Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 23 (7024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Rânduieli bisericeşti la naşterea omului

Biserica are rânduieli speciale prin care îşi arată grija faţă de copilul nou-născut şi de mama lui. Acestea sunt rânduiala din Ziua întâi; cea din Ziua a opta după naştere (când se pune numele pruncului); şi a rugăciunilor la 40 de zile de la naşterea pruncului.

În prima zi după naşterea unui copil, preotul rosteşte o rugă­ciune de sfinţire a apei în care cere iertarea păcatelor, înde­părtarea răutăţilor şi vindecare. După sfin­ţirea apei se citesc trei rugăciuni, pentru iertarea păca­telor şi curăţirea femeii lăuze de întină­ciunea trupească, prici­nuită de naştere, întrucât suntem „zămis­liţi în fărădelegi şi născuţi în păcate” (Ps. 50, 6); în a doua rugă­ciune, preotul cere Domnului să-i miluiască pe mamă, pe prunc, trimiţându-le îngeri care să-i ferească de lucrarea duhurilor rele. Se citeşte şi rugăciunea de curăţenie pentru cei care s-au atins de lăuză, considerându-se „necuraţi”, după Levi­tic 12, 1-4.

În a opta zi de la naştere i se pune numele celui născut. În timpul slujbei pentru punerea numelui, preotul însemnează pruncul cu semnul Sfintei Cruci, la frunte, la gură şi la piept. După acest act, se rosteşte o rugăciune în cadrul căreia se pomeneşte pentru prima dată numele copilului. După rostirea acestei rugăciuni, preotul ia pruncul în braţe şi face cu el semnul Sfintei Cruci. Această rânduială liturgică aminteşte de punerea la opt zile a numelui Mântuitorului nostru Iisus Hristos, eveniment pe care îl sărbătorim în fiecare an la 1 ianuarie, la opt zile de la Naşterea Domnului (25 decembrie).

Alcătuind Rânduiala la 40 de zile de la naştere, numită în popor „molitva”, Biserica s-a inspirat din evenimentul aducerii Domnului Hristos la Templul din Ieru­salim potrivit Legii lui Moise. Această slujbă este încreştinarea unui ritual vechi-testamentar din dorinţa membrilor Bisericii de a imita viaţa Mântuitorului Hristos. Rânduiala are două părţi: prima referitoare la mamă, cuprinzând rugăciuni pentru curăţirea lăuzei, şi a doua parte referitoare la prunc, conţinând rugăciuni pentru copil şi un ritual de îmbisericire. Slujba trebuie săvârşită la 40 de zile, indiferent dacă pruncul este botezat sau nu.

(Pr. Ciprian Florin Apetrei)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rânduieli bisericeşti la naşterea omului.
 Vizualizări articol: 980 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Rânduieli bisericeşti la naşterea omului5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei