Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 iul 2017 - Anul XXII, nr. 148 (6564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lecția de religie

Lecția de religie Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, ocrotitorul familiei, păzitorul celor ce călătoresc, dar și hrănitorul săracilor și tămăduitorul bolnavilor

Scriu aceste rânduri pentru că Dumnezeu m-a învrednicit să ajung în Catedrala unde se află sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Maximovici a Maicii Domnului „Bucuria celor necajiţi” din San Francisco, Statele Unite ale Americii, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor În aceasta catedrală am săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu ierarhul locului, Kyrill, Arhiepiscop de San Francisco şi America de Vest al Bisericii Ortodoxe Ruse din diaspora (ROCOR), împreună cu preotul slujitor Victor Tamasag al Parohiei Ulma şi cu alţi preoţi şi diaconi. Cu această ocazie am adus daruri din partea noastră, o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev, o icoană cu chipul Sfântului pictată la noi, ouă încondeiate din Bucovina şi mai multe icoane.

Drept pentru care am primit în dar din partea Înalt Prea Sfinţitului Kyrill icoane şi părticele din sfintele moaşte ale Sfântului Ioan Maximovici spre închinare şi venerare, pe care Înalt Prea Sfinţitul Pimen le-a aşezat, pe data de 20 septembrie 2014 în biserica Ulma, cu ocazia sfinţirii noului altar de vară din curtea Bisericii parohiale Ulma.

 

Despre Sfântul Ierarh Ioan Maximovici

Sfântul Ierarh Ioan Maximovici este unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii Ortodoxe din secolul XX. S-a născut în anul 1896 în Ucraina de astăzi, a trecut în Împărăția lui Dumnezeu în 1966. A avut o viață jerfeltnică pentru Dumnezeu și pentru aproapele. A fost Arhiepiscop de Shanghai, Paris și San Francisco.

A săvârșit multe minuni în viața sa și mai ales după viața sa. De aceea este numit Sfântul Ioan,noul făcător de minuni. A fost canonizat la 30 de ani după nașterea sa în Împarația Cerurilor de către Biserica Ortodoxă Rusă din Diaspora (ROCOR) și se sărbătoresc, împreună cu Sfântul și Slăvitul Voievod Ștefan Cel Mare și Sfânt, Domnitorul Moldovei, în ziua de 2 iulie.

Este socotit ocrotitorul familiei, păzitorul celor ce călătoresc, dar și hrănitorul săracilor și tămăduitorul bolnavilor.

Toată viața a petrecut-o în rugăciune către Dumnezeu și în Sfânta Liturghie, dar mai ales în slujirea aproapelui, așa cum a spus un preot din Franţa în 1949 : „ Afirmați că în prezent nu se mai întâmplă minuni, nu mai există sfinți. De ce să vă prezint dovezi teoretice, când astăzi pe străzile Parisului umblă un Sfânt: Sfântul Ioan cel Desculț! ”.Nu dormea nici o dată pe pat, ci doar 2-3 ore pe scaun (aşa cum a şi trecut la cele veşnice) şi se ruga cât era noaptea de lungă, în genunchi sau sprijinit în toiagul său, ca un adevărat ascet al primelor veacuri creștine. În timpul războiului a înfiinţat un orfelinat în Shanghai unde a adăpostit peste o sută de copii bolnavi şi înfometaţi, dar în total peste trei mii cinci sute de copii au aflat acolo sprijin şi mângâiere. Când se afla într-un lagăr cu cinci mii de refugiați într-o insulă din Filipine, oamenii se temeau de uragane. Dar localnicii le-au spus că nu există motive de îngrijorare întrucât” sfântul vostru (adică Sf. Ioan) binecuvintează lagărul în fiecare noapte din toate cele patru părți cu semnul Sfintei Cruci”. A construit o catedrală şi 3 biserici în Shanghai-China și Catedrala Maicii Domnului ”Bucuria celor necăjiți” din San Francisco – SUA, unde se află sfintele sale moaște. Poate fi socotit ocrotitorul Bisericii noastre Ortodoxe în Orientul Îndepărtat, dar mai ales în Occidentul european și în America de Nord.

Sfântul Ioan Maximovici de Shanghai și San Francisco a fost în același timp teolog inspirat de Dumnezeu și nebun pentru Hristos,înflăcărat misionar și hrănitor al săracilor, ascet jertfelnic și părinte iubitor al orfanilor. Asemenea lui Moise, și-a izbăvit credincioşii aflaţi sub păstorirea sa de asuprire, aducându-i din China, unde erau prigoniţi creştinii în timpul războiului, în America. Asemenea Sfinților Apostoli,i-a fost dată de la Dumnezeu puterea de a tămădui suflete rănite și trupuri suferinde. Om cu rugăciune fierbinte și neîncetată,a fost un adevărat Sfânt Bătrân ca în tradiția marilor preoți din vechime.

Străpungând vălul timpului și spațiului auzea în chip tainic gândurile oamenilor și le răspundea înainte de a fi exprimate. Având acum locaș în Ceruri, el continuă să se arate celor care  îi cer ajutorul și să se roage pentru ei,după cum adeveresc minunile și tămăduirile care,în prezent sunt consemnate în toată lumea.

Sfântul Ioan, în chip deosebit, a înmănunchiat în viața sa această îndoită iubire de Dumnezeu pentru oameni și de oameni pentru Dumnezeu. Sfântul Ioan Maximovici este darul lui Dumnezeu pentru noi toți. Moaștele lui sunt“ templu al Duhului Sfânt”,după cum spune Sfânta Scriptură,un trup aparent fără viață,dar care a dat și dă viață tuturor celor care cu dragoste si evlavie se apropie de Sfintele Sale Moaşte şi de Iisus Hristos, Mântuitorul nostru – Viața cea adevărată. Cei credincioși sunt conștienți de lucrarea nevăzută, dar simțită în sufletul tuturor celor ce-l cheamă în rugăciune și se ating de Sfintele Sale Moaște. Prezența Sfintelor Sale Moaște ne întărește nădejdea în învierea morților și în viața veșnică ce va să fie, la a doua venire a Mântuitorului Hristos.

 

Rugăciune către Sfântul şi purtătorul de Dumnezeu părinte Ierarh Ioan Maximovici

O, preaiubite Ierarhe Ioane, cât ai trăit printre noi ai văzut cu adevărat viitorul ca şi cum ar fi fost prezent, lucrurile depărtate ca şi cum ar fi fost apropiate inimii şi cugetele oamenilor ca şi cum ar fi fost ale tale. Ştim că în acestea ai fost luminat de Dumnezeu, cu care ai fost de-a pururi unit și împreunat în rugăciune, şi cu care şezi acum pe veci. Aşa cum odată ai auzit plângerile turmei tale celei împrăştiate dinainte ca ei să îţi poată vorbi, aşa şi acum ascultă cererile noastre şi le du în faţa Domnului. Ai trecut la viaţa veşnică, în cealaltă lume, şi totuşi nu eşti, cu adevărat, departe de noi, căci Raiul este mai aproape de noi decât sufletele noastre.

Arată-ne nouă, care ne simţim înspăimântaţi şi singuri aceeaşi milostivire pe care odată ai arătat-o celor orfani şi înfioraţi. Dă-ne nouă, celor care am căzut în păcat, rătăcire şi deznădejde aceeaşi aspră, dar iubitoare povaţă pe care ai dat-o odată turmei tale celei alese.

În tine vedem asemănarea vie a Făcătorului nostru, duhul viu al Evangheliei şi temeiul credinţei noastre. În viaţa curată pe care ai dus-o în vremurile noastre păcătoase vedem o pildă de virtute, un izvor de călăuzire şi inspiraţie. Văzând harul ce s-a revărsat asupra ta, ştim că Dumnezeu nu şi-a părăsit slujitorii. Noi suntem cei ce ne-am îndepărtat de El şi noi trebuie să redobândim asemănarea cu Dumnezeu, aşa cum tu ai făcut .

Cu rugăciunile tale, o, binecuvântate, încredinţează-ne că o să sporim în năzuinţa noastră către lăcaşul cel ceresc, îndreptându-ne dorul către lucrurile cele de sus, lucrând în rugăciune şi virtute, războindu-ne cu atacurile firii noastre celei căzute. Cere mila Domnului, ca într-o zi să ne alăturăm ţie în Împărăţia Sa. Pentru că dorinţa noastră cea mai adâncă este să vieţuim de-a pururea cu Dumnezeu cel În Treime Slavit Și Închinat, cu Tatăl, cu Fiul şi cu Duhul Sfânt, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Mare rugător şi călător neobosit oriunde i se cerea ajutorul, Sfântul Ioan Maximovici a lăsat până astăzi multe mărturii ale minunilor sale pe cele cinci continente pe care le-a străbătut. Viaţa lui îngerească a fost şi este o adevărată mângâiere pentru oamenii aflaţi în suferinţe şi necazuri de tot felul.

Avem bucuria de a avea părticele din Moaștele Sfântului Ioan Maximovici în Bisericile din cuprinsul Parohiei Ulma. Drept pentru care vă invităm să ne rugăm și să ne închinăm împreună Sfântului Ioan,noul făcător de minuni.

(Preot paroh Costel Lucian Chimiuc, Parohia Ulma, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lecția de religie Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, ocrotitorul familiei, păzitorul celor ce călătoresc, dar și hrănitorul săracilor și tămăduitorul bolnavilor.
 Vizualizări articol: 2324 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Lecția de religie Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, ocrotitorul familiei, păzitorul celor ce călătoresc, dar și hrănitorul săracilor și tămăduitorul bolnavilor4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei