Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 184 (8408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Problemă reapărută

Vaci atacate de urs la Dorna Arini. Fermierii, avertizați că problemele de acest gen ar putea fi abia la început

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două bovine care se aflau pe o pășune de pe raza comunei Dorna Arini au fost atacate și sfâșiate de un urs, la finele săptămânii trecute, pe timp de noapte.

Una dintre bovine a fost ucisă de ursul flămând în timp ce a doua este sub tratament la medicul veterinar Petrea Dulgheru.

Acesta a relatat că vaca sfâșiată și ucisă avea 500 de kilograme. Animalele se aflau pe pășunea de la Buza Toplicioarei.

”Vaca grav rănită se află sub tratament și sperăm să fie salvată. Sperăm ca atacurile să nu se înmulțească, așa cum a fost în anii trecuți, și așa crescătorii de vaci sunt în mare dificultate, efectivele de vaci s-au redus la jumătate în zona de munte”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru.

Pe aceeași temă, doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a arătat că au mai fost semnalate recent un atac al ursului la Cârlibaba și unul la Șaru Dornei, în acest ultim caz fiind vorba de o haită de lupi.

”Deocamdată există încă fructificație în pădure, urșii au ce mânca dar atunci când vor simți briza de toamnă vor coborî mai des din pădure. Aceste cazuri ar putea să se înmulțească după 15 august astfel că facem apel la crescători să își ia minime măsuri de protecție. Ar fi indicat ca bovinele să nu fie lăsate peste noapte pe pășunile care nu sunt îngrădite cu gard electric”, a transmis doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc.

Urșii au creat probleme mari în anii trecuți în mai multe localități de la munte, vacile care pasc pe pășuni fiind o țintă predilectă a acestor animale sălbatice.

Ursul a dat atacul la bovine sau la porci inclusiv în municipiul Vatra Dornei, în zone destul de aglomerate, de case. Ceea ce a șocat cel mai mult anul trecut a fost că urșii au intrat și în cotețe, de unde au scos viței sau porci pe care i-au dus în zona de pădure, unde i-au mâncat parțial.

În acest an cazurile de atac al urșilor au fost până acum izolate. Șansele ca un urs să revină după ce a dat un astfel de atac cu succes (cum este cazul acum, la Dorna Arini) sunt însă foarte mari.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vaci atacate de urs la Dorna Arini. Fermierii, avertizați că problemele de acest gen ar putea fi abia la început.
 Vizualizări articol: 1831 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Vaci atacate de urs la Dorna Arini. Fermierii, avertizați că problemele de acest gen ar putea fi abia la început5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei