Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 dec 2008 - Anul XIII, nr. 294 (3975)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


La bursa zece pentru Românica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
S-a consumat o nouă ediţie a concursului de doi bani organizat anual de Mihai Tatulici cu banii lui Sorin Ovidiu Vântu. Concursul cu pricina e un fel de bursă de oameni, în care organizatorii plasează câteva persoane care speră ei că într-o zi le vor aduce profit într-un amalgam de oameni deja celebri care pot aduce profit imediat. Şi, desigur, persoanele, oricât de notorii, care nu pot aduce vreun profit, de exemplu luptători anticorupţie ca Monica Macovei şi Daniel Morar, oricâte premii ar lua ei în Europa (recent amîndoi au primit mari onoruri), nu au ce căuta nici la coada clasamentului, că e improbabil că pot fi sunaţi vreodată să li se ceară vreun serviciu.

Din păcate, alegerile care se ţin odată la patru ani în România mai strică socotelile unor asemenea samsari de celebrităţi, pentru că poporul are ideile lui proprii, deşi organizatorii trebuie să aibă grijă să nu o ia complet pe lângă preferinţa populară, că se duce şi bruma de credibilitate pe care o mai au. De exemplu, Băsescu nu poate să nu fie în fruntea clasamentului, dar cum poziţia lui e mai tare ca oricând după alegerile astea, lingăii de la acest concurs au venit cu ideea genială ca şeful statului să câştige la două categorii, şi omul politic, şi inspiraţia anului. Buclucul este că la favoriţi câştigul e mic, că toată lumea pune banii pe ei. La fel, femeile şefului nu puteau să lipsească, şi iată că fiica lui o scoatem pe locul doi la cei mai promiţători tineri politicieni, în ciuda faptului că populare sunt doar gafele ei, şi bineînţeles şi doamna Udrea nu poate lipsi de pe un loc onorabil, că încă e în graţii, dar îi dăm un loc mai în mijlocul clasamentului, de unde poate la anul merge fie în sus, fie în jos, după cum devine cazul.

Investiţiile mai vechi ale organizatorilor concursului au adus randamente foarte variate, cum se zice la Bursă. Mihai Răzvan Ungureanu, preferatul concursului, a trebuit pentru moment tras pe linie moartă, că regulamentul serviciilor secrete nu permite şefilor să se poarte ca la concursul de modele. Rămâne Ponta, care e în creştere, că socrul lui a negociat alianţa PDL-PSD, se poate vinde deja cu profit. Cu Guşă, îl mai ţinem un pic, deşi nu sus, ca să nu îl vindem de tot în pierdere: la cota de azi ar fi dezastru, viitor politic zero, după ce ani de zile a tot fost plasat în fruntea clasamentului. Cu Năstase e şi mai rău, îl lăsăm să pice pe locul zece şi ultimul, nu are ce căuta nici acolo, dar ne e frică să-l lăsăm să alunece în afara clasamentului. Becali nu a găsit votanţi de alegerile astea, dar e însă sus în concurs, în speranţa că acţiunile lui mai pot găsi cumpărători la un preţ mediu. Cam greu, că pe toate canalele e vorba numai de anchetele lui la DNA şi faptul că vinde Steaua pentru datorii.

Clasamentele devin de tot rizibile când ne mutăm la actori sau la scriitori, unde găsim la un loc, într-o dulce devălmăşie, autori de gunoaie ca Pavel Coruţ cu autori care scriu despre îngeri ca Andrei Pleşu, avantaj cotă Coruţ, sau pe Nicoleta Luciu cu Radu Beligan. Ce îmi place cel mai mult este că intrări de calitate, gen Emil Hurezeanu, fiind oameni de ai casei, sunt lăsate pe ultimul loc (nu cumpăra, nu vinde), sau pe locuri mediocre (Turcescu, ce coincidenţă, şapte şi la ziarişti, şi la analişti), pentru a face loc unor noi intrări în forţă (cumpăraţi Mircea Badea, face audienţă, poate îl transferăm de la Antena 3) sau Dan Diaconescu. Ce să mai vorbim! Cum putem afla din situl concursului, e foarte important procesul de stabilire a „criteriilor obiective” prin care sunt definite „elitele” unei naţiuni.

Emisiunea ar putea avea ca subtitlu: cum să îţi faci o elită de casă (dacă unii oameni de calitate, ca Liiceanu sau Hurezeanu acceptă să stea lângă ceilalţi ca Becali sau Coruţ de pe această listă, au trecut testul îngenuncherii) cum să prostim poporul cu televizorul şi cum să ne facem de râs promovând cu totul alte valori decât acelea, puţine, pe care le văd europenii la noi când nu ne judecă pe criterii tatuliciene, ci europene.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La bursa zece pentru Românica.
 Vizualizări articol: 2025 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
La bursa zece pentru Românica3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei