Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 21 mai 2009 - Anul XIV, nr. 116 (4102)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Furt descoperit

Pădurea Obştii Berchişeşti, “dijmuită” de hoţi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Un control efectuat de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Suceava în pădurea deţinută de Obştea Berchişeşti a relevat furturi serioase de arbori. Mai grav este că printre vinovaţi a fost indicat şi pădurarul titular al cantonului care administrează această pădure.

 

Controlul a plecat de la nemulţumirile unor săteni, care au sesizat mai multe nereguli. Oamenii din Berchişeşti au reclamat că „un grup de ţigani sustrage lemn din pădurea Obştii, favorizaţi de pădurarul titular de canton”, dar şi faptul că „s-au obţinut aprobări de exploatare peste cota anuală”.

Inspecţia care a urmat a confirmat aceste nereguli. Angajaţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) Suceava au găsit 68 de cioate provenite de la arbori tăiaţi ilegal. Pentru cei 23,381 mc de material lemnos furat, s-a stabilit un prejudiciu de aproape 3.500 de lei.

„Paguba s-a produs din vina pădurarului titular de canton Rusu Florin, din cadrul OS Bucovina, suma de 3.499 de lei fiind imputată acestuia, pentru care a dat angajamentul de plată”, se arată în nota de constatare întocmită de reprezentanţii ITRSV Suceava.

Şi cel de-al doilea punct al sesizării sătenilor din Berchişeşti a fost întemeiat.

„Se observă uşoare depăşiri în privinţa exploatării masei lemnoase de către Obştea Berchişeşti, comparativ cu posibilitatea anuală. Acest lucru se va reglementa prin diminuarea posibilităţii anuale pe următorii ani”, au precizat inspectorii ITRSV Suceava.

 

Unde se duc banii Obştii?

O altă nelămurire a sătenilor din Berchişeşti a fost legată de modul de utilizare a banilor obţinuţi de Obşte. Mai precis, oamenii spun că banii s-au cheltuit fără avizul Adunării Generale a obştenilor, şi au cerut ca acest aspect să fie verificat de reprezentanţii ITRSV Suceava.

Pentru că legislaţia nu permite amestecul acestei instituţii în problema gestionării banilor la o structură cum este Obştea Berchişeşti, sătenii au fost anunţaţi că trebuie să-şi facă lumină singuri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pădurea Obştii Berchişeşti, “dijmuită” de hoţi.
 Vizualizări articol: 2360 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pădurea Obştii Berchişeşti, “dijmuită” de hoţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Wanted trimis de
(21 mai 2009, 12:53:47
hop sa sa sa sa si iar asa , ca la noi la nimenea . o facut o gramada de galceava cu padurarul ista de la Bucovina campulung moldovenesc . pai ba fratilor , tot astia di la bucovina campulung au si obstia Arbore numai ca acolo cre ca sint niscaiva interese de aia vin bossy de la ITRSV si politie in control iar padurarul si brigadirul obstii ii leaga ghini la ochi si asa umbla prin padure legati la ochi sa nu vada cioatele si apoi vin la cabana uni tot aisti ii dizleaga de la ochi si le arata masa pusa si tati ies ghini numa ca am grait ieri cu un chilot care chiloteaza avioane si a trecut pisti padure si sa vad gauri multe negre si cioate multi si chilotul a zis ca de jos nu se vad , numa din avion si vad si de aceia controlorii nu vad , ori legati ori nilegati la ochi tot nu vad , vad sa scrie procesul verbal ci nu so gasit nica rau . trebi si la Arbori un sifon sa dea drumu la aier sa si rasuflii cum sa fura si multa bafta si hai si voi ca la noi la berchisesti nu fiti ticalosi
2.   Sifon trimis de
(21 mai 2009, 13:01:17
ca daca treaba tot asa o mere , in cativa ani obstenii tre sa duca bani de acasa sa plateasca ghirul pe padure ca se fura si o inchide pana o sa creasca . sa viniti domn sef si la Solca la obstea Arborenilor ca pilotii nu mint , se vad din avion cioatele nemarcate ...........se vad din avion gaterele care taie lemn nemarcat........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei