Aşa cum bine se ştia şi cum a fost confirmat şi de către chimişti, există multe alimente care conţin acid acetilsalicilic, principiul activ al Aspirinei. Oamenii de specialitate sunt convinşi de faptul că aceste alimente s-ar putea dovedi utile împotriva febrei sau a guturaiului.
O alimentaţie corectă, cu mâncăruri lejere, nutritive şi cu un conţinut ridicat de vitamine şi minerale, este imperios necesară atunci când suntem bolnavi şi avem febră. Acum însă s-a demonstrat că, pe lângă calităţile nutritive, alimentele conţin şi o doză consistentă de acid salicilic, un antiinflamator care contribuie la însănătoşirea organismului. De departe, amestecul de condimente cunoscut sub numele de Curry conţine cea mai mare cantitate de acid salicilic şi, pe lângă calităţile sale gastronomice, ne ajută să combatem temperatura crescută. Însă nu doar condimente, ci şi alimentele ceva mai comune, cum sunt legumele, fructele sau ierburile aromate, sunt surse bogate în această substanţă. Printre ierburile aromate bogate în acid salicilic se numără rozmarinul sau cimbrul.
„Aspirine naturale”, la fel de benefice pentru sănătate ca „surata” lor din farmacii, sunt ardeiul, busuiocul, caisele, portocalele, ananasul, strugurii, căpşunile, despre care se ştia deja că au un conţinut ridicat de substanţe benefice, măslinele verzi, ridichile şi cicoarea. În acelaşi timp, nu trebuie omise nici proprietăţile benefice ale cireşelor, coacăzelor, lămâilor, pepenilor, nectarinelor, pepenilor, sau al prunelor uscate ori proaspete şi al stafidelor.