Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 mai 2009 - Anul XIV, nr. 116 (4102)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Norii sunt „înţesaţi” de bacterii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cristalele de gheaţă „culese” din nori conţin material biologic, inclusiv bacterii, care se pare că ar juca un rol important în formarea norilor, spun cercetătorii americani.

Descoperirea oferă primele dovezi privind existenţa unor bacterii în suspensie în nori. Oamenii de ştiinţă nu s-au putut pronunţa până acum în acest sens pentru că procesul de măsurare a compoziţiei cristalelor de gheaţă din nori era destul de anevoios. Pentru acest studiu, însă, profesoara Kim Prather, din cadrul Institutului de Oceanografie a Universităţii California din San Diego, a dotat un avion cu un spectometru de masă. Colectând mostre din nori în timp real, dintr-un avion ce a survolat în mai multe rânduri statul Wyoming, cercetătorii au putut obţine informaţii extrem de detaliate despre particulele prezente în nori. Astfel, determinând compoziţia chimică a nucleului particulelor individuale de gheaţă, membrii echipei de oameni de ştiinţă au descoperit că nu doar pudra minerală, ci şi particulele biologice joacă un rol extrem de important în formarea norilor. S-a constatat că în compoziţia cristalelor de gheaţă intră 33% materie biologică şi 50% pudră minerală, restul fiind „alte substanţe”. Kim Prather, conducătoarea echipei, a anunţat că mostra de cristale de gheaţă pe care a analizat-o conţinea praf originar din Asia, ceea ce sugerează că particulele biologice care sunt angrenate în furtunile de nisip contribuie la formarea norilor.

Din păcate, nu s-a putut preciza dacă bucăţile de materie vegetală şi bacteriile detectate au fost vii la un moment dat, pentru că instrumentul pe care l-au folosit le-a rupt în bucăţele pentru a le putea analiza compoziţia.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Norii sunt „înţesaţi” de bacterii.
 Vizualizări articol: 654 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Norii sunt „înţesaţi” de bacterii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei