Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 mai 2009 - Anul XIV, nr. 116 (4102)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Zeci de medici din judeţ riscă să-şi piardă dreptul de a-şi practica meseria

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
O decizie a Colegiului Medicilor din România a pus pe jar medicii din Suceava, care sunt obligaţi ca până la data de 31 iulie să acumuleze un punctaj minim obligatoriu în programul de educaţie medicală continuă, respectiv 200 de credite în decurs de cinci ani. Doctorii care nu întrunesc această condiţie şi-ar putea pierde dreptul de liberă practică începând cu luna septembrie. În judeţ, la această oră, zeci de medici nu au făcut dovada că s-au conformat şi riscă să nu mai poată profesa din toamnă.

Colegiul Medicilor din România i-a obligat pe doctori să urmeze un program de educaţie medicală continuă, care constă în participarea la cursuri sau manifestări ştiinţifice, precum şi în publicarea de materiale ştiinţifice medicale sau simpla consultare a unui număr de publicaţii acreditate în ţară ori în străinătate.

 

Obligaţi să obţină un punctaj minim

Condiţia a fost impusă deoarece s-a apreciat că este în  interesul pacienţilor ca medicii lor curanţi să fie informaţi cu privire la ultimele descoperiri, tehnici sau tendinţe din specialitatea pe care o au. Practic, doctorii trebuie să demonstreze că se perfecţionează continuu, acumulând în acest sens un număr de 200 de puncte începând cu data de 1 august 2004.

În judeţ, la această oră, potrivit evidenţelor Colegiului Medicilor Suceava, patru medici, dintre care trei de medicină de familie şi unul specialist în ORL, nu au acumulat nici un punct în această perioadă. Alţi 53 au adunat până într-o sută de credite, în timp ce alţi 25 au strâns între 100 şi 150 de puncte.

 

Nouă sute de medici activează în judeţ

Reprezentanţii acestei organizaţii profesionale cred însă că medicii, inclusiv cei care nu au acumulat nici un credit, s-ar fi perfecţionat în realitate, dar nu au reuşit să aducă până acum actele cu care să demonstreze acest lucru. „Despre specialistul în ORL ştim sigur că a participat la mai multe manifestări ştiinţifice”, susţin responsabilii de la Colegiul Medicilor Suceava.

În aceste condiţii rămâne de văzut, după data de 31 iulie, câţi dintre cei 900 de medici care profesează în judeţ au acţionat sau nu în interesul pacienţilor şi s-au pus la curent cu noutăţile, aşa cum le cer şefii lor de la Bucureşti.

 

Acoperirea cu medici în judeţ este de doar 60%

De menţionat că doctorii pensionari din judeţ care îşi continuă activitatea nu-şi pot practica meseria fără un aviz anual emis de Colegiul Medicilor Suceava, în baza certificatului de sănătate, care atestă faptul că sunt apţi să practice medicina. Această categorie de medici trebuie să adune 40 de puncte de la un an la altul.

O parte din manifestările ştiinţifice au loc în ţară sau în străinătate, iar pentru a participa la ele medicii trebuie să scoată bani grei din buzunar. În schimb, unele dintre aceste activităţi medicale sunt organizate chiar pe plan local şi sunt gratuite.

În eventualitatea în care, din toamnă, o parte din doctori vor fi scoşi pe tuşă, criza de personal medical din sectorul sanitar sucevean se va accentua. În momentul de faţă, acoperirea cu medici în judeţ este de doar 60%, specialităţile cele mai deficitare fiind anestezie şi terapie intensivă, imagistică medicală şi chirurgie infantilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de medici din judeţ riscă să-şi piardă dreptul de a-şi practica meseria .
 Vizualizări articol: 2201 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Zeci de medici din judeţ riscă să-şi piardă dreptul de a-şi practica meseria3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pregatirea continua trimis de
(22 mai 2009, 08:50:19
Pregatirea continua se desfasoara in modul urmator:

1. Medicul este obligat sa-si faca punctele pe banii lui.

2. Scoate banii si se inscrie la un simpozion.

3. La acel simpozion, sponsorizat de firma de medicamente X, vine un profesor dintr-un centru universitar (platit de firma X) si prezinta niste slide-uri in power point.

4. Acele slide-uri sunt facute de firma de medicamente X care a sponsorizat simpozionul.

5. deea este ca profesorul care prezinta studiul de caz, de cele mai multe ori citeste acele slide-uri la prima vedere.

6.Bineinteles ca acolo li se prezinta participantilor cat de exceptionale sunt medicamentele produse de firma X.

7. Dupa acumularea acestor puncte, medicii vor fi mai bine pregatiti !! Cata ipocrizie!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei