Alergiile la alune şi alte alimente afectează copiii la vârste din ce în ce mai mici, din motive care deocamdată nu sunt clare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în revista Academiei Americane de Pediatrie, Pediatrics.
La studiu au participat 140 de copii cu alergie la arahide. Vârsta medie la care a apărut prima reacţie alergică a fost de 14 luni în rândul celor născuţi în perioada 2000 - 2005, în comparaţie cu 22 de luni, la copiii născuţi în perioada 1988 - 1999.
"Există un motiv întemeiat pentru a amâna introducerea arahidelor în alimentaţia copiilor", a declarat profesorul Todd Green, de la Spitalul de pediatrie din Pittsburgh.
"Reacţiile negative sunt mai uşor de controlat la copiii mai mari. Aceştia îţi pot spune imediat dacă se simt rău. Numai şi din acest motiv merită să întârzii expunerea copiilor la un produs care conţine arahide, mai ales dacă este vorba de un pacient cu risc", a adăugat acesta.
Specialiştii recomandă ca, în cazul copiilor care au rude cu alergii, introducerea arahidelor în alimentaţie să se facă după vârsta de 3 ani. Studiile anterioare au indicat că 1% dintre copii suferă de alergii alimentare.
Dintre cei 12 milioane de copii americani care suferă de alergii, aproape 2 milioane sunt alergici la arahide, deşi 20% reuşesc să se vindece, potrivit specialiştilor. Printre celelalte alimente care provoacă alergii se numără ouăle, soia, grâul, nucile şi fructele de mare.
O treime din persoanele care au alergii la arahide pot avea reacţii severe precum tulburările de respiraţie, scăderea tensiunii arteriale şi probleme gastrointestinale. De obicei, reacţiile alergice apar la câteva secunde după ingerarea alimentului, sub formă de prurit şi/ sau tumefierea feţei, urmate de tulburări respiratorii şi vomă. Reacţia cea mai severă este şocul anafilactic, care poate fi fatal.