Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 dec 2007 - Anul XII, nr. 293 (3663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


O lecţie de la Valeriu Stoica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Era prin 2004, după ce PD si PNL anunţaseră că vor forma o alianţă electorală. PSD sub Năstase părea atot-puternic şi abuza de situaţie. Abia formată Alianţa D.A. şi cu perspective electorale slabe la orizont, Valeriu Stoica a ieşit public si le-a propus celor două partide să fuzioneze. Asta nu a făcut decât să agite apele pe lângă barca abia lansată la apă.

Am participat atunci cu Valeriu Stoica la o emisiune. Ne-am cam iritat reciproc. El spunea că cele două partide trebuie să se unească, pentru că dacă vor rămâne în structuri separate sub umbrela unei alianţe se va întâmpla exact ca în cazul CDR şi la primul moment de relaxare vor începe scandalurile şi fragmentarea. Eu spuneam că nu sunt motive să se forţeze nota şi să se unească pentru că obiectivul comun era limpede: înfrângerea PSD şi guvernarea. În plus, protocolul foarte bine pus la punct de Stolojan şi Băsescu părea a fi un instrument bun pentru a rezolva neînţelegerile. În fine, ultimul meu argument spunea că nu are rost să aglomerezi într-o structură unică formaţiuni cu identităţi doctrinare diferite. Nu că aş fi dintre cei care pun mare preţ pe discursurile partidelor despre doctrine. În România nu se face politică de doctrină şi nici nu se guvernează după doctrine. Guvernul de stânga Năstase a luat măsuri de austeritate care de obicei sunt luate de dreapta. Guvernul de dreapta Tăriceanu este iresponsabil fiscal şi dublează pensiile, riscând să falimenteze sistemul de pensii. Doar două motive să nu dăm doi bani pe orientările doctrinare în politica românească. Doctrinele au însă un rol intern în partide. Oamenii ăştia chiar se iau în serios când se bat cu pumnul în piept că sunt liberali sau social-democrati sau populari, deşi cei mai mulţi dintre ei sunt analfabeţi la nivel de cultură politică şi înţeleg doar vag ce înseamnă fiecare dintre aceşti termeni (altfel nu s-ar spune în aceste zile că liberalismul de dreapta este incompatibil cu curentul popular).

Ca să revin la disputa mea cu Valeriu Stoica, e limpede că el a avut dreptate. Cunoştea mai bine viata de zi cu a partidelor. Alianţa D.A. a funcţionat pe post de contrapondere la PSD, dar mai departe a clacat. Stoica avea experienţă practică. A fost o lecţie pentru mine, am subevaluat faptul că partidele noastre funcţionează în primul rând ca grupuri identitare. Aceşti oameni bolnavi de politică, fără univers psiho-cultural personal, socializaţi în grup şi autoeducaţi în spirit gregar funcţionează pe logica: suntem noi şi ai noştri, cei care luăm decizii în această cameră, oricine din afară e un străin şi duşman. Această logică bate orice: interese strategice, doctrine, calcule electorale. Dacă desparţi aleator un grup mai mare de politicieni români în două mai mici şi îi încui în două camere separate, peste o săptămână grupurile se vor urî de moarte. Gândiţi-vă doar la Teodor Meleşcanu. Fost fesenist, fost susţinător al lui Ion Iliescu. A rămas în PNL şi e ministru. În acel PNL care nu îl scoate pe Stolojan din fesenist. Mai gândiţi-vă cât de mult se urăsc PNL şi PLD, deşi sunt oameni care acum trei ani erau în acelaşi partid.

În unirea dintre PD şi PLD simt ceva din logica de fier a lui Valeriu Stoica. Deja existau animozităţi între conducerile celor două partide. Lăsate să funcţioneze separat, logica ”noi şi ai noştri” ar fi funcţionat implacabil. Obligându-i să se unească, îi obligi să discute într-un grup mai mare. Vor fi tensiuni, vor fi certuri, dar vor fi la comun. După ce m-am fript în disputa mea cu Stoica din 2004, îi dau acum dreptate lui şi celor care au pus la cale strategia fulger de unificare.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O lecţie de la Valeriu Stoica.
 Vizualizări articol: 2128 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O lecţie de la Valeriu Stoica0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tortellini cu smântână 4 porţii - 25 minute 600g tortellini250g smântână 50g unt 150g jambon crud-uscat 100g parmezan ras1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi tortellini  în apă cu sare. Între timp, topiţi... Citeşte