Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 ian 2008 - Anul XIII, nr. 14 (3695)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cancerul la prostată, provocat de anumite mutaţii genetice

Cercetătorii americani şi suedezi au descoperit că mai multe variaţii genetice pot creşte semnificativ predispoziţiile ereditare care contribuie la apariţia cancerului la prostată, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.

Cercetătorii au identificat 16 variaţii genetice în cinci regiuni diferite ale cromozomilor 8 şi 17, mai frecvente la pacienţii care sufereau de cancer la prostată.

La studiul realizat în Suedia au participat 2.893 de pacienţi cu cancer la prostată şi 1.781 de bărbaţi sănătoşi.

După ce au analizat mostrele de sânge prelevate de la subiecţi, cercetătorii au descoperit că variaţiile genetice ar putea fi responsabile de jumătate din cazurile de cancer din grupul studiat.

Medicii au stabilit, de asemenea, că riscul de a dezvolta un cancer la prostată este direct proporţional cu numărul de variaţii genetice de acest tip existente în organism. Bărbaţii care aveau 4 sau 5 din aceşti markeri genetici prezentau de 4,5 ori mai multe riscuri de a dezvolta un cancer la prostată. Riscul creşte de 9,5 ori în cazul pacienţilor care au rude care au suferit sau suferă de această boală (tată, unchi, bunici), comparativ cu cei care nu au antecedente familiale.

Variaţiile genetice identificate nu permit, însă, medicilor să prevadă modul în care va evolua cancerul, spun autorii studiului. "Suntem pe cale de a dezvolta un test genetic care să utilizeze aceste variaţii pentru a evalua riscurile de cancer la prostată", a declarat William Isaacs, de la facultatea de medicină din cadrul Universităţii Johns Hopkins, Maryland, SUA, coautor al studiului. El a adăugat că acest test ar putea fi foarte curând disponibil pe piaţă.

Studiul reprezintă un pas înainte în cercetările asupra cauzelor genetice responsabile de apariţia cancerului la prostată, spun cercetătorii.

Autorii studiului urmează să analizeze eşantioane genetice prelevate de la subiecţi din Statele Unite, pentru a vedea dacă descoperirea lor este valabilă şi acolo, populaţia masculină suedeză fiind relativ omogenă din punct de vedere genetic.

În prezent, singura analiză care indică prezenţa cancerului la prostată este testul de depistare a antigenului specific prostatic (ASP), acurateţea acestuia fiind un subiect de polemică printre specialişti.

În SUA, în 2007, au fost diagnosticate 218.890 de noi cazuri de cancer la prostată şi înregistrate 27.050 de decese din cauza acestei maladii, potrivit Institutului american de oncologie (NCI).

La studiu au mai participat cercetători de la Universitatea Wake Forest, Carolina de Nord, şi de la Institutul Karolinska, Suedia.

Cancerul la prostată este unul dintre cele mai frecvente cancere masculine, cu 543.000 de cazuri diagnosticate anual în lume.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cancerul la prostată, provocat de anumite mutaţii genetice.
 Vizualizări articol: 989 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cancerul la prostată, provocat de anumite mutaţii genetice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tartă cu pere, mere şi nuci 200g făină120g unt30g zahăr tos20g zahăr praf5-6 pere2 mere150g nuci100g gem de caise2 linguri coniac1 lămâieun vârf de cuţit sareunt şi făină pentru uns şi tapetat tava Amestecaţi făina cu 100g unt, cu puţină... Citeşte