Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 dec 2007 - Anul XII, nr. 293 (3663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronica plastică

„Porţi spre cer”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava s-a deschis cu câteva zile în urmă expoziţia cu genericul „Porţi spre cer”.

Trei artişti plastici suceveni, Lucia Puşcaşu, Puşa Pîslaru şi Cătălin Alexandru Chifan şi-au reunit sub acest titlu comun, care sugerează, în sens simbolic, ideea de transcendenţă, o serie de lucrări de grafică, pictură şi mică tapiserie.

Poarta, ca loc de trecere între două lumi, între profan şi sacru, între cunoscut şi necunoscut, nu neapărat în reprezentarea ei obişnuită, ci intuită doar prin încadratura fiecărei lucrări, care “decupează” un perimetru prin care putem pătrunde din lumea reală, telurică, în universul tainic al fiecărui creator, reprezintă, cu siguranţă, doar un pretext.

Un pretext pentru a-i atrage din nou în spaţiul limitat al galeriei pe iubitorii de frumos ai urbei, pe toţi cei care prin exerciţiul decriptării reveriilor plastice îşi deschid calea spre constelaţiile propriului univers interior.

Trei aşi

Apreciată dintru-nceput de criticul de artă Valentin Ciucă drept o expoziţie „opulentă” din punct de vedere al participării, „un exerciţiu comunitar” marcat de frumuseţea culorii, desfăşurarea vizuală, „aparent omogenă”, permite fiecărui expozant să-şi manifeste „orgoliul de creator” în aşa fel încât amprenta spiritual-afectivă a fiecăruia să fie foarte pregnantă.

Ţinând în mână cele trei pliante care-au fost tipărite pentru fiecare autor, ca şi cum ar fi avut trei cărţi de joc, Valentin Ciucă a considerat expoziţia ca fiind o potenţială „partidă” de succes.

„Când ai trei aşi eşti aproape câştigător”, a precizat el, accentuând faptul că, „întrucât aşii sunt valoric şi ca semnificaţie egali, este dificil să se stabilească o ierarhie”.

Un viitor artist important al Sucevei

Prezentându-i pe rând pe cei trei expozanţi, criticul a remarcat mai întâi evoluţia artistică a lui Cătălin-Alexandru Chifan, „care s-a desprins din mantaua maestrului său”, profesorul Liviu Suhar „asumându-şi libertatea de a se căuta permanent”, căutare care nu reprezintă un cusur, ci „actul intelectiv” prin care tânărul artist îşi caută propria amprentă.

Remarcând efortul creator al acestuia ca circumscriindu-se zonei „expresionismului bine temperat” şi apreciind construcţiile plastice realizate cu un „umor care prinde bine spiritului tânăr, dezinvolt şi inventiv”, Valentin Ciucă a mărturisit că simte că are în faţă „unul dintre viitorii artişti importanţi ai Sucevei”.

Picto-tapiseriile Luciei Puşcaşu

Subliniind faptul că cei care comentează arta nu sunt decât nişte „contabili ai inefabilului”, întrucât „pictura, în substanţa ei eterică, este ca şi poezia, doar ceea ce rămâne pe obrazul unui copil după ce s-a uscat o lacrimă”, exegetul ieşean a trecut la prezentarea „picto-tapiseriilor” Luciei Puşcaşu.

Picto-tapiserii miniaturale în care parcă nu materia este cea care primează, ci „caligramele, compoziţia, acordurile de culoare”, care, ca şi „exuberanţa expresiei” din lucrările de grafică, i-au provocat surpriza descoperirii unui „pictor de mare forţă”.

O melancolică devotată spaţiului astral

Trio-ul de aşi s-a închis cu prezentarea Puşei Pîslaru, „o melancolică, o nostalgică, devotată spaţiului astral în care formele nu mai au parcă substanţă, ci fac doar aluzie la ea, „o curgere de materie care se însufleţeşte şi se spiritualizează cu fiecare atingere de penel, cu fiecare gând care traversează imaginarul artistei”.

Lucrările expuse, nutrite de culoare, sunt „nebuloase, vertije cosmice care induc ideea de eternitate”, eternitate care, aşa cum a remarcat Valentin Ciucă, „se pare că a fost inventată ca să adoarmă spaimele noastre că suntem fiinţe mult prea trecătoare”.

Un eveniment cultural petrecut într-un „oraş care generează stări de emulaţie”, o manifestare care l-a determinat pe comentator să încheie spunând:

„La Suceava, acum, aici, ne simţim nişte oameni dăruiţi de către cei trei artişti, iar actul în sine reprezintă un eveniment de importanţă naţională”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Porţi spre cer”.
 Vizualizări articol: 1553 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Porţi spre cer”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(13 dec 2007, 23:07:41
Felicitari pentru expozitie! Mi-ar fi placut sa pot vedea ceva mai multe fotografii cu lucrarile expuse.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tortellini cu smântână 4 porţii - 25 minute 600g tortellini250g smântână 50g unt 150g jambon crud-uscat 100g parmezan ras1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi tortellini  în apă cu sare. Între timp, topiţi... Citeşte