Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 31 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 256 (8480)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Istorie și Înviere.19. Monumentele românești interbelice din Episcopia Hotinului

CRISTINEȘTI

Bustul lui Bogan P. Hajdeu.În iulie 1939, la inițiativa domnului Ștefan Andriescu – președintele Camerei Agricole Hotin, s-a constituit la Hotin un comitet pentru edificarea unui monument lui B.P. Hajdeu în comuna Cristinești, leagănul familiei marelui gânditor. Concomitent cu bronzul ce avea să eternizeze la hotarul Nistrului pe acest luptător prin scris pentru izbândirea visului nostru de mărire, se dorea și restaurarea castelului și capelei din Cristinești. În acest sens, a fost amenajată porțiunea de teren pe care se afla conacul și capela.

                                                                         CRIVA

Monumentul Eroilor.Căminul Cultural Alexei Mateevici a lansat o campanie de colectare de fonduri în vederea edificării unui monument închinat eroilor căzuți pentru reîntregirea Patriei. Se cunoaște că, la 03 aprilie 1938, învățătorul Semeon Lemnei urma să depună la CEC Lipcani suma de 1275 lei, bani colectați pentru ridicarea monumentului. Semeon Lemnei era și președintele acestui Cămin, organizație din care mai făceau parte directorul Moțoc, secretarul P. Munteanu, membrii M. David, G. Pascari, V. Nistreanu, C. Mocanu, M. Mihailovici ș.a.

 

CRUGLIC

Troița Eroilor.La 09 ianuarie 1940, CSMP a luat în discuție: proiectul Troiței ce urma să fie instalată în fața școlii odată cu ridicarea Pavilionului Național[1], înaintat cu raportul nr. 17 din 20 decembrie 1939 al școlii primare locale, care a prezentat două exemplare din planul troiței, fără dimensiuni și fără semnătura artistului care l-a conceput, precum și două exemplare din schița de situație a locului. Examinând planul prezentat, Comisia constata că: nu întrunește suficiente condițiuni de frumusețe pentru a fi aprobat și trimite în localitate proiectul de troiță românească, seria A No. 3, conceput și desenat la scară de arhitectul N. Cucu.

 

CUPCINI

Foto 1

Monumentul Eroilor. Monumentul a fost sculptat în piatră și amplasat în fața bisericii vechi, la inițiativa Căminului Cultural din Cupcini. Pe latura din față a monumentului este gravată emblema căminelor culturale străjuită de coroana regală și anii 1916 – 1918. Puțin mai jos apare următorul text: EROILORCĂZUȚI  PENTRU ÎNTREGIREA NEAMULUI

 La baza monumentului au fost inscripționate numele eroilor căzuți în Primul Război Mondial, după cum urmează: ȘTEFAN DEIMAR,    IGNATIE COLESNIC,PETRU BOCLA, VASIELE BOGHIU, MIHAIL BOGHIU,       VASILIE CĂRĂȘEL, NICOLAE BOGHIU, IACOB SOFICIUC, GHEORGHE CIOBANU, IOAN CUCOȘ, PETRU ȘCHIOPU, DUMITRU BOGHIU, GHERMAN IVAȘCIUC,         NECULAI MACOVEI, TEODOR VERSCHIVSCHI, TEODOR PENTELICIUC.

 

 

 

Pe latura din stânga, membrii Căminului Cultural au inscripționat în 1941 un alt text ce evocă jertfele Armatei Române din cel de-al Doilea Război Mondial: 1941-1943.ETERNĂ MEMORIE CELOR CĂZUȚI  PENTRU PATRIE.

            Monumentul se păstrează și astăzi într-o stare satisfăcătoare, fiind întreținut de localnicii din preajmă și inclusiv de familia Caminschi. În 2017 primarul din localitate a renovat acest monument prin aplicarea unor plăci din sticlă organică peste latura din față, fapt ce constituie un act de vandalizare. Plăcile de sticlă organică au fost fixate peste textul original al monumentului, iar pe una din ele este gravată stema Republicii Moldova.

 

DOLJOC

Monumentul Eroilor. La 26 septembrie 1942, în localitatea Doljoc, plasa Noua Suliță (astăzi regiunea Cernăuți, Ucraina) a fost sfințit monumentul eroilor. Opera a fost ridicată în curtea bisericii prin stăruința preotului paroh P. Lecca în memoria eroilor căzuți pentru dezrobirea Basarabiei.

                                                                             EDINEȚ

Foto 2

 

Monumentul Eroului Zagorcea Simion.În orașul Edineț, domnul Ion Bîlba a identificat un crucifix din piatră ridicat în amintirea unui erou căzut în circumstanțe necunoscute pentru, în anul 1924. Monumentul poartă asupra sa următoarele inscripții: PATRIA ROMÂNĂRECUNOSCĂTOARESOLDATULUIZAGORANCEA SIMION, MORT PENTRUÎNTREGIREANEAMULUI.

Pe altă latură este scris VEȘNICĂPOMENIRE, iar pe următoarea latură: RIDICAT.1924.MAI.23

Pe ultima latură sunt dăltuite în piatră în formă de cruce inițiatele IS  HS  NI   KA.Nu cunoaștem prea multe detalii referitor la edificrea monumentului și la soarta acelui soldat căzut pentru reîntregirea țării. Primăria Edineț se îngrijește de conservarea acestui monument de mai mult timp, care poate fi vizitat în cimitirul civil al orașului.

 

GORDINEȘTI

Foto 3

 

Monumentele de lângă defileul La Castel. În apropiere de satul Gordinești, în defileul La Castel, se află un izvor amenajat în perioada interbelică de un boier din comună. La gura acestui izvor au fost edificate două monumente din piatră, fără a ne fi clar ce eveniment sau ce personalitate comemorează acestea. Ideea refacerii acestor monumente a apărut în primăvara anului 2020, după ce doamna Ruxanda Capmari ne-a sesizat asupra stării dezastruoase în care se afla, prin intermediul doctorului Andrian Rotaru. Localnicii mai povestesc că acest monument a fost renovat în 1943 de boierul Catarău, care în 1944 s-a refugiat în România, iar după căderea URSS a revenit în satul natal unde a și murit peste câțiva ani.

Ulterior, după o deplasare la Cernăuți, am trecut prin comuna Gordinești și împreună cu primarul Victor Gurău am inspectat blocurile de piatră care se mai păstrau de la vechile monumente. Totuși, restaurarea acestor relicve a fost posibilă abia în perioada cuprinsă între 1-6 noiembrie 2021, când meșterii Ion Răileanu și Dumitru Zamari din Fălești, au început lucrările de renovare.

Odată cu decopertarea straturilor de var, au ieșit la suprafață următoarele inscripții:

LIVINSCHI VAILE, BĂCEAN LILIEA, ULINICI ...,ALBU VASILE, BONDARI NICOLAI HITENCO, GALEA BOBUȚAC, NECRITA BEJINARI, VASILE CATARAU, VERA GUTU MARIEA, BERLIGA MARIEA, BEJINARI MITRAS, GAJIU GRIGORE, ALBU PANFIL, TARBIS GRIGORE, RAȚĂ VASILE, PRODAN GRIȘA, JALOB VASILE, URSU MINA, DOLGANIUC ION, RAȚĂ MARIEA, DOMOSLAVSCHI VALEA.

 

Pe celălalt monument avem alte inscripții care vorbesc probabil despre comitetul de inițiativă și sponsorii ce au susținut ideea ridicării monumentului; JAND[ARM] PLOTONIER TACHI ȘTEFAN, DOMNICA LIVINȚCHI, ILEANA HAZIU, MARIEA TELEA, DARIA BODNARIUC, VIGHENIA BERLIBA.

Aceste inscripții se pare că au fost făcută în 1943, atunci când crucifixul a fost renovat, deoarece jandarmul plutonier Tache Ștefan deținea în această perioada funcția de șef al postului de jandarmi Burlănești.FĂCUTĂ ÎN ANUL 1923.....RI...A/ ...EO...R/.OT.OI. SIMION/...L RU...N/....TACHI. REÎBNOITĂ ÎN 1943: DUMITRU BERLIBA, ION TELEA, NECULAI BODNARIUC, NECHITA BOBUȚAC, D-TOR. V-TOR. CĂTĂRĂU.I-TRE VERA, CĂTĂRĂU, PARASCHIVA N., BOBUȚAC MARIA, T. BERLIBA, ITIMIA I., COTONOI EVGHENIA, G. ALBU, TANIA G., PRODAN.

 

Lucrările de renovare au costat 8000 lei și au fost asigurate de Asociația MONUMENTUM, iar materialele necesare pentru restaurare au fost asigurate de primarul comunei Gordinești – Victor Gurău. Crucile de piatră cu care sunt încununate aceste monumente, au fost realizate și donate de meșterul popular Albin Valeriu.

Foto 4

Monumentul Eroilor Reîntregitori.  În curtea Bisericii din Grimăncăuți se păstrează un monument de piatră ridicat în perioada interbelică în memoria eroilor căzuți în luptele Primului Război Mondial. De sub straturile groase de var poate fi desprins anevoie următorul mesaj:

RUGAȚI-VĂ PENTRU DÂNȘII EROII NOȘTRI

Pe partea inferioară a monumentului se află inscripționate numele eroilor, însă pentru a le putea descifra se impune o restaurare a pietrei prin îndepărtarea straturilor de var.

 

Monumentul Eroilor Românie Dezrobitori. În 1943 un grup de inițiativă din satul Gordinești a ridicat o troiță din piatră în cinstea eroilor căzuți pentru eliberarea Basarabiei, după o schiță realizată de arhitectul Florea Stănculescu. Monumentul a fost surprins într-un clișeu fotografic de cercetătorul Eugen Bâzgu în octombrie 1990. Pe latura din față a monumentului era sculptată o cruce, peste care a fost inscripționat: ANUL 1943.

Lucrările de restaurare a monumentului au început în noiembrie 2021, la inițiativa avocatului Iulian Rusanovschi în parteneriat cu Asociația MONUMENTUM, primarul comunei Gordinești - Victor Gurău și prin efortul meșterilor Dumitru Zamari și Ion Răileanu. După îndepărtarea straturilor de vopsea prin arderea acesteia, au ieșit la suprafață numele sponsorilor care au fost inscripționate pe latura din față a monumentului: AMITER TROIȚA, PRIN ION BONAZOI, DOC[H]IȚA COTOHOI, GIORGI HAGIE.U.,  ILEI BOBTAC – VASILI, IFIM DIMCIUC – BONAZOI, COZMA COTOHOI, VLADIMIR POPUȘOI, DOMNICA POPUȘOI, ALICSANDRU GURĂU.

 

Pe lateral, se regăsesc numele altor persoane, fără a fi clar dacă sunt numele membrilor comitetului de inițiativă sau a eroilor căzuți în războiul de eliberare a Basarabiei din vara anuui 1941, supranumit și Cruciada împotriva comunismului: ARTINA PASCAL, ILIANA COBZAR.VOD, RAVECA BONAZOI, VLAGIA ALU VASIL, TUREAC, DUMITRU ALBU, ROMAN HUȚU, ILEANA RÎBAC, MARIA HAGIEU, ION ACST COTOHOI, ALISANDRA COTOHOI, VLADIMIR COTOHOI.

Acesta din urmă a încetat din viață la 5 iulie 1941 în timpul ocupației sovietice din cauza unui accident de mine pe timpul când se reîntorcea de la stână, unde please cu o zi sau două înainte pentru a nu fi luat de armata sovietică când se retrăgea. A lăsat în urmă 7 copii orfani.

Monumentul a fost restaurat integral la până la 24 noiembrie 2021, iar pentru asigurarea accesului către el, a fost pavată o alee cu dale de beton oferite de primarul Victor Gurău. Monumentul se află în centrul comunei, lângă un izvor vechi amenajat probabil tot în perioada celui de-al doilea război mondial.

După restaurare, opera a fost transmisă în gestiunea Primăriei Gordinești, în baza unui act de predare-primire semnat cu Asociația MONUMENTUM, iar prin Decizia Consiliul local Gordinești nr. 5/7 din 17.11.2021 monumentul eroilor dezrobitori alături de crucifixele din defileul La Castel au fost introduse în registrul monumentelor locale. Va urma.

                                                                                               Pr. prof. Mircea BEJENAR

 


 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istorie și Înviere.19. Monumentele românești interbelice din Episcopia Hotinului.
 Vizualizări articol: 414 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Istorie și Înviere.19. Monumentele românești interbelice din Episcopia Hotinului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei