Reducerea cantităţii de sare din alimentaţia copiilor poate contribui la menţinerea unei greutăţi echilibrate, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în revista Hypertension şi preluat de Reuters.
Copiii care consumă mai puţină sare au tendinţa de a bea mai puţine băuturi carbogazoase şi prezintă probabilităţi mai mici de a se îmbolnăvi de hipertensiune şi obezitate la vârsta adultă, spun cercetătorii de la St. George's University, Londra, autorii studiului.
O reducere a cantităţii de sare din alimentaţie în copilărie poate contribui la micşorarea riscurilor de infarct şi accident cerebral.
"Băuturile dulci sunt o sursă semnificativă de calorii", a explicat medicul Feng He. "Studii anterioare au indicat că un consum mare de băuturi carbogazoase dulci este asociat cu obezitatea în rândul copiilor", a adăugat acesta.
"În cazul în care copiii cu vârsta între 4 şi 18 ani reduc consumul de sare cu 50%, se va înregistra şi o scădere a consumului de băuturi dulci, cu aproximativ două doze pe săptămână, ceea ce înseamnă o reducere de 250 de calorii", a spus acesta.
Cercetătorii au utilizat date dintr-un studiu naţional din 1997, la care au participat peste 2.000 de persoane, cu vârste între 4 şi 18 ani. 1.600 de participanţi la studiu au avut jurnale în care s-au scris cantităţile de mâncare şi băutură consumate. "Am descoperit că acei copii care aveau o dietă săracă în sare consumau mai puţine lichide", a spus He. "Am estimat că o reducere cu un gram de sare din dieta zilnică este echivalentă cu reducerea consumului de lichide cu 100 de grame" şi al celui de băuturi dulci cu 27 de grame, a adăugat acesta.
Aceste rezultate au rămas valabile şi după ce s-a luat în calcul vârsta, sexul, greutatea corporală şi activităţile fizice.
Cercetătorii sfătuiesc părinţii să analizeze cu atenţie etichetele produselor, să aleagă produse sărace în sare şi să nu pună solniţa pe masă.
Potrivit Asociaţiei de Cardiologie Americane (American Heart Association), adulţii sănătoşi ar trebui să consume zilnic maxim 2,3 grame de sare (o linguriţă).
Americanii şi britanicii consumă 75% din această cantitate recomandată de sare din alimente procesate, precum mezelurile şi conservele.