Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 184 (8408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   25 imagini |   ø fişiere video

La pas

Tinovul Mare sau turbăria de la Poiana Stampei, un loc aparte din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O potecă din material lemnos te poartă într-o lume cu totul aparte din Bucovina. Se află la intrarea sau la ieșirea din județ, depinde de unde vii, la Poiana Stampei. Accesul în rezervația Tinovul Mare sau turbăria de la Poiana Stampei, cum este cunoscut în termen populari, se face fie din drumul național 17, care leagă Moldova de Ardeal, fie de la drumul dintre Poiana Stampei și Dornișoara.

Totul este foarte bine marcat, iar pe traseu sunt informații extrem de utile despre această rezervație naturală, despre păsările și animalele care trăiesc în rezervație, dar și despre arbori și alte plante care și-au găsit aici un mediu propice de viață. Vei rămâne impresionat de arbori căzuți la pământ după ce vântul i-a dezrădăcinat, ochiuri de apă colorate atractiv, dar și tufe de merișoare care curând vor da în pârg. Arborii puși la pământ de vânt sau de propria greutate rămân acolo, iar singura intervenție a omului a fost aceea de a-i tăia acolo erau căzuți pe traseul tematic.

Pe traseul lung de până într-un kilometru sunt amplasate panouri, unele din ele interactive, din care se pot afla tot felul de informații utile. Iar meritul de a organiza acest traseu, pentru că se pare că la mijloc a fost o colaborare de succes, este al celor de la Direcția Silvică Suceava și al celor de la Primăria Poiana Stampei. Mai trebuie spus că o plimbare, cu tot cu informarea de rigoare, durează aproximativ o oră și nu se percepe nici o taxă de intrare în rezervație.

Dar, pentru că de fiecare dată există și așa ceva, există și o pată neagră, iar vina este în curtea unei societăți care creează doar nemulțumiri, recte CFR. Cândva, între Vatra Dornei și Dornișoara exista o cale ferată. Pe 1 noiembrie 2011 a fost închisă și nici un tren nu a mai circulat pe aceste șine. Cum timpul nu iartă, calea ferată care se află la extremitatea rezervației Tinovul Mare și care merge paralel cu drumul de la Poiana Stampei la Dornișoara, s-a umplut acum de arbori, unii dintre ei cu înălțimi de 4-5 metri. O imagine dezolantă, dar care cu un pic de imaginație și dorință ar fi putut fi ținută în viață. Un tren turistic de la Vatra Dornei la Dornișoara, inclusiv cu o oprire care să le permită turiștilor să viziteze turbăria ar fi fost probabil de mare succes. Asta în condițiile în care un turist care vine la Vatra Dornei sau în satele din împrejurimi nu are chiar atât de multe variante de petrecere a timpului liber.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinovul Mare sau turbăria de la Poiana Stampei, un loc aparte din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1919 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Tinovul Mare sau turbăria de la Poiana Stampei, un loc aparte din Bucovina5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei