Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 dec 2008 - Anul XIII, nr. 294 (3975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sănătate

Nucile sporesc avantajele oferite de dieta mediteraneană

Adăugarea nucilor în dieta tradiţională mediteraneană, bogată în fructe şi legume, contribuie la obţinerea unui surplus de beneficii nutriţionale, potrivit unui studiu al cercetătorilor spanioli, publicat în Archives of Internal Medicine.

Consumul zilnic de nuci aduce mari beneficii persoanelor în vârstă care suferă din cauza sindromului metabolic, un grup de afecţiuni definit prin obezitate, un nivel ridicat al colesterolului, hipertensiune arterială şi diabet, a declarat Jordi Salas-Salvado de la Universitatea Rovira i Virgili din Spania, principalul autor al studiului.

"Rezultatele acestui studiu demonstrează că o dietă tradiţională mediteraneană, cu o mică valoare energetică, dacă este îmbogăţită cu nuci, care sunt bogate în grăsimi, în grăsimi nesaturate şi gustoase, reprezintă o soluţie eficientă de combatere a sindromului metabolic", au declarat autorii spanioli.

Această descoperire confirmă concluziile studiilor anterioare, care au demonstrat deja beneficiile aduse de dieta mediteraneană, bogată în legume, peşte şi grăsimi sănătoase, precum uleiul de măsline, în comparaţie cu alcoolul şi carnea roşie. Studiile precedente au demonstrat că această dietă reduce riscul apariţiei diabetului, astmei şi a altor afecţiuni.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.224 de persoane din Spania, cu vârstele cuprinse între 55 şi 80 de ani, care prezentau un risc sporit de afecţiuni cardiace. Un grup a fost sfătuit să folosească o dietă săracă în grăsimi, iar alte două grupuri au urmat o dietă mediteraneană. Unul din aceste două grupuri a primit în fiecare săptămână un litru în plus de ulei de măsline, iar celălalt a primit în fiecare zi un amestec de 30 de grame de nuci.

La începutul studiului, aproape două treimi din persoanele participante îndeplineau condiţiile pentru a fi considerate bolnave de sindromul metabolic, dar, după un an, boala lor s-a diminuat în intensitate cu 14% în cazul grupului care a consumat nuci, faţă de 7% pentru grupul care a consumat ulei de măsline şi de doar 2% pentru grupul de control, care a apelat la o dietă săracă în grăsimi.

Nucile conţin nutrimente benefice pentru sănătatea organismului, precum fibre, arginină, potasiu, calciu şi magneziu, precum şi un nivel ridicat de grăsimi nesaturate, comparabil cu cel conţinut de uleiul de măsline, au precizat cercetătorii spanioli.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nucile sporesc avantajele oferite de dieta mediteraneană.
 Vizualizări articol: 1452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Nucile sporesc avantajele oferite de dieta mediteraneană5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei