luat în serios bătălia de promisiuni? Mulţi au în cap doar amănuntul că unul care pleacă acolo s-a făcut cu un câştig lunar de vreo zece mii de euro, ceea ce nu-i de ici de colea. Să ies eu din casă pentru a-i procopsi pe unii care oricum n-o duc prost? Ia scutiţi-mă! Vorbele astea nu le-am inventat eu, ci le-am auzit frecvent şi pot fi subtextul refuzului, motivaţia absenteismului. Nu, românii nu s-au săturat de Europa. Românii s-au săturat de găunoşenia politicianistă de acasă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţia urne, pas alergător!.
 Vizualizări articol: 2056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Direcţia urne, pas alergător!5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei