Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 aug 2023 - Anul XXVIII, nr. 184 (8408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Revedere emoționantă

Florin Piersic a revenit la Herghelia Lucina la 50 de ani de când a filmat acolo "Frații Jderi"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Îndrăgitul actor Florin Piersic, cunoscut pentru rolurile sale din filme, din piese de teatru, dar și din numeroasele emisiuni TV la care a participat, a fost prezent la finele săptămânii trecute în Bucovina, unde vine cu drag adeseori, pentru a se relaxa la pensiunile din zona de munte.

De data aceasta a stat la o pensiune din Fundu Moldovei, iar împreună cu prietenul său Dragoș Juravle, care i-a fost gazdă în alți ani, a mers la o stână, pe vârf de munte (la Deluț), dar și la Herghelia Lucina, o locație deosebit de frumoasă, de care îl leagă multe amintiri din tinerețe.

Asta deoarece acolo, Florin Piersic și alți mari actori ai cinematografiei românești - Sebastian Papaiani, Iurie Darie ori Ernest Maftei, au filmat o parte din filmul istoric „Frații Jderi”, care se află în top 20 cele mai vizionate filme românești din toate timpurile.

Grajdurile de la Lucina -  Herghelia domnească a lui Ștefan cel Mare

Marele actor, care a jucat în acest film rolul lui Cristea Jder, fratele personajului principal, Ionuț Jder, a fost primit conform tradiției, cu pâine și sare, fiind preluat de la poarta Hergheliei Lucina de către un atelaj tras de patru puternici cai de Bucovina.

Mai mult, în cinstea sa, a fost organizat și un mic spectacol, susținut de copiii de la Școala din Moldova Sulița, care i-a plăcut foarte mult, mai ales că, după cum a remarcat el, toată viața a fost pe scenă și a interpretat pentru alții, iar acum a avut ocazia să fie în public, spectator.

Mihaela Sarafescu, șefa Hergheliei Lucina, i-a făcut maestrului Florin Piersic turul grajdurilor și a vorbit despre caii din rasa huțul, care au fost folosiți și la filmările din „Frații Jderi”, povestea fiind ascultată cu mult interes și de zecile de turiști care s-au nimerit să fie prezenți acolo chiar în timpul vizitei sale.

Cu această ocazie, șeful Ocolului Silvic Breaza, Mihai Lițu, care anul acesta, pe 27 ianuarie, i-a oferit lui Florin Piersic și un mic bucium, de ziua sa, i-a amintit de faptul că acele acele grajduri erau în film Herghelia domnească, în care se afla celebrul cal Catalan, cel pe care mergea la luptă Ștefan cel Mare.

Amintindu-și de filmările făcute acolo împreună cu ceilalți „frați Jderi”,  Sebastian Papaiani și Iurie Darie, Florin Piersic a spus, emoționat, că el este singurul dintre cei trei care a rămas în viață, fiind o surpriză foarte plăcută pentru el să revină în aceste locuri, după 50 de ani.

Florin Piersic s-a pozat cu toată lumea și i-a pupat pe toți cei cu care a stat de vorbă, mulțumindu-le pentru frumoasele amintiri care i-au fost „răscolite” de această vizită, care i-a amintit și de tatăl său, medicul veterinar Ștefan Piersic, care a lucrat o vreme în Bucovina, înainte de a se muta la Cluj.

La plecare, acesta a primit de la Mihai Lițu un alt cadou deosebit – o icoană cu Sfântul Ștefan cel Mare, o carte scrisă de IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, dar și o emblemă a Ocolului Silvic Breaza, pe raza administrativă a căruia se află Herghelia Lucina.

 

Florin Piersic și numeroasele sale „legături” cu Bucovina

Florin Piersic, actorul care a fermecat generații de români, din țară și de peste hotare, s-a născut în 1936, din părinți originari din Bucovina (mama, Vera Piersic, originară din Valea Seacă, tatăl, Ștefan Piersic, medic veterinar, originar din Corlata), ba chiar și-a petrecut și copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți, ulterior mergând la Cluj.

Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat haiducul Anghel Șaptecai, haiducul Grigore Pintea și Mărgelatu, dar și cele din „Frații Jderi” și „Ștefan cel Mare”, ambele cu scene realizate în județul Suceava.

 

„Frații Jderi” și „Ștefan cel Mare”, filme realizate la Suceava

„Frații Jderi” este unul dintre cele mai cunoscute filme istorice românești, lansat în 1974, în regia  lui  Mircea Drăgan. Scenariul filmului a fost realizat după Ucenicia lui Ionuț (1935), primul volum al trilogiei istorice Frații Jderi de Mihail Sadoveanu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Gheorghe Cozorici, Sebastian Papaiani, George Calboreanu, Toma Dimitriu, Geo Barton, Sandina Stan, Iurie Darie, Emanoil Petruț și Florin Piersic.

Pentru că în ianuarie 1975 se împlineau 500 de ani de la Bătălia de la Podu Înalt, s-a dorit să se aniverseze acest eveniment prin realizarea unui film despre personalitatea domnitorului moldovean Ștefan cel Mare (1457-1504). Așa a apărut „Frații Jderi”, film realizat în studiourile Centrului de Producție Cinematografică București, în colaborare cu autoritățile administrative din județul Suceava.

Filmările au început la 11 mai 1973 la Mănăstirea Neamț și au durat 61 de zile, finalizându-se la 30 noiembrie 1973. O parte dintre filmări au fost realizate în comuna Mitocu Dragomirnei, dar şi la Rezervaţia de zimbri de la Vânători-Neamţ.

Ulterior, a fost realizat și filmul „Ștefan cel Mare - Vaslui 1475”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Florin Piersic a revenit la Herghelia Lucina la 50 de ani de când a filmat acolo "Frații Jderi".
 Vizualizări articol: 3401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Florin Piersic a revenit la Herghelia Lucina la 50 de ani de când a filmat acolo "Frații Jderi"5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei