Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 dec 2007 - Anul XII, nr. 293 (3663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studiu

Bărbaţii se însoară cu femei foarte tinere pentru a avea mai mulţi nepoţi

Bărbaţii se însoară cu femei foarte tinere pentru a avea mai mulţi nepoţi, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetătorii finlandezi, publicat în revista ştiinţifică Biology Letters, informează telegraph.co.uk.

Cercetătorii de la Universitatea din Turku, Finlanda, au descoperit că bărbaţii care au partenere cu, în medie, 15 ani mai tinere decât ei, au cei mai mulţi copii.

Există multe cupluri celebre în care diferenţa de vârstă este mare, printre acestea numărându-se Michael Douglas (63 de ani) şi Catherine Zeta Jones (38 de ani), Tony Curtis (82 de ani) şi Jill Vandenburg (40 de ani), Anna Nicole Smith, care s-a căsătorit cu un miliardar de 89 de ani pe când avea 26 de ani.

Tendinţă.

Datele colectate la nivel global indică faptul că, de obicei, bărbaţii se căsătoresc cu femei mai tinere decât ei. Noul studiu oferă motivul pentru care există această tendinţă: bărbaţii preferă femeile mai tinere pentru că acestea sunt mai fertile, în timp ce femeile preferă bărbaţi mai în vârstă pentru că sunt interesate de statutul social mai înalt şi de avere, factori de care depinde buna îngrijire a urmaşilor. Deşi teoria circulă de multă vreme, există puţine studii care să o confirme şi mai puţine care să demonstreze că din aceste relaţii rezultă copii mai mulţi şi mai sănătoşi.

Studiul, coordonat de profesorul Samuli Helle, a utilizate datele colectate de parohiile finlandeze, între secolul al 17-lea şi al 19-lea, despre membrii triburilor nomade Sami, "oamenii ren" ai Finlandei. Specialiştii au descoperit că membrii acestor triburi, care trăiesc din creşterea renilor, vânătoare şi pescuit, îşi extindeau la maxim capacitatea de a-şi transmite genele urmaşilor prin căsătoria cu partenere mai tinere decât ei cu, în medie, 14,6 ani. "Acei bărbaţi aveau cel mai mare număr de urmaşi care ajungeau la vârsta adultă", a declarat Helle, adăugând că teoria este valabilă şi pentru femeile care se căsătoreau cu bărbaţi mai tineri.

Reproducere.

"Tinerele femei Sami erau cele mai fertile şi aveau cea mai mare valoare reproductivă, în timp ce bărbaţii Sami mai în vârstă posedau mai multe calităţi necesare vânătorii, pescuitului şi creşterii renilor, fiind mai bogaţi şi putând furniza urmaşilor" mai multe lucruri, a spus cercetătorul. Totuşi, majoritatea cuplurilor preferau o diferenţă mică de vârstă, ghidându-se după factori sociali, care funcţionează şi în societăţile actuale.

Un alt studiu asupra populaţiilor Sami, publicat în urmă cu o săptămână, a scos la iveală faptul că în anii mai calzi se nasc mai mulţi băieţi, cu 1% mai mulţi pentru fiecare grad Celsius în plus faţă de anul anterior. Observaţii similare au fost înregistrate şi în Germania. Spre sfârşitul secolului al 20-lea, în Europa, la latitudinile sudice, s-au născut mai mulţi băieţi decât la latitudinile nordice. Profesorul Helle a declarat că, deocamdată, nu se cunosc încă mecanismele acestui fenomen.

Triburile Sami, care în prezent numără aproximativ 75.000 de membri, trăiesc în centrul Norvegiei, Suedia, nordul Finlandei şi peninsula Kola.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bărbaţii se însoară cu femei foarte tinere pentru a avea mai mulţi nepoţi.
 Vizualizări articol: 1124 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Bărbaţii se însoară cu femei foarte tinere pentru a avea mai mulţi nepoţi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tortellini cu smântână 4 porţii - 25 minute 600g tortellini250g smântână 50g unt 150g jambon crud-uscat 100g parmezan ras1 leg. pătrunjel± sare, piper Fierbeţi tortellini  în apă cu sare. Între timp, topiţi... Citeşte